Aprílové hudobné podujatia: Jarný Swing a vážna hudba v rôznych úpravách

Vážna hudba zažíva na Slovensku comeback, aký tu doteraz nebol! Po rokoch príprav vznikol nový komorný ansámbel CODEnsemble. SPRING SWING alebo JARNÝ SWING prebudí naše hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou hudbou a tancom.

codeensemble_violin

CODEnsemble, novovzniknutý komorný ansámbel pod vedením úspešného slovenského skladateľa a dirigenta Mariána Lejavu, prináša na slovenskú hudobnú scénu inovácie a nový vietor, niečo, čo tu v klasickej hudbe doteraz skutočne chýbalo. Ich prvý koncert nazvaný "SeasOne" sľubuje rozmanitý program, pričom predstaví diela súčasných skladateľov. 

„Stará hudba má právo zostať sviežou, neopočúvanou a nová hudba by mala byť súčasťou našej každodennej praxe.“ - Marián Lejava

Súčasťou programu prvého koncertu je aj dielo francúzskeho skladateľa Pascala Dusapina, "Quad" interpretované slovenským a svetovo uznávaným huslistom Milanom Paľom a pätnástimi talentovanými hudobníkmi. Práve Dusapin sa inšpiroval dielami Samuela Becketta a venoval túto kompozíciu svojmu obľúbenému filozofovi Gillesovi Deleuzovi. Ďalšie ”dielka” zo série nemeckého skladateľa Wolfganga Rihma, "Chiffre I a VIII" prinesú tematické posolstvo do koncertného programu.

Marián Lejava predstaví okrem dirigovania aj svoje vlastné dielo "The Drencher´s Code I (nucleus)", ktoré je venované imaginárnej postave - Paulovi Drencherovi. Okrem toho uvedie aj skladbu Petra Dana Ferenčíka "Somehow unsure – perchance not" a to vo svetovej premiére. Tento slovenský autor experimentuje s netradičným rozmiestnením hudobníkov v koncertnej sále a prináša hudobný zážitok, aký nemá v našich končinách konkurenciu.

Pätnásti členovia CODEnsemble hrajú na rôzne hudobné nástroje od flauty cez klarinet až po kontrabas. Ich cieľom je dekódovať hudbu pre poslucháčov a priniesť starú hudbu do súčasnosti. Skladby žijúcich autorov uvedené vôbec po prvýkrát a program plný noviniek sľubuje hudobný zážitok, aký ste doteraz nezažili.

codeensemble_24

“Vedeli ste, že súčasná klasická hudba prináša poslucháčom širokú škálu benefitov? Jej emocionálna hĺbka a komplexita oslovuje srdce a myseľ, zatiaľ čo intelektuálna stimulácia poskytuje priestor pre kritické myslenie. Svojou kultúrnou rôznorodosťou a experimentálnymi prvkami rozširuje hranice poznania a ponúka hlboký pohľad do rôznych hudobných tradícií. Pre poslucháčov je to nielen hudobná skúsenosť, ale aj cesta k osobnému rastu a sebarealizácii. Jej prítomnosť na hudobnej scéne obohacuje naše vnímanie a otvára dvere novým hudobným zvukovým farbám a tvarom.” dopĺňajú členovia CODEnsemble.

Nezmeškajte debutový koncert CODEnsemble už v nedeľu 14. apríla 2024 o 19:00 v Moyzesovej sieni Fif-UK v Bratislave! 

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/codensemble/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/954427146070458

VSTUPENKY: https://tootoot.fm/en/events/660143661b234e15f0e73e6d

Jarný swing roztancuje Bratislavu

V sobotu 20.4.2024 sa Stredisko kultúry na Vajnorskej ulici premení na štýlovú tančiareň v duchu prvej republiky. O živú hudbu sa počas celého večera postará swingový orchester FATS JAZZ BAND pod vedením Ladislava Fančoviča a atmosféru dotvorí tanečný workshop školy B-swing.

spring_swim_ba_24

Dámy v elegantných róbach, gentlemani v smokingoch, kožušinové límce, cylindre, cigaretové špičky, zamat, satén, korálky, pravé šampanské. Toto všetko v nás automaticky evokuje obdobie prvej Československej republiky, filmových hviezd, pánov továrnikov so šarmantnými synmi a mladých dám z vysokej spoločnosti búriacich sa proti zastaralým konvenciám.

Je skvelé, že si z obdobia 30. a 40. rokov môžeme dnes vyberať iba pozlátko, túto značne skreslenú predstavu života – sen zo zlatého plátna. Keby sme v tej dobe ale mali žiť (v inej spoločenskej vrstve ako v rodine pána továrnika), s najväčšou pravdepodobnosťou by sme utekali naspäť do prítomnosti.

Čím to ale je, že nás táto doba dodnes opantáva a milióny ľudí na celom svete sa príležitostne (a niektorí aj celoživotne) pomyselne premiestňujú o 100 rokov do minulosti, chodia patrične oblečení na dobové večierky, tančiarne, plavby parníkmi či cesty vlakmi? Odpoveď je asi v pocite, ktorý v nás nevdojak vyvoláva sentiment po stratenej slušnosti, elegancii, gentlemanstve a noblese. A tento pocit môžete zažiť doslova na vlastnej koži aj v Bratislave, už o 2 týždne.

O dobovej tančiarni SPRING SWING, ktorá sa bude konať 20. apríla na novom mieste nám porozprávala organizátorka a speváčka La Jana Dekánková: „Dobové swingové tančiarne organizujeme v Bratislave už vyše 10 rokov, začínali sme v dnes už neexistujúcom Swing Café, potom sme sa presunuli do V-klubu a dnes ho striedame s krásne zrekonštruovaným Strediskom kultúry BA-Nové Mesto na Vajnorskej ulici. Starí Bratislavčania ho poznajú ešte pod názvom OPKAS a toto miesto bolo vždy vyhľadávanou tanečnou destináciou. Sama som tam chodila na kurzy spoločenských tancov a mala som tam venček. Sme radi, že s Fats Jazz Bandom môžeme aj tento priestor na jeden večer preniesť v čase o 100 rokov do minulosti a priniesť ľuďom hlavne neskutočne pozitívnu náladu hudbou, ktorá možno práve preto, že vznikala vo veľmi ťažkých časoch hospodárskej krízy, má v sebe zabudovaný akýsi kód radosti. Byť dnes v „depke“ z toho všetkého, čo sa okolo nás deje, nie je vôbec problém. O to dôležitejšie je ponúknuť ľuďom aspoň na chvíľu únik zo sveta šedivej reality do snového sveta umenia, krásy, jazzu a swingu.“

Na Jarnom Swingu sa bude dať tancovať alebo len tak príjemne sedieť pri sviečkach a dobrom slovenskom vínku so skvelou hudbou FATS JAZZ BANDu a návštevníci sa budú môcť naučiť aj základné kroky niektorého z dobových tancov lektormi tanečnej školy B-Swing. Ľudia sa na tieto tančiarne už tradične obliekajú v štýle prvej polovice minulého storočia, takže atmosféra býva vskutku čarovná, akoby sa všetci spolu s návštevníkmi preniesli o 100 rokov do minulosti.

V sobotu 20.4.2024 SPRING SWING o 20:00 hod.

ADRESA: Stredisko kultúry Bratislava-Nové Mesto, Vajnorská 21, Bratislava

FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/1350861369641105

VSTUPENKY: https://www.ticketportal.sk/event/SWING-SPRING-Jarny-Swing?idpartner=528

Organizátor: o. z. Swingmánia

Spoluorganizátor: Stredisko kultúry Bratislava-Nové Mesto

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.