Osvojme si Umenie obyčajného života

Napísal Ikar, Lucia Čarná 04. august 2019

Šunmjó Masuno nás v útlej knižke Umenie obyčajného života naučí 100 zdanlivo jednoduchých praktík, vďaka ktorým si môžeme celkom výrazne poupratovať vo svojom živote. 

Prostredníctvom týchto techník sa napríklad naučíme správne dýchať, zjednodušiť si a vyčistiť priestor okolo seba, naučiť sa odkladať topánky a rôzne iné užitočné veci. Zenový mních Masuno nás nenúti od základov zmeniť svoj život. Nabáda nás k realizácii drobných posunov, ktoré môžu mať zásadný vplyv na jeho kvalitu.  

O čom je kniha Umenie obyčajného života: 
Každý si praje nájsť v živote šťastie a pokoj. V strhujúcom víre súčasného sveta je to možné pomocou tejto svetovo úspešnej príručky na uľahčenie života od japonského mnícha, ktorý stelesňuje múdrosť zenu. Naučte sa počas 100 dní žiť podľa princípov tohto tisícročiami prevereného učenia. Zenová prax vám pomôže prostredníctvom malých zmien dosiahnuť zmenu zásadnú. 

Odhaľte, ako môže...

úhľadné uloženie topánok po vyzutí vniesť poriadok do vašej mysle,
spojenie dlaní v geste gaššó zmierniť podráždenosť a konflikt,
odloženie vidličky po každom hlte pomôcť byť vďačnejší za to, čo máte,
pochopenie konceptu iči-go iči-e prispieť k väčšej zmysluplnosti vašich každodenných vzájomných vzťahov,
zasadenie kvetiny a sledovanie jej rastu naučiť prijať zmenu,
pozorovanie západu slnka urobiť každý deň slávnostnejším.

Minimalistická perokresba na úvod kapitol vám umožní uvoľniť sa a hlboko nadýchnuť medzi jednotlivými lekciami. Pri každom z cvičení sa naučíte nájsť šťastie nie vo vyhľadávaní mimoriadnych zážitkov, ale pomocou drobných zmien vo svojom živote, v otvorení sa obnovenému pocitu mieru a vnútorného pokoja.

Z anglického originálu The Art of Simple Living preložila Anna Rácová. 

Vypočujte si audio ukážku z knihy v podaní Alfréda Swana:

https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-umenie-obycajneho-zivota-sunmjo-masuno

O autorovi: 

Šunmjó Masuno je hlavný majster v zenovom budhistickom chráme v Japonsku starom 450 rokov, uznávaný architekt zenových záhrad vytvorených pre klientov na celom svete, profesor environmentálneho dizajnu na jednej z popredných japonských umeleckých škôl. Prednášal na mnohých školách vrátane Harvardovej vysokej školy dizajnu, Cornellovej a Brownovej univerzity. 

Viac o knihe na: https://www.bux.sk/knihy/427216-umenie-obycajneho-zivota.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.