„Škaredé“ slová

Prečo práve vulgarizmy sú také „chytľave“ a slovíčka prosím a ďakujem sú tak veľkým problémom pre deti?


Kam na ne len chodia
Mnohokrát sa pýtate sami seba a  stačí sa len započúvať do rozhovoru v rodine. Najmenšie deti rady opakujú všetko čo počujú o to viac ak sú tie slová emotívne podfarbené. Je len otázkou času, kedy vás nemilo prekvapia a začnú používať nevhodné výrazy, ktorým vo väčšine prípadov nerozumejú. Približne od tretieho roku začínajú deti zachytávať tieto slovíčka a vďaka intonačnému podfarbeniu na nich pôsobia tajomne. Ďalším prostredím, kde ľahko pochytia nadávky sú predškolské zariadenia, škola, kamaráti, časopisy, internet a žiaľ aj televízia.

Prečo vulgarizmy používajú
Dieťa podvedome vycíti, že použitie takého slova pôsobí šokujúco na okolie a jeho prostredníctvom stiahne na seba pozornosť.  Ak je reakcia rodičov neadekvátna, čo sa stáva hlavne pri najmenších deťoch, dieťa využije situáciu a zopakuje výraz čo najskôr. Staršie deti, ktoré už chápu súvislosti, vulgarizmy používajú aby sa priblížili dospelým. Spôsob, ktorým chcú na seba upútať pozornosť medzi vrstovníkmi v pubertálnom veku, je aj vytváranie tzv. „vaty“ vo vetách pomocou nadávok.

Reagujte s rozvahou
Netreba zabúdať, že opakovanie je matkou múdrosti  a treba začať od seba. Pokúste sa o väčšiu sebareflexiu a kontrolu nad  vyjadrovaním pred dieťaťom.
Zľahčovanie situácie či prudká a prekvapená reakcia utvrdí dieťa v tom, že vás prekvapilo, čo bolo jeho cieľom.  Zachovajte pokoj a spýtajte sa ho na význam slova a zároveň mu ho vysvetlite. Potom mu konkrétnym príkladom odôvodnite, že používanie vulgarizmov ubližuje blízkym aj cudzím ľuďom. Aby ste aspoň doma obmedzili výskyt nevhodných výrazov, dohodnite sa na symbolických trestoch, ktoré budú platiť pre obidve strany a nahradením inkriminovaných slov vtipnejšími výrazmi.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.