Zoznámte sa s antickými "Lurdami"

Juhovýchodne od Korintu sa nachádza antické miesto Epidauros, ktoré je na zozname UNESCO od roku 1988 a je to kolíska uctievania boha lekárstva Asklepia. Asklepio (Eskulap) je známy podľa Eskulapovej palice s ovinutým posvätným hadom, ktorá je dodnes symbolom lekárstva. 

epidaurus_24124

Východné pobrežie Peloponézu bolo vyhľadávané už v Mykénskych dobách (200 storočí p.n.l.) pre svoje lokálne liečiteľské božstvo Apolóna Maleata. Po peloponézskych vojnách, kedy zostala celá krajina spustošená ako aj jej božstvá, zosilnela túžba po novom usporiadaní a mocnom bohu lekárstva.

Podľa legendy, sa Asklepio narodil zo vzťahu Apolóna a Koronidy, dcéry kráľa Fleggya z Orchomentu. A stal sa novým bohom lekárstva, ktorý bol uctievaný v celom gréckom svete. Zachovalé historické pramene z Epidaura, hovoria o veľkej úspešnosti spôsobov liečenia chorôb v tomto meste. Veľké úspechy boli zaznamenané v liečbe ženskej neplodnosti a slepoty.

Podobne ako v súčasnosti chodia veriaci do Lúrd vo Francúzsku za uzdravením, v antických dobách vyhľadávali mnohí chorí zblízka i zďaleka Epidaurus. Množstvo prichádzajúcich ľudí si vyžiadalo v 4. storočí p.n.l. rozšírenie svätyne o budovu veľkého Domu pre hostí so 160 izbami.

Kultové stavby

Liečiteľské siene sa nachádzali na severnej strane kultového okrsku – ABATONE. Išlo o zatemnený suterén s iónskymi stĺpmi, v ktorom sa liečilo spánkom, počas ktorého mal priniesť pomoc samotný Asklepios.

Kultová budova TOLOS,  je okrúhla stavba so stĺpmi a šiestimi prstencami múrov. Vonkajší kruh tvorilo 26 dórskych stĺpov a CELU, hlavnú miestnosť chrámu bez okien, obklopovalo 14 korintských stĺpov. Práve tieto boli zhotovené z mramoru a vonkajšie z tufu. Ako je známe u korintských hlavíc boli bohato zdobené rastlinnými motívmi. Uprostred budovy sú situované tri zapustené prstence múrov, ktorých úzke chodby vytvárali labyrint. Predpokladá sa, že práve tu chovali Asklepiové  hady, alebo to bolo miesto tajných obradov (obetovania) či uctievania héroov.

GYMNASION  a ŠTADIÓN boli tiež spojené s kultovým miestom. Športové preteky zatieňovali olympijské a delfské hry. Na Asklepiovú počesť sa konali každé štyri roky hry.V Epidaure tak vzniklo veľkolepé divadlo  pre 12 000 divákov, s výbornou akustikou, pretože aj dnes počuť šepot z javiska v najvrchnejšom rade.

Okrem toho sa v kultúrnej pamiatke antického mesta nachádzajú rímske kúpele, Artemidin chrám s rozmermi 13,3 mx 9,4 m, Temidin chrám a palestra – škola pre zápasníkov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.