Svadba

Nevesta oblečená v bielom hodvábe so zlatými výšivkami sedí oproti zrkadlu, ktoré lemujú dva veľké svietniky znázorňujúce svadobný pár...

>> Móda >> Aktuálne >> Svadba

...Zrkadlo a svietniky, ktoré sú spravidla darom od ženícha, symbolizujú čistotu a lásku. Nevesta sedí pred zrkadlom tak, aby ženích, keď vstúpi do domu (v ktorom sa bude odohrávať svadobný obrad), uvidel ako prvú tvár nevesty v zrkadle.

Na zemi pred zrkadlom je prestretý zlatom a striebrom vyšívaný svadobný obrus a na ňom sú uložené predmety spájajúce sa so svadbou - sedem elementov v siedmych symbolických farbách: mak ako ochrana proti kúzlam, divoká ryža, angelika, soľ a zelené listy na odvrátenie diablovho pohľadu a pušný prach s kadidlom proti zlým duchom.

Pre svadobčanov sú prichystané pochúťky: mandle v cukre, sladké vločky, morušovo-mandľová pasta, ryžové koláčiky, vlašské orechy... a tanier feta syru s čerstvými bylinkami, ktorý po obrade koluje medzi svadobčanmi, aby manželské spojenie bolo šťastné a prosperujúce.

Veľké množstvo čerstvých rezaných kvetín symbolizuje nádej, že manželský pár bude po celý život sprevádzať krása. Samozrejme, nechýba otvorený korán (alebo iná svätá kniha).

Na začiatku obradu držia dvaja svadobčania nad nevestou štvorec z bieleho hodvábu a ďalší svadobčan nad ním trie homole lisovaného cukru - dážď šťastia a radosti... Kňaz číta svadobnú zmluvu a recituje modlitby (bez prítomnosti mladých žien, pretože by to mohlo negatívne ovplyvnilo ich vyhliadky na manželstvo), potom sa trikrát opýta nevesty, či si berie prítomného muža za manžela. Nevesta odpovedá až po tretej otázke - áno. Kňaz vyhlási pár za manželov a ženích pobozká nevestu. Na záver svadobného obradu si novomanželia omočia končeky prstov v nádobke s medom, navzájom sa dotknú pier a vložia jeden druhému do úst mandľu obalenú cukrom. Svadobčania zasypú pár drobnými zlatými a striebornými mincami a odovzdajú novomanželom svadobné darčeky.

Svadobná hostina, ktorá je zvyčajne veľkolepá, prebieha v dome ženícha. Ľudia sa bavia, hodujú, tancujú... Pre tých, ktorí sa nemohli svadby zúčastniť, sa pripravujú balíčky so svadobnými pochúťkami.

V neskorých nočných hodinách sa novomanželia odoberú do svojho nového domova. Na prahu domu žena rozbije fľašu s vodou (rozliata voda symbolizuje šťastie a očistu domova). Potom žena stojac na nohe svojho manžela symbolicky zápasí o otvorenie dverí, aby sa mohla stať paňou domu. Samozrejme, zvíťazí...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.