Detské zúbky a hygiena

Správna starostlivosť o zuby je potrebná už od najskoršieho veku dieťaťa. Pravidelné čistenie prvých detských zúbkov je základnou prevenciou pred vznikom zubného kazu.


Dôležité je vyhýbať sa nesprávnym hygienickým návykom a zaistiť deťom dostatočný prísun vitamínov a minerálnych látok. Niektoré prvky totiž podporujú správny vývoj zubnej skloviny a tým ju chránia pred vznikom zubných kazov. Poradíme vám, čo je potrebné dodržiavať pre zdravý rast detských zúbkov.

Namiesto cukru uprednostníte xylitol
Xylitol je prírodná sladká substancia, ktorá chutí ako cukor, ale narozdiel od neho vykazuje výborné účinky na dentálne zdravie detí. Okrem toho má o 40% menej kalórií ako bežný biely cukor. „Prírodné sladidlo xylitol nezaťažuje zubnú sklovinu a zároveň poskytuje dlhotrvajúcu ochranu pred zubným kazom a pomáha odstraňovať zubný povlak,“ vysvetlila Klára Minczinger, produktová manažérka spoločnosti Generica, ktorá vyrába vitamínové detské kvapky s obsahom xylitolu. „Xylitol podporuje vstrebávanie vápnika a remineralizáciu zubnej skloviny, čím posilňuje preventívny efekt zubných pást s fluoridom. Taktiež je vhodný pre diabetikov a deti od troch rokov,“ doplnila Minczinger. V malom množstve je xylitol obsiahnutý v zelenine a ovocí. Na slovenskom trhu ho môžete zakúpiť vo výživových doplnkoch, ale rovnako býva súčasťou aj sladkostí, žuvačiek či zubných pást. Avšak pozor, prekročenie odporúčanej dávky, ktorá predstavuje 40 gramov xylitolu denne, môže mať za následok vyvolanie črevných problémov.

Učte svoje dieťa správnym hygienickým návykom
Začnite čistiť už prvý zúbok, ktorý vášmu dieťaťu vyrastie. Na trhu je veľké množstvo kvalitných zubných pást a šetrných zubných kefiek, ktoré sú vhodné už pre tie najmenšie deti. Najneskôr do dvoch rokov by mal vášho potomka prehliadnuť stomatológ. Aby ste predišli zubnému kazu, dbajte popri správnej ústnej hygiene aj na zdravé stravovanie dieťaťa. Určite je lepšie vyhýbať sa jedlám a nápojom s vysokým obsahom cukru. Kombinácia škrobu a cukru totiž vytvára v ústach kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú štruktúru a spôsobujú kazivosť zubov. Naučte jesť deti čerstvé ovocie, zeleninu a syry, tie zúbkom neškodia. Vyhnite sa tiež ďalším zlozvykom, ktoré mnohí rodičia prehliadajú. Nenechávajte dieťa dlho cmúľať fľašku so sladeným nápojom a neolizujte mu cumlík, prsty či fľaštičku. Baktérie z vašich úst sa môžu dostať do dutiny vášho dieťaťa a spôsobiť mu zubný kaz.

Nepreháňajte to s fluórom, vo väčšej miere škodí
Fluór je látka, ktorá pomáha vytvárať zdravú zubnú sklovinu. Vďaka nej sú zuby odolnejšie proti zubnému kazu. Fluór sa vyskytuje predovšetkým v rybách a čajových listoch. V niektorých krajinách ho pridávajú aj do pitnej vody, ale na Slovensku sa už od plošnej fluorizácie vody upustilo. Na trhu sú k dispozícii fluoridové gély či tabletky a fluorid sodný je tiež súčasťou väčšiny zubných pást. Dieťaťu staršiemu ako 6 mesiacov môže predpísať fluoridové tabletky aj pediater. Avšak pozor, príliš mnoho fluóru telu neprospieva, môže dokonca viesť k vzniku fluorózy. Toto ochorenie, ktorým bývajú postihnuté prevažne deti od 1 do 4 rokov, zanecháva na zuboch škvrny a vedie k poškodeniu detského chrupu. Malé deti, ktoré navyše zubnú pastu častokrát prehltnú, získavajú potrebné množstvo tejto látky práve čistením zubov s pastou obohatenou fluórom.

Pestrou stravou dodáte deťom fosfor
Okolo 85% fosforu je obsiahnutého v zuboch a kostiach a po vápniku je fosfor druhý najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Aj napriek tomu, že sa o prospešnosti fosforu v dentálnom zdraví príliš nehovorí, je tento prvok spolu s vápnikom kľúčovou zložkou pevných a zdravých kostí a zubov. Deťom pomáha pri správnom vývoji zubov, vytvára pevnú zubnú sklovinu a hrá významnú úlohu pri zásobovaní telesných buniek dostatočným množstvom energie. Pokiaľ bude strava vášho dieťaťa pestrá, nemusíte sa nedostatku fosforu v jeho tele obávať.

Potraviny bohaté na fosfor: ide prevažne o mäso, ryby, obilniny a strukoviny, mliečne výrobky, oriešky či perlivé nealko nápoje. Fosfor tiež býva súčasťou zubných pást a kombinovaných výživových doplnkov.

Deti by mali konzumovať mliečne výrobky a obilniny, obsahujú vápnik
Vápnik je kľúčový pre správny vývin a rast kostí a zubov, ktoré navyše chráni pred zubným kazom. Vo všeobecnosti je známe, že vysoké množstvo vápnika obsahujú najmä mliečne výrobky. Pokiaľ vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru, alebo mu kravské mlieko jednoducho nechutí, nemusíte sa o jeho zúbky strachovať.

Vápnik nájdete aj v ďalších výrobkoch. Je obsiahnutý v maku, rybách, zelenine, obilninách a strukovinách, orieškoch, sušených hruškách alebo minerálnych vodách. „Vápnik je dôležitý v spojení s vitamínom D, pretože pomáha pri jeho ukladaní v tele. Deťom je vhodné dodávať vápnik a vitamín D tiež prostredníctvom výživových doplnkov, aby bol zaistený nielen správny vývoj zubnej skloviny, ale aj kostí,“ uviedla Eva Stanislavská zo spoločnosti Generica, ktorá ponúka široký sortiment výživových doplnkov s obsahom vápnika.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.