Vši berú školy a škôlky útokom. Zásoby prípravkov sa zužujú.

Napísal Mgr. Alexandra Štullerová 05. apríl 2024

V prípade urgentnej pomoci odporúčame tip, ktorý je podľa nej okamžite dostupný v každej slovenskej domácnosti. Prvá a najväčšia lekáreň na slovenskom internete MojaLekáreň.sk, za posledných 60 dní čelí masívnemu nárastu záujmu o prípravky proti všiam a hnidám. 

vos_pediculus_capitis_24

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zákazníci MojaLekáreň.sk nakupujú tieto produkty až 2,5-krát viac a zásoby prípravkov sa zužujú. MojaLekáreň.sk sa ale vzhľadom k zvyšujúcemu dopytu po prípravkoch proti týmto parazitom predzásobila. Slovenskí rodičia v tomto smere nehasia vzniknutý problém, ale riešia prevenciu. Medzi najčastejšie kupované produkty patria repelentné gumičky do vlasov. Tie preskočili záujem o šampóny proti všiam až 9-násobne.

Medzi obľúbené produkty zákazníkov MojaLekáreň.sk proti vlasovým parazitom patria aj spreje: Slováci zrejme preferujú ich rýchlu a jednoduchú aplikáciu. Tie nakupujú zo širokého portfólia produktov proti všiam 1,5-násobne častejšie ako šampóny. Použitie týchto prípravkov ale nenechávajú na náhodu. V online poradni MojaLekáreň.sk, pribúdajú v posledných dňoch najmä otázky rodičov, ako čo najefektívnejšie bojovať proti nepríjemnému hmyzu. „Aj keď majú naštudovaný postup, chcú sa poradiť s odborníkom, aby sa cítili istejšie. Obzvlášť pokiaľ ide o deti,“ hovorí farmaceutka Mgr. Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk, podľa ktorej neexistuje proti týmto parazitom najúčinnejší recept. Ide podľa nej o preferenciu účinného prostriedku, alebo postupu. „Okrem zdravotníckych pomôcok proti parazitom, ako sú šampóny a spreje, radím našim zákazníkom aj zaužívaný recept, akým je vyberanie jednotlivých vší a hníd pomocou hrebeňa,“ hovorí Horáková. Práve kovové hrebene na odstraňovanie vší a hníd, patria do prvej trojky obľúbených bojovníkov proti nepríjemným návštevníkom prevažne detských vlasov, v prvej lekárni na slovenskom internete, MojaLekáreň.sk.

Medzi prvé príznaky patria...

... neustále škrabanie vo vlasoch
... z ďalších príznakov je aj nezvyklý nepokoj, nepozornosť a ospalosť
... dôsledne si prezrite hlavu a vlasy vášho dieťaťa
... na pokožke hlavy sa môžu objaviť bolestivé a rozškrabané miesta
... objavujú sa šteklivé oblasti, ktoré sú spôsobené preliezaním vší medzi vlasmi, hlavne vo večerných hodinách
... dospelé vši môžete spozorovať aj voľným okom alebo lupou

Voš vlasová

Má svoje štádia svojho vývoja voš - jej vajíčka - hnidy - larvy. Tento dlhý parazit dorastá až do 2- 4 mm, samičky svoje hnidy - hnedé vajíčka kladú blízko k pokožke hlavy ku korienkom vlasov. Denne nakladie 3 – 4 vajíčka a počas troch týždňov svojho života dokáže naklásť 100 až 140 vajíčok. Vajíčka a larvy sa živia ľudskou krvou a dospieva asi na 20. deň. Na rozdiel od bĺch vši nedokážu skákať a šíria sa blízkym kontaktom a ich vypadnutím z hlavy. Najúčinnejším spôsobom ich zlikvidovania je vyčesanie špeciálnym hrebeňom z mokrých vlasov, pretože aj vši si vybudovali určitý ochranný mechanizmus pred niektorými chemickými prostriedkami. Vyčesaním dospelých vší sa zabráni ďalšiemu kladeniu vajíčok. Odborne sa zavšivenie nazýva pedikulóza a popri mechanickom odstránení sa pristupuje aj k šampónom, ktoré ich likvidujú.

Dlhé vlasy strihať nie je potrebné

Kedysi rodičia deťom strihali dlhé vlasy, dnes to už nie je podľa odborníčky potrebné. „Ak vši a hnidy rodičia vyčesávajú, je dobré na dlhé vlasy naniesť kondicionér, ktorý prečesávanie veľmi uľahčí. Do dlhých vlasov je vhodné použiť aj tekuté produkty proti parazitom,“ zdôrazňuje P. Horáková.

Prírodný tip od MojaLekáreň.sk

Odborníčka na prírodnú medicínu v MojaLekáreň.sk, PharmDr. Kamila Horníčková, v prípade urgentnej pomoci odporúča tip, ktorý je podľa nej okamžite dostupný v každej slovenskej domácnosti: „Zmiešame 100 ml oleja so 100ml vodky/min. 42%/ alebo slivovice. Zmes dôkladne aplikujte do vlasovej pokožky a do celej dĺžky vlasov, aby boli vlasy úplne pokryté. Následne zabaľte vlasy na hlave potravinárskou fóliou a nechajte približne 1h pôsobiť. Potom vlasy dôkladne premyte bežným šampónom.” Takto podľa odborníčky usmrtíme všetky vši aj hnidy okamžite, dostupnou cestou. Následne je z vlasov dôležité vyčesať mŕtve zvieratká a ich zárodky.

S 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve vieme, že je vždy dôležité poradiť sa s lekárnikom. Ak niekto narazí na zaručené prírodné rady, je na mieste si ich overiť u odborníka v MojaLekáreň.sk, aby ste sa cítili dobre a bezpečne.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.