Svetová veselá a gurmánska Veľká noc

Napísal Kristína Chudá 30. marec 2024

Čo nesmie chýbať na veľkonočnom stole? Uhádnete? Sú to maľované vajíčka, zákusky či chutnučké údené mäsko? Pečený piškótový baranček patrí v mnohých rodinách medzi obľúbenú súčasť veľkonočných sviatkov. No ako je to vo svete? Čo nesmie chýbať na veľkonočnom stole v rôznych kútoch sveta?

Spojené kráľovstvo:

Torta Simnel má tak starú tradíciu ako kráľovstvo samo. Ovocný torta, ktorá sa pôvodne jedla v nedeľu počas pôstu v celom Spojenom kráľovstve. Torta je pokrytá vrstvou opečeného marcipánu a ozdobená 11 alebo 12 marcipánovými guľôčkami, ktoré predstavujú 12 apoštolov.

vn_simnel_cake

Rusko:

Pashka je vyrobená z tvarohu a smotanového syra, je to skvelý slaný dezert, ktorý sa dá jesť samostatne alebo aj s chlebom. Syr je často zdobený sušeným ovocím a písmenami XB, ktoré znamenajú "Kristus vstal z mŕtvych."

Argentína:

Torta Pascualina je španielsky výraz pre Veľkú noc, takže Torta Pascualina znamená „Veľkonočný koláč“. Pikantný koláč je plnený ricottou, vajcami uvarenými natvrdo, špenátom, artičokmi a petržlenovou vňaťou. Keďže je to bezmäsité jedlo, Argentínčania ho počas pôstu často jedia a množstvo vajec použitých na jeho výrobu symbolizuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.

Mexiko:

Recepty na capirotada (je to chlebový puding podávaný na Veľký piatok) sa v celej krajine líšia, ale zvyčajne sa pripravuje z bolillo (chlieb podobný bagete), ktorý bol namočený v varenom sirupe z cukru, škoricových tyčiniek a klinčekov ozdobený orechmi, sušeným ovocím.

Capirotada má znamenať ukrižovanie: škoricové tyčinky predstavujú kríž, klinčeky predstavujú klince a chlieb predstavuje telo Kristovo.

Francúzsko:

Francúzi majú osobitný veľkonočný recept na jahňacie stehienko známy ako „le gigot d'agneau Pascal“. Aj keď sa názov môže zdať komplikovaný, recept je v skutočnosti pomerne jednoduchý. Mäso (jahňacie, známe ako obetné zviera) sa ochutí cesnakom a bylinkami, ako je rozmarín a potom sa opečie.

Fínsko:

Tí, ktorí vyrábajú mämmi na Veľkú noc, musia začať s prípravou niekoľko dní vopred, pretože pred podávaním sa musí uchovávať vychladené tri až štyri dni. Tradičný dezert je vyrobený z vody, melasy, sladovej raže, ražnej múky a kôry sevillského pomaranča na dochutenie. Zvyčajne sa konzumuje za studena s mliekom alebo smotanou.

vn_mammi

Poľsko:

Biely boršč, označovaný aj ako zurek, sa nerobí výlučne na Veľkú noc, ale je bežne počas sviatkov. Polievka vyrobená z kyslej ražnej múky, klobásy a natvrdo uvarených vajec je výdatná a sýta.

Taliansko:

Sladký chlieb je v Taliansku bežným sviatočným jedlom. Na Vianoce je panettone  a na Veľkú noc colomba di pasqua. Colomba di pasqua v tvare holubice, symbolu mieru, je plnená kandizovaným ovocím a posypaná mandľami a cukrom.

Ekvádor:

Fanesca je výdatná polievka, ktorá pozostáva z rôznych obilnín a fazule, ako aj bacalao, suchej solenej tresky. Presné ingrediencie sa v jednotlivých domácnostiach líšia, ale medzi bežné patria fava fazuľa, tekvica, kukurica, ryža, cesnak, cibuľa, hrášok a mlieko.

V ideálnom prípade sa na prípravu polievky používa 12 rôznych druhov fazule, ktoré predstavujú 12 apoštolov. Bacalao symbolizuje Ježiša.

Grécko:

Podobne ako challah, tsoureki je zapletený sladký chlieb. Trojvláknový vrkoč symbolizuje Najsvätejšiu Trojicu, zatiaľ čo vajíčka natvrdo, s ktorými sa chlieb bežne podáva, majú symbolizovať Kristovu krv, a preto sú zafarbené na červeno.

Nemecko:

Žeruchová polievka, v nemčine známa ako kerbelsuppe, sa vyrába z žeruchy, bylinky príbuznej petržlenu. Polievka sa zvyčajne konzumuje na Zelený štvrtok (štvrtok pred Veľkou nocou), ktorý je známy ako Gründonnerstag alebo v nemčine Zelený štvrtok – odtiaľ zelená polievka.

Španielsko:

Rosquillas de Semana Santa alebo veľkonočné šišky chutia ako koláč ale aj ako šišky, pretože sa vyrábajú z kvasenej múky namiesto droždia. Spôsob, akým sa podávajú, sa v Španielsku líši, ale bežnou prípravou je posypanie cukrom.

Spojené štáty americké:

Mnohé rodiny v USA si na Veľkú noc doprajú pečenú šunku. Šunka má sladkú chuť buď vďaka poleve vyrobenej z medu a hnedého cukru, alebo vďaka tomu, že je pokrytá nakrájaným ananásom. Predtým, ako existovali chladničky, sa zvieratá na jeseň zabíjali a ich mäso bolo pripravené na konzumáciu až na Veľkú noc.

menu_it_vn_0422

Slovinsko a Chorvátsko:

Pinca je populárna veľkonočná pochúťka, ktorá sa používa na oslavu konca pôstu v mnohých krajinách východnej Európy, ako je Slovinsko a Chorvátsko. Pred pečením sa do cesta a na vrch chleba vyryje znak kríža.

Poľsko:

Hoci sa babka stala v mnohých krajinách celoročne obľúbeným dezertom, piškótový kysnutý koláč sa v Poľsku už roky tradične podáva na Veľkonočnú nedeľu. Babka je zvyčajne okrúhla a pokrytá sladkou polevou.

Neapol, Taliansko:

Kombinácia pizze a koláča, pizza chiena znamená plnená pizza v neapolskom dialekte. Neapolská špecialita je plnená rôznymi údeninami a syrmi.

Spojené kráľovstvo:

Tieto sladké korenené buchty sa tradične jedia na Veľký piatok a znamenajú koniec pôstu. Sú veľkonočnou tradíciou už po stáročia. Ríbezľami alebo hrozienkami je žemľa posiata a glazúrou sa na vrch urobí krížik, ktorý znamená ukrižovanie Ježiša.

Brazília:

Tento sladký a slaný brazílsky cukrík je vyrobený len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií: mletých arašidov, soli, cukru a niekedy aj maniokovej múky.


https://www.insider.com/easter-food-traditions-world-2017-4#brazil-paoca-de-amendoim-18

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.