Vymeňme čiapky za prilby!

Táto kampaň je zameraná na prevenciu a zníženie počtu úrazov spôsobených počas zimných športov u detí a mladých ľudí.


Súčasťou kampane je aj Výzva prevádzkovateľom zimných stredísk, aby sa pridali k myšlienke bezpečnosti, šírili zásady Bieleho kódexu a prispeli k zvyšovaniu  informovanosti rodičov – návštevníkov lyžiarskych svahov o potrebe nosenia ochrannej prilby pre ich deti, ale aj ich samotných. Do 15.3.2012 sa na facebookovej stránke Chráňme naše deti uskutoční aj súťaž o poukážky na nákup ochrannej prilby.


Prevencia
Každoročne sa na lyžiarskych svahoch zrania deti aj dospelí. Spoločným menovateľom pri rôznych typoch úrazov býva najmä náročný terén, neohľaduplnosť,  precenenie schopností, či rýchla jazda. Výsledkom sú pády, či zrážky lyžiarov, ktoré môžu nezriedka končiť vážnymi následkami. Tie môžu byť komplikovanejšie, ak sa lyžuje na technickom snehu. Chýbajúca prilba pritom môže v niektorých prípadoch doslova zachrániť život, či zmierniť zranenie.

Typy zranení
Úrazy pri zimných športoch bývajú najčastejšie v podobe zlomenín končatín, predovšetkým dolných. Tie spôsobujú lyžiari nielen sebe, ale aj iným. V niektorých prípadoch dochádza k poraneniam chrbtice, a to aj krčnej. Pri chýbajúcej prilbe sú časté úrazy hlavy, najmä otras mozgu, ale aj tržné rany, či vážne zlomeniny lebky. Deti majú na rozdiel od dospelých pri úrazoch hlavy väčšiu šancu, že sa vyhnú následným komplikáciám. Ich lebka je pružnejšia a mozog sa dokáže lepšie regenerovať, ako u dospelého pacienta.

Pri otrase mozgu trpí zranený závratmi a bolesťou hlavy, nemusí si pamätať na okolnosti nehody, je mu na zvracanie a niekedy dochádza k zvýšenej spavosti. Záleží však na sile nárazu. Potrebné je lekárske ošetrenie. Spravidla po niekoľkých dňoch následky pominú, aj keď v niektorých prípadoch dochádza k tzv. postkomočnému syndrómu. Vtedy sa po niekoľkých dňoch od úrazy opäť objavia bolesti hlavy, či zvracanie.

Oveľa vážnejšie je pomliaždenie, alebo zakrvácanie mozgu, často v kombinácii so zlomeninami lebky. Zranený môže upadnúť do bezvedomia až kómy. Riziká sú rôzne. Od zakrvácania, deštrukcie tkaniva, cez výrony krvi až po tepnové krvácanie – epidurálny hematóm, ktorý môže skončiť bez včasného lekárskeho zákroku smrteľne.

Zároveň pri každom vážnejšom úraze hlavy hrozí tzv. poúrazová epilepsia, ktorá sa môže u postihnutého rozvinúť dokonca po niekoľkých rokov od zranenia. Pacient však potom s ňou bojuje do konca života.

V každom prípade je pri vážnejšom úraze hlavy najdôležitejšia prvá pomoc, privolanie záchranárov a okamžitý prevoz do nemocnice, netreba ho podceňovať a spoliehať sa na to, že ide o banálne zranenie. Výber z najdôležitejších faktov o prevencii a pomoci pri úrazoch na lyžiarskych svahoch, pripravila spoločnosť Falck Záchranná a.s..

Vzdelávaciu kampaň pripravili Občianske združenie Chráňme naše deti dnes spoločne so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, spoločnosťou AXA a Falck Záchranná a.s.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.