Nakŕmiť, či uhasiť smäd?

Čo vaše dieťatko vlastne potrebuje? My dospeláci zvykneme položartom hovorievať, že hlad je iba preoblečený smäd.


Mnoho mamičiek často rieši hádanku, či si ich dieťatko plačom pýta jesť alebo piť, respektíve ako drobcovi nakombinovať jedálny lístok s pitným režimom tak, aby dostal všetko, čo potrebuje. Správna odpoveď pritom závisí od niekoľkých faktorov!

Hneď na začiatok treba uviesť ten najdôležitejší faktplne dojčené deti minimálne do veku pol roka okrem materského mlieka rozhodne nepotrebujú žiadne iné nápoje ani tuhú stravu. Materské mlieko obsahuje všetky potrebné živiny a až 87% vody. Hlad a smäd sú pritom najčastejšou príčinou novorodeneckého plaču. Ak si teda nie ste istá, prečo dieťatko narieka, skúste mu jednoducho ponúknuť mliečko. Aj keby to znamenalo kŕmenie každú hodinu, deti v tomto ohľade majú ešte veľmi individuálny rytmus.

Zmena príde v momente, keď dieťatko začnete prikrmovať a pomaly prechádzať na tuhú stravu. Vtedy nastupuje aj potreba pravidelného pitného režimu. „Ak je mladšie dieťa na umelej výžive a vidíte, že z fľaše pije priveľmi hltavo, skúste mu ponúknuť na uhasenie smädu trochu dojčenskej vody.“, odporúča  MUDr. Eva Beňová, pediatrička s viac ako 35-ročnou praxou. Ročné dieťa potrebuje denne prijať približne 100-120 ml tekutín na jeden kilogram svojej hmotnosti, čiastočne zo stravy, napríklad polievok a ovocia, zvyšok je potrebné zabezpečiť pitím. „V ideálnom prípade by dieťatko malo každú hodinu okrem spánku vypiť asi 50 ml tekutín. Deti sú pritom nedostatočným pitným režimom ohrozené viac ako dospelí. Kým totiž u dospelého tvorí voda asi 65% telesnej hmotnosti, u novorodenca je to až 80 %.“, dodáva MUDr. Beňová.

Najvhodnejším nápojom pre malé deti je čistá dojčenská pramenitá voda. Práve tá totiž podlieha prísnym pravidlám s ohľadom na tých najmenších a je spoľahlivou zárukou kvality. Napríklad Lucka, najobľúbenejšia dojčenská voda na Slovensku, sa už 20 rokov stará o ideálny pitný režim tých najzraniteľnejších. Krištáľová voda zo srdca Považského Inovca vyniká vyváženým pomerom dôležitých minerálov a stopových prvkov či pre telo prospešným pH 7,6 a je voľbou overenou certifikátom Slovak Gold, aj tisíckami spokojných slovenských mamičiek. Pri jej pití sa do detského organizmu nedostávajú zbytočné a zaťažujúce látky, ale naopak pomáha dopĺňať minerály dôležité pre rast a vývoj detí.

Dojčenskú vodu odborníci odporúčajú nielen ako základ pitného režimu, ale aj na prípravu jedál pre malé deti pri zavádzaní príkrmov. Hodí sa aj do pitného režimu dojčiacich mamičiek, pretože tie by nemali zabúdať napiť sa kvôli dostatočnej tvorbe materského mlieka.

Nezabúdajte tiež, že pitný režim je potrebné dodržiavať v akomkoľvek počasí, teda aj v zime či chladných dňoch a mlieko sa v tomto prípade nepovažuje za nápoj, ale potravinu. A to platí rovnako pre deti, ale aj pre nás dospelých!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.