Poprad ponúka históriu, kultúru, šport, gastronómiu a relax

Napísal Michaela Conzarová 20. október 2023

 Ísť na dovolenku, to nie je len zahraničie, exotika a more, ale aj  spoznávanie krás, kultúry, prírody a gastronómie na Slovensku. A pre tých máme ponuku nášho krásneho mesta pod slovenskými veľhorami – POPRAD.

Všetkým zvedavcom  dá možnosť navštíviť múzea, galérie, navštíviť kostoly, pochutiť si na kulinárskych špecialitách, zúčastniť sa prehliadky v liehovare alebo mini pivovare, ale aj preniknúť do tajov výroby jednej z posledných brusiarní na Slovensku.  V starom centre si priblížime históriu a na záver si zašportujeme v Aqua City Poprad s olympijskou päťdesiatkou.

Viete, že...

Vďaka svojej polohe sa Popradu dostal  prívlastok – Vstupná  brána  do Vysokých Tatier. Mesto sa skladá z piatich bývalých hornospišských miest a jednej bývalej osady: Poprad, Matejovce, Spišská Sobota, Stráže pod Tatrami, Veľká a Kvetnica

Relax v Aqua City – vodný wellness raj pod Tatrami

Nájdete tu zábavu, relax  a oddych. Súčasťou je 14 vonkajších a vnútorných termálnych a ohrievaných  bazénov s teplotou vody od 28°C do 38 °C, tobogany a viac ako  350 vodných atrakcií. Voda  v termálnych bazénoch pramení z hĺbky 1300 m, obsahuje viac ako 20 minerálov priaznivo pôsobiacich na zdravie. Pomáha na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, krvný obeh a na nervovú sústavu. Novovytvorené centrum 50 m plavecký bazén spĺňa požiadavky na  organizovanie športových kempov, sústredení aj preteky. Najväčšie  dvojpodlažné Wellness centrum Fire and Water Wellness and Spa  na Slovensku  vás doslova očarí. Vyše desať sáun, ale aj ceremoniálna , tiež saunová show sú veľkým ťahákom.  Svoje telá môžete zveriť do rúk šikovným masérom s veľkou ponukou rôznych masáží. Na deti čakajú atrakcie rôzneho druhu. Súčasťou rezortu sú aj tri hotely. Čiže dovolenka ako vyšitá pre celú rodinu. A keď sa nechcete máčať vo vode, môžete sa vybrať do prírody sami, ale aj so sprievodcom.

Kvetnica je rekreačnou  časťou Popradu, z ktorej vedie viacero značených turistických trás, okruhov, ale aj krížová cesta ku Kaplnke Vzkriesenia pri vrchole Krížová (941 m.n.m.). Pre rodiny s deťmi je zaujímavá prechádzka ku zverníku, či tradičná opekačka na vyhradených miestach.

1_poprad_kvetnica

Exkurzie pre dospelých s ochutnávkou destilátov a piva

Deti môžete nechať v detskom kútiku, či na animačnom programe a rodičia sa môžu vybrať na dve exkurzie s ochutnávkou. Prvou je firma  Liehovar  ZIZAK, kde vám predvedú celý proces, kde môžete vidieť, voňať a ochutnať kvas a následne pozorovať proces destilácie tohto kvasu a na záver, ochutnať tento nový destilát. Čas medzitým sa dá využiť  ochutnávkou  mnohých výrobkov. Pri výrobe používajú kvalitné ovocie ako borievky, jalovec, ale aj mlieko, či pivo. V ponuke majú  aj unikátny nápoj s chuťou divokého  afrického pomaranča, čokolády a kávy. Dokonca aj kóšer nápoj.

2_poprad_privat_destileria

Druhou zastávkou je remeselný mini pivovar Tatras, kde varia najlepšie pšeničné a tmavé pivo na Slovensku. V prehliadke uvidíte výrobu a ochutnávku, ale môžete tu nechať  svoje telo i dušu pomaznať v kadi piva. Procedúra je relaxačná, liečivá, omladzuje, čistí a regeneruje pokožku, vlasy a imunitný systém. Vo vani si sami čapujete kvasinkové pivo. A oddych si doprajete na lôžku z ovsenej slamy. Čaká na vás aj sauna.

Vybrúste si krištáľ

Jednou z posledných brusiarní na Slovensku je Brusiareň  Sklo – krištáľ Fister.  V roku 1998 založili firmu brúsiči s bohatými skúsenosťami. Pred 8 rokmi prišlo k reorganizácií  a firmu začala viesť Emília Fisterová. Pod jej vedením firma sa rozmohla a množstvo výrobkov poputovalo do šíreho sveta. V súčasnosti prebral žezlo po mame Erik Fister a firma dostala nový názov Fister Crystal . „Nový názov, dizajn a začiatok. Nové nemusí byť všetko. Zachovávame tradíciu precízneho umenia aj pre nasledujúce generácie. Nechceme, aby remeslo, ktoré pomaly vymiera,  stihol neslávny koniec,“  prezradil Erik Fister. Okrem prehliadky výroby a skladu, majú návštevníci možnosť vyskúšať si výbrus krištáľu, ktorý si so sebou môžu odniesť ako darček. Nádherné tradičné výrobky dopĺňajú nové extravagantné trendy výrobky, o ktoré je záujem na celom svete.

3_poprad_brusiaren

Najstaršia stavba – Kostol sv. Juraja

V časti Spišská Sobota, ktorá je najkrajšou časťou Popradu, ktorá bola vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu so zachovalou historickou architektúrou sa nachádza dominanta Kostol sv. Juraja z polovice 12. storočia, ktorý sa pýši piatimi gotickými oltármi. Hlavný oltár je z dielne  Majstra Pavla z Levoče. Zvonica je renesančná. Na námestí je množstvo starých, už zreštaurovaných domov, kde kedysi žili zaujímavé osobnosti. Napríklad manželka Mórica Beňovského  Zuzana Anna Honschová, s ktorým mala päť detí a všetky prežila. V jednom z domov sa narodil aj Jan Brokoff jeden z vrcholných predstaviteľov českého barokového sochárstva.  Mnoho z jeho sôch zdobia pražský Karlov Most.

Kostol sv. Egídia

Je najcennejšou historickou pamiatkou na Námestí sv. Egídia z druhej polovice 13. storočia postavená v gotickom slohu. V interiéri sa nachádzajú unikátne nástenné maľby fresky viac ako 600-ročné. Výstupy na kostolnú vežu (26 m) sa konajú celý týždeň okrem nedele. Zhora je nádherný pohľad na celé mesto i Vysoké Tatry z vtáčej perspektívy.

4_poprad_veze

Z parnej elektrárne galéria

Tatranská galéria sídli v krásne zrekonštruovanej  pamiatkovo chránenej budove historickej parnej elektrárne, ktorá bola postavená v secesno-technickom štýle. Bohatý zbierkový fond tvoria diela regionálnych spišských umelcov a súčasných východoslovenských od roku 1900. Galéria ponúka lahôdky maliarskeho, sochárskeho umenia nielen našich ale aj zahraničných umelcov. V súčasnosti môžete obdivovať výstavu pod názvom Nepokojné tvary mladých  autorov Mariána Straku a Jána Vasilka.

5_poprad_galeria

Doma u nás

Je štvorhviezdičkový hotel, ktorý prešiel 10-ročnou rekonštrukciou.  Majitelia Baľovci dosiahli vrchol elegancie porovnateľného so svetovou špičkou v tomto biznise. Z každého detailu  cítiť pohodlie domova. Mäkké koberce, vôňa dubového dreva z podláh, masívny nábytok, kvalitné matrace, periny a vankúše plnené pravým husacím perím, závesy z ručne tkaného ľanu a to všetko v 780 ročnej budove plnej klenieb, ktorú stavali gotickí a stredovekí majstri.  V hoteli pre svojich hostí, ale aj cezpoľných, pripraví tím pod vedením šéfkuchára Gaba Kocáka  - degustačné zážitkové menu, pozostávajúce z piatich chodov. Rozmanitosť chutí, vysoká kvalita produktov a ich prezentácia oslovia všetky vaše zmysly. 

V Podtatranskom múzeu chystajú obrovské prekvapenie

Ak prídete do Popradu a budete sa chcieť dozvedieť o rôznych akciách, určite navštívte tím Informačnej kancelárie mesta Poprad v centre , ktorý je pre vás vždy pripravený a nabitý vedomosťami. Prezradil nám, že v Podtatranskom múzeu v súčasnosti intenzívne pracujú na prelomovej expozícií pod názvom Knieža z Popradu a jeho hrobka. Archeologická expozícia predstaví nález európskeho významu, ktorý objavili v roku 2005 v mestskej časti Poprad - Matejovce. Ide o hrobku  z prelomu  4 a 5. storočia. V hĺbke 5 metrov sa zachovala drevená zrubová komora s dreveným sarkofágom s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevov zomrelého, potravy v keramických nádobách. Bude to určite obrovským lákadlom pre návštevníkov.

Fotografie a napísala Michaela Conzarová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.