Učíme deti správne písať

Vystri sa! Ako to sedíš? Drž to pero poriadne! Škriabeš ako mačka! To sú len niektoré vety nahnevaných učiteliek, ktoré nás neustále napomínali počas rokov v školských laviciach.


Pravda je, že vážené pani učiteľky mali dobrý zámer v zlom obale. Písanie je jedna z najzákladnejších a najbežnejších ľudských činností. Už prvé detské čarbanice naznačujú či bude vaše dieťa krasopisec, alebo po sebe neprečíta ani ono samo. Osvetu, ako správne držať ceruzku a pero by sme mali začať už v skorých rokoch života dieťatka. V tomto období sa totižto formuje najmä úchop dieťaťa, spôsob akým drží ceruzku, ako veľmi tlačí na papier, aký má sklon. Rodičia by mali dohliadnuť na to, akým spôsobom drží ich ratolesť pastelky. Veľkou chybou je spoľahnúť sa, že dieťa si samo nájde spôsob, ako sa mu ceruzka či pero drží najlepšie a čo mu najviac vyhovuje. Aj keď si to neuvedomujeme za mnohými problémami s písaním stojí zlý úchop, ktorý sme si vypestovali v detstve.

Aký je správny úchop pera?
To, akým spôsobom držíme v ruke pero alebo ceruzku má veľký význam pri type nášho písma, efektivite písania a aj fyzickom zaťažení ruky. Pri správnom úchope, by mala ceruzka alebo pero ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ju pridŕžame bruškami palca a ukazováka. Ukazovák by nemal byť prehnutý a celá ruka by mala byť uvoľnená. PaedDr. Yveta Heyrovská poukazuje na dôsledky vyplývajúce z chybného úchopu pera alebo ceruzky: „Chybný úchop môže zapríčiniť značnú bolestivosť ruky, jej rýchlu únavu s následnou chybovosťou písania, potenia, stres a tým aj veľmi nepríjemné pocity detí pri písaní a kreslení.“. Pokiaľ sa deti nebudú cítiť už v skorom veku s perom v ruke pohodlne, môže to u nich vyvolať nechuť ku kresleniu a písaniu.
 

Plniace pero patrí do minulého storočia
Tak ako sa vyvíja spoločnosť, napreduje aj vývoj pomôcok pre malých školákov. Klasické plniace pero, s ktorým sa učil písať každý prváčik je už minulosťou. Boli s ním len samé problémy. Došla vám bombička uprostred diktátu, celý text ste si rozmazali alebo vám urobilo machuľu, že na ňu ani pijak nestačil. Plniace perá postupne vytláčajú rollery. Ich výhodou je, že sa nerozmazávajú, ľahko kĺžu po papieri, máte na výber z dvoch hrúbok, náplne sa jednoducho vymieňajú a dajú sa zmizíkovať. Novinkou je prvý roller ergonomického tvaru, zvlášť pre ľavákov a pre pravákov od spoločnosti STABILO. Ergonomický tvar pera EASYoriginal prirodzene nabáda na správny úchop. Dieťa tak môže pero držať uvoľnene a predísť tak bolestiam ruky. Navyše majú zaujímavý tvar, sú farebné, pre deti veľmi lákavé, vďaka čomu budú mať celkovo dobrý pocit z písania. Vďaka limitovanej edícii pri príležitosti 10. výročia pera, môžu teraz školáci oživiť svoje zošity farebnými náplňami v trendy farbách – tyrkysová a lila.
 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.