New York: Svadba v meste

Prehľad piatich najúžasnejších svadobných miest vo svetovej metropole. Perfektné miesto, nádherné šaty, dokonalý make-up, voňavé kvety ... Ktorá z dám by si nepriala, aby bol ten „jej deň“ úplne nezabudnuteľný.

A čo keby ste mali možnosť povedať svoje „áno“ na jednom z najkrajších svadobných miest v New Yorku podobne ako protagonistky reality show stanice TLC Ako si vybrať správne šaty: USA (Say Yes To The Dress, America)? Pokiaľ vás svadba ešte len čaká alebo už ju máte za sebou, poďte sa spoločne zasnívať.

Keď príde na výber svadobného miesta v tom najúžasnejším meste na svete, je potrebné uvážiť niekoľko faktorov, ako je napr. umiestnenie, štýl, kapacita ... a samozrejme rozpočet. Central Park, Grand Central Station alebo Brooklynský most sú všetko miesta, ktoré sa krásne vynímajú na svadobných fotografiách. New York vás však nesklame ani v prípade, že hľadáte niečo nevšedného, romantického a skrytého davom zvedavých turistov.

Newyorská Public Library, teda verejná knižnica, sa nachádza v centrálnej časti mesta na 5. Avenue. Tento architektonický skvost, ktorý bol v roku 1965 dokonca menovaný Národnou kultúrnou pamiatkou, si iste vybavia všetky fanúšičky seriálu Sex v meste. Vydávať sa tu pôvodne totiž chcela za svojho pána Božského aj Carrie Bradshaw! Veľkou výhodou tohto miesta je rozsiahly priestor s vysokými stropmi, mramorovými stĺpmi a dvojitým schodiskom, ktorý pojme dohromady až tisícku hostí. Tí pri oslave môžu pohodlne korzovať z jednej miestnosti do druhej a oddať sa tu aj pomerne rozšafnému spoločenskému tancu. Cena prenájmu začína na 60 000 dolároch, základný balíček s občerstvením vyjde na 50 dolárov za osobu.

Weylin, ktorý na prvý pohľad zaujme svojou veľkou kupolou, týčiacou sa 110 metrov nad mramorovou podlahou, sa nachádza vo štvrti Brooklyn na Broadwayi. Pôvodné sídlo riaditeľstva Williamsburgh Savings Bank bolo postavené renomovaným architektom Georgom B. Postem v roku 1875. Po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 2014 začalo slúžiť ako multifunkčné, kultúrne a komunitné mestské centrum. Veľkolepé fresky, dobová výzdoba a zložité mozaiky vytvárajú perfektnú kulisu pre slávnostné večierky. Renovátori sa držali pôvodného vzhľadu, z každého kúta tú na návštevníkov dýcha historická atmosféra. Súčasťou prenájmu je aj pôvodná prezidentská kancelária, ktorá teraz slúži ako svadobný apartmán. V budove sa nachádza aj funkčný výťah v štýle "vtáčej klietky". Po obrade môžete hosťov pozvať na koktail do baru z roku 1875. Maximálna kapacita je 350 klientov a cena prenájmu sa podľa sezóny pohybuje medzi 15 000 a 30 000 dolármi.

Medzi miesta vyznačujúce sa skôr európskou atmosférou patrií napríklad budova bývalej zlievarne The Foundry alebo päťhviezdičkový hotel Glenmere Mansion. The Foundry, historická budova z devätnásteho storočia, sa nachádza len pár krokov od East River na Long Island a obľúbená je najmä vďaka svojmu industriálnemu vzhľadu a zeleným terasám, ktoré sú pokryté brečtanom. Miesto si vyhliadli aj producenti filmového a televízneho biznisu, odohráva sa tu napríklad Kiss on the Lips párty v prvom rade seriálu Gossip Girl. Za prenájom hlavného priestoru a nádvoria záujemcovia zaplatia od 9 do 15 000 dolárov, ďalšie štyri priestory sú za poplatok navyše. Miesto pojme maximálne 365 hostí, sadne si ich ale len 165.

Päťhviezdičkový hotel s názvom Glenmere Mansion, ktorý sa nachádza v meste Chester iba 50 kilometrov od New Yorku, pripomína taliansku vilu alebo francúzsky zámok. Široká príjazdová cesta návštevníkov navnadí na mimoriadne luxusné, elegantne vybavené priestory a rozsiahle pestované záhrady. Obrad sa tu môže konať na lúke a následná recepcia pod hviezdami. K oslavám slúžia tiež unikátna, novo otvorená stodola. Hotel pojme maximálne 400 hostí. La dolce vita však nie je zadarmo, prenájom vyjde orientačne na 60 000 dolárov.

Súkromie na Manhattane? To ponúka strecha Tribeca Rooftop o rozlohe približne 1 400 metrov štvorcových, ktorá sa nachádza priamo v srdci jednej z najelegantnejších štvrtí. Pôvodná tlačiareň z dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia teraz okúzľuje hostí privátnych akcií panoramatickým výhľadom na rieku Hudson, Empire State Building a Soho. Náklady za svadbu o 200 hosťoch sa tu vyšplhajú zhruba na 70 000 dolárov, pričom výzdoba alebo fotograf a ďalšie detaily nie sú v cene.

Za jedno z najlepších svadobných miest na svete považuje New York aj sprievodca Lonely Planet a akokoľvek sa vám môže zdá táto realita vzdialená, verte, že aj u nás je tento trend na vzostupe. Svadba v Spojených štátoch amerických slovenské úrady bez problémov schvaľujú. A ak by ste chceli nasať tú pravú atmosféru zo zákulisia príprav najimpozantnejšej americkej svadby roka, ktorá sa konala práve v New Yorku, sledujte novú reality šou Ako si vybrať správne šaty: USA (Say Yes To The Dress, America), ktorá mala premiéru 9. februára vo 21 hodín na kanáli TLC. Tvorcovia to vzali od základov, celá akcia začína návštevou vyhláseného salónu, v ktorom odborník Randy Fenol nastávajúcim nevestám poradí, ako si správne vybrať šaty. Pretože čo si budem ... tie sú hneď vedľa termínu a miesta to najdôležitejšie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.