Zmrzlinové pokušenia

Leto je v plnom prúde a odmietnuť dieťaťu zmrzlinu by bolo priam hriech. Príjemné osvieženie sa však môže rýchlo premeniť na nečakanú bolesť a kŕče v brušku.


Aj zmrzlina obsahuje mlieko, ak vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, mali by ste byť na pozore!
Počas letných dní trávime čas na kúpaliskách, prechádzkami po meste alebo dovolenkami pri mori. Prvé, po čom deti zvyknú siahnuť je zmrzlina. Lákajú ich obrovské voňavé kopčeky chutí od výmyslu sveta! Z hnedého kopčeka vytŕčajú obrovské kúsky čokolády, z ružového zase jahody, chcú si dať modrú šmolkovú alebo purpurovú z černíc. Odolať nedokážeme ani my dospelí a nieto ešte naše ratolesti. Ak ich bruško však nevie tráviť mliečny cukor, aj malý kopček tohto letného pokušenia im môže spôsobiť bolesti a kŕče.

“Intolerancia laktózy najviac obmedzuje ľudí a hlavne deti v lete. Ako im vysvetlíte, že nemôžu zmrzlinu?” pýta sa Rastislav Stolárik, zakladateľ občianskeho Združenia pre intoleranciu laktózy. “Dospelí sa dokážu kontrolovať, ale odopierať deťom zmrzlinu v lete je už horšie. Netreba však vešať hlavu, riešení je viacero. Jednou alternatívou je vyrobiť im vlastnú zmrzlinu, ktorá je chutná, zdravá a bezlaktózová, no môže to byť trochu časovo náročné. Pre tých, ktorí nemajú čas vyrábať zmrzlinu doma odporúčame skúsiť výživové doplnky napr. tablety s obsahom enzýmu laktáza, vhodné aj pre deti, ktoré umožňujú mliečny cukor stráviť. Ani po viacerých kopčekoch klasickej mliečnej zmrzliny sa potom bolesti bruška neobjavia,” dodáva Stolárik.


Zmrzlinové recepty

Pre rodičov, ktorí majú doma ratolesti s intoleranciou laktózy prinášame tipy, ako si vytvoriť príjemné zmrzlinové pokušenia doma:


Jahodová pochúťka

P o t r e b u j e m e: ½ kg  jahôd očistíme a odstopkujeme, 150 g cukru, šťava z jedného citróna,  3 bielka

P o s t u p: Cukor zmiešame s 1 dcl vody, uvaríme hustý sirup a necháme vychladnúť. Jahody rozmixujeme, zopár necháme celých na záverečnú ozdobu. Do rozmixovaných jahôd pridávame postupne cukrový sirup a citrónovú šťavu z jedného citróna. Z bielkov vyšľaháme sneh a primiešame do sorbetu. Sorbet dáme do misky a zamrazíme, počas mrazenia niekoľkokrát premiešame.


Mätová dreň

P o t r e b u j e m e: ½ vody, 150 g cukru,  čaj (zelený, biely, citrónovú trávu alebo mätový), lístky mäty, šťava z limetky

P o s t u p: Uvaríme pol litra vody s cukrom a necháme vychladiť. Pridáme doň lístky mäty, čaj a necháme vylúhovať cca 7 minút. Scedíme, pridáme šťavu z limetky a zmrazíme. Počas mrazenia niekoľkokrát premiešame, na záver ozdobíme mätou. 

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.