Husitská trilógia

Napísal Albatros Media Slovakia, Lindeni 24. august 2019

Poľského autora Andrzeja Sapkowského preslávil po celom svete predovšetkým jeho veľkolepý epos Zaklínač. Sapkowski, ktorý je považovaný za najlepšieho východoeurópskeho predstaviteľa žánru fantasy, má však na konte aj ďalšie pozoruhodné diela. 

Jedným z nich je aj  Husitská trilógia, ktorej prvý diel Narrenturm – Veža bláznov práve vychádza vo vydavateľstve Lindeni.

Husitská trilógiaje nevšedným mixom kvalitného historického románu so žánrom fantasy. Príbeh záletného medika Reinmara sa odohráva neďaleko od nás, v Čechách a Sliezsku a  začína sa v roku 1422, kedy všetky cesty lemovali šibenice a polia križovali pochodne križiackych výprav proti vyznávačom nepravej viery. Husitskí špióni sa schovávajú na netradičných miestach a husitské vojská tvorené prostými roľníkmi víťazia nad šľachtou. Reinmarzvaný Reynevan sa musí mať na pozore aj pred inkvizíciou. Tá totiž v jeho skromnej zbierke objavila spisy, za ktoré by sa hanbil každý Boží služobník. „Rozprávačskému majstrovstvu pána Sapkowského, v ktorom sa prelína história, fantázia, psychológia, humor a tragédia zároveň, jednoducho nemožno dať menej ako päť hviezdičiek,“ napísal autor fantasy Miroslav Švercel. Vydanie druhého dielu Boží bojovníci je naplánované na november tohto roku, tretia a záverečná časť Lux Perpetua – Svetlo večné vyjde začiatkom budúceho roka. 

Sapkowski aj v trilógii potvrdzuje svoju povesť výnimočného spisovateľa. Nielen pre jeho hru s jazykom a využívaniu viacerých štýlov, ale aj vďaka sugestívnemu rozprávaniu a množstvu dobových reálií, ktoré dokonale pozná a využíva do detailov. Nečudo, že už 71-ročný Poliak je považovaný za jedného z najlepších autorov fantasy. Je veľmi populárny nielen v doma, ale aj na Slovensku, v Českej republike, Rusku, Nemecku, Portugalsku, Francúzsku, Švajčiarsku a obrovskú popularitu si vydobyl v Španielsku. Jeho najznámejším dielom sú poviedky a osemdielna séria o zaklínačovi Geraltovi z Rivie a princeznej Ciri.

Fanúšikovia Zaklínača sa tiež majú na čo tešiť – v októbri vychádza darčekový box, ktorý obsahuje kompletných osem kníh tejto ságy. Na koniec roka je zase naplánovaná premiéra seriálu od spoločnosti Netflix, s ktorou Sapkowski aktívne spolupracoval na príprave scenára. Seriál bude mať osem epizód a hlavnú úlohy Geralta stvárni herec Henry Cavill, ktorý si zahral vo filmoch ako Mission: Impossible – Fallout, Liga spravodlivých, Batman vs Superman: Úsvit spravodlivosti, Muž z ocele a mnohých ďalších. Netflix pred časom zverejnil prvý trailer a je jasné, že to bude naozaj fascinujúce divadlo.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.