Pomoc pri nočnom pomočovaní

O nočnom pomočovaní detí čo-to vie každá mamička. Dokázali by ste však dieťaťu skutočne pomôcť? 


Tematika nočného pomočovania je opradená množstvom mýtov, ktoré dokážu naše dnešné vedomosti z tejto oblasti jednoducho vyvrátiť. Pri ich čítaní si možno uvedomíte, že nočné pomočovanie detí je ochorenie, ktoré sa dá liečiť, ak je rodič schopný zaujať k nemu správny postoj.

Liečba PNE

Základom úspešnej liečby je návšteva detského lekára, ktorý zváži odoslanie dieťaťa na odborné vyšetrenie k detskému nefrológovi. Ten po anamnéze a vstupných vyšetreniach vylúči iné ochorenia močového ústrojenstva a navrhne spôsob liečby.

Liečba PNE spočíva v štyroch základných pilieroch:

1. Dodržiavanie režimových opatrení – správny pitný režim

Dôležité je zabezpečiť dieťaťu správny príjem tekutín – väčšinu tekutín by malo prijímať dopoludnia, po 17. hodine by už nemalo prijímať skoro žiadne tekutiny, poobede a večer je potrebné sa vyhýbať nevhodným nápojom a potravinám: nápoje s obsahom teínu a kofeínu (kola, čierny čaj), sladené nápoje, korenisté, sladké a slané jedlá, polievky, kompóty, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody (melón, uhorky), pozor treba dať aj na príjem „skrytých“ tekutín (napr. pri večernom umývaní zubov).

2.
Správny mikčný režim

Dieťa je potrebné naučiť na správny režim močenia počas dňa – základom je pravidelné močenie každé 2 – 3 hodiny, návšteva toalety je nevyhnutná aj pravidelne tesne pred spánkom.

Dieťaťu pomôže aj ukladanie na spánok v pravidelnom čase.

3.
Psychologická podpora

Základom je podpora dieťaťa z psychologickej stránky – je potrebné podporiť jeho sebavedomie a uistiť ho, že sa neodlišuje od iných detí a pri dodržiavaní pokynov lekára je možné nad nočným pomočovaním vyhrať.

4.
Medikamentózna liečba

Ak sa pri liečbe neosvedčia režimové opatrenia, lekár navrhne aj medikamentóznu liečbu.

Pri tomto spôsobe liečby je okrem správneho užívania lieku dôležitá aj spolupráca s lekárom v tom, aby mal k dispozícii presné údaje o objeme tekutín, ktoré dieťa prijalo a o množstve moču, ktoré počas dňa vymočilo. Tieto údaje zbiera rodič spolu s dieťaťom počas 4 dní a zaznamená ich do Pitnej a mikčnej karty, ktorú prinesie potom lekárovi.
 

MÝTUS a PRAVDA

MÝTUS:
Dieťa je lenivé ísť v noci na toaletu
PRAVDA:  S lenivosťou tento problém nesúvisí. U väčšiny detí s nočným pomočovaním je v noci nedostatočná vlastná tvorba vazopresínu, regulačnej látky riadiacej tvorbu moču. Dieťa v spánku nevie rozpoznať signály preplneného močového mechúra a zobudiť sa na močenie.

MÝTUS: Dieťa treba v noci aspoň dvakrát zobudiť, aby išlo na toaletu
PRAVDA: Ak budete dieťa v noci budiť, rozhodne mu v jeho probléme nepomôžete, ale skôr prihoršíte. Nedokáže totiž súvisle prejsť všetkými fázami spánku a v konečnom dôsledku mu spôsobíte stres. Počas dňa bude navyše unavené a nesústredené. 

MÝTUS:Ak vám dieťa nepovie o nočnom pomočovaní, pravdepodobne mu to neprekáža
PRAVDA: Žiadne dieťa sa nechce zobudiť v mokrej posteli. Pomočovanie v ňom vyvoláva hanbu a strach z odhalenia. Základným predpokladom na zvládnutie pomočovania je brať dieťa a jeho problém vážne, zľahčovanie nie je tou správnou cestou.

MÝTUS: Dieťaťu treba dať rázne najavo, že sa to už viackrát nemá zopakovať
PRAVDA: Karhaním nič nedocielite. Dieťa sa bude iba zbytočne báť a spôsobí mu to ešte väčšie stresy. Veľmi láskavo mu povedzte, nech sa pokúsi, aby sa to už nezopakovalo, prezlečte s ním posteľnú bielizeň a na ďalší deň ho pochváľte, ak sa situácia nezopakovala.

MÝTUS: Moje dieťa je jediné, ktoré má problém s nočným pomočovaním
PRAVDA: Nočné pomočovanie nie je téma, s ktorou sa rodičia radi zverujú. Pritom ide o veľmi častý problém a vaše dieťa nie je jediné s týmito ťažkosťami. Nočné pomočovanie je po alergii druhým najčastejším problémom u detí.
Z desiatich detí veku 5 rokov sa pravdepodobne 2 v noci pomočujú.

MÝTUS: Nočné pomočovanie je problémom výchovy
PRAVDA: Nočné pomočovanie rozhodne nie je problémom výchovy. Dieťa, ktoré sa v noci pomočuje, to nerobí naschvál a už vôbec nie preto, aby nahnevalo rodičov a nechcelo ich počúvať.

MÝTUS: Za nočné pomočovanie môže vo väčšine prípadov zlá rodinná situácia
PRAVDA: Je pravdou, že aj nesúlad v rodine, resp. iné stresujúce faktory v rodine môžu byť spúšťačom nočného pomočovania. Ak však tento stav nastane a dieťa sa začne pomočovať, je potrebné navštíviť detského lekára bez ohľadu na príčinu, ktorá tento stav vyvolala.


MÝTUS: Z nočného pomočovanie každé dieťa vyrastie
PRAVDA: Nočné pomočovanie je veľmi rozšíreným problémom. S liečbou však netreba otáľať a čakať, kým dieťa vyrastie. Za ten čas sa môže poškodiť traumou jeho psychika a spôsobí mu to problém na celý život. Ročne sa nočné pomočovanie spontánne vylieči iba u  15 % detí, ktoré majú tento problém. Ba dokonca, v 2 % prípadov pretrváva problém nočného pomočovania aj v dospelosti.


MÝTUS: Pri nočnom pomočovaní netreba navštíviť odborníka
PRAVDA: Pediater je ten, ktorý by mal o tomto probléme vášho dieťaťa určite vedieť. On následne určí, či je potrebné navštíviť s dieťaťom detského nefrológa alebo psychológa. Je potrebné mu totiž odborne pomôcť, pretože ročne len 1 až 2 deti z 10 z toho postupne vyrastú.3 Ostatné sú bez liečby zbytočne týmto problémom traumatizované.

Viac informácií aj na stránke www.suchapostielka.sk.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.