7 tipov, ako si užiť jeseň v Slovinsku

Napísal Barbora Bognárová 18. október 2023

Zelené srdce Európy, kde si každý nájde to svoje. Presvedčte sa s nami, že Slovinsko je krajina, ktorá má čo ponúknuť všetkým typom cestovateľov. Predĺžte si leto, spoznajte malebné mestečká Piran a Portorož a ochutnajte pre jeseň v tomto regióne...

... typické biele hľuzovky, napríklad v reštaurácii Sophia zaradenej aj do michelinského sprievodcu.

1.             Slovinské Benátky - mestečko Piran

Starobylé mestečko Piran na výbežku slovinského pobrežia je považované za najkrajšie mesto v Slovinsku. Dominantou tzv. slovinských Benátok je kostol a veľké kruhové námestie. Piran uspokojí všetky vaše zmysly, je to gastronomické aj kultúrne centrum regiónu. V úzkych uličkách a na historických námestiach, ktoré sú plné umenia a remesiel si budete pripadať ako v Taliansku. Od čias talianskej nadvlády tu dodnes sídli talianska menšina a názvy ulíc sú tu dvojjazyčné. Prejdite sa ku katedrále sv. Juraja, ktorá sa nachádza na vyvýšenine nad mestom Piran. Na jej veži je otáčajúca sa socha archanjela Michaela, ktorá ukazuje, ktorým smerom fúka vietor. Odmenou za vyšliapanie na vrchol veže vám bude dychberúci výhľad na toto stredoveké prímorské mestečko.

freepik_piran23

2.              Viac ako 100-ročný ikonický hotel 

Spoznávať zákutia malebného mestečka Piran sa môžete vybrať po chodníku vedúcom popri pobreží z Hotela Kempinski Palace Portorož. Ten, nielen vďaka svojej výhodnej polohe blízko Terstu, Ľubľany a Benátok, hrá už viac ako 100 rokov kľúčovú úlohu v živote Portorože. Už v časoch Rakúsko – Uhorska ste tu mohli stretnúť členov kráľovských rodín, aristokratov, ale aj politikov a hviezdy filmového plátna. Za historickou fasádou hotela sa skrýva spojenie zachovalých architektonických prvkov s modernými dizajnom. Časť hotela je kultúrnou pamiatkou, chránený je aj park plný zelene patriaci k hotelu. Výhľad na Jadranské more si môžete užiť z niektorej z  hotelových izieb, prípadne z Prezidentského apartmánu.

3.              Ochutnávky vín aj olivového oleja

Istrijské prosciutto, lokálne syry, bohatý výber čerstvých rýb a morských plodov z Jadranského mora, domáce cestoviny, chutná zelenina a ovocie, špargľa, ale aj biele a čierne hľuzovky. To všetko sú chute Istrie, ktoré jednoducho musíte počas jesenných dní vyskúšať. Rovnako ako istrijské vína, ktorých degustáciou vás prevedú vášniví vinári. A viete, čo je považované za istrijské zlato? Je to celosvetovo známy olivový olej, ktorý tu môžete tiež ochutnať. Ten, ktorý vám zachutí najviac, si môžete odniesť domov ako spomienku na slnečnú a teplú jeseň na Istrii.

4.              Michelinská večera

Samozrejme máme tip aj pre tých najnáročnejších gurmánov. Ich chuťové bunky určite ocenia večeru v reštaurácii Sophia, v Hoteli Kempinski Palace Portorož, ktorá je pomenovaná po talianskej hereckej legende Sophii Loren. Tá hotel navštívila v 50. rokoch a priniesla atmosféru talianskej „La Dolce Vita“ do Portorože. Šéfkuchár reštaurácie zaradenej do michelinského sprievodcu a aj tento rok opätovne ocenenej The Michelin Plate vás prevedie kombináciou jedál zostavených na počesť tejto svetoznámej herečky. „Sophie Loren Signature Menu“ je inšpirované lokálnou kuchyňou a prezentované v modernom štýle. Zážitok z jedla umocnia medzinárodne ocenené vína, ktoré vám odporučí profesionálny someliér presne podľa vašej chute. 

5.              Bicyklovanie po trase Parenzana

Okrem oddychu vás na Istrii čaká aj výber aktivít. Historická cyklotrasa Parenzana spája tri krajiny a patrí medzi to najúžasnejšie, čo istrijské pobrežie ponúka. Trasa vedie cez vinohrady a olivové háje, uvidíte prírodu v jej plnej kráse a diverzite. Keď sa pridáte ku conciergeovi Marjanovi z Hotela Kempinski Palace Portorož, prejdete na bicykli cez krátke tunely a nádherné údolia a keď budete mať šťastie zahliadnete nielen pasúce sa ovce, ale aj vyhľadávačov hľuzoviek so svojimi psami. Trasa, ktorá bola pôvodne železničnou cestou a od roku 1902 spájala taliansky Terst s chorvátskym Porečom, vedie aj dnes z Talianska, cez Slovinsko až do Chorvátska a má 123 kilometrov. 

parenzana_slovenia

6.              Kúpele od 13. storočia

Oblasť Istrie je už od 13. storočia región známy pre svoju bohatú tradíciu kúpeľov. Benediktínski mnísi tu svojim hosťom dopriali nielen ozdravné účinky mora, ale aj procedúry, pri ktorých sa využívala morská soľ. Dnes nájdete dokonalý oddych a tiež masáže, telové a pleťové ošetrenia, ktoré vám prinavrátia energiu v Rose Spa centre, pomenovanom po symbole Portorože - ruži. Pri lokálne inšpirovaných procedúrach tu terapeuti využívajú okrem produktov svetových značiek aj produkty z organického olivového oleja Olive Garden Products. 

7.              Vintage Tours

Milovníci autentických zážitkov si môžu vybrať medzi dvomi možnosťami alebo samozrejme môžu vyskúšať obidve. Jednou je plavba starobylou loďou The Vintage Boat, na ktorú sa nalodíte vďaka mólu pri hoteli a z morskej hladiny si užijete výhľad na pobrežie s majestátnym hotelom Kempinski Palace. Ak sa vám hojdanie na morských vlnách nepozdáva, môžete vyskúšať štýlovú jazdu na veteránoch, ktoré vás zavezú cez olivové sady na degustáciu olivového oleja The Vintage Oliver Tour. 

Veríme, že sme vás presvedčili, že istrijské pobrežie má okrem letného kúpania sa v mori naozaj čo ponúknuť aj na jeseň. Gurmánov určite zaujme hľuzovkárska tradícia tohto regiónu, milovníkov kvalitného vína zase vinohrady a degustácia vín vo vinohradoch. Na svoje si prídu samozrejme aj tí, ktorí obľubujú aktívny oddych. Príďte sa presvedčiť a užiť si jesennú atmosféru v štýle „La dolce vita“ na slovinskom pobreží.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.