10 najdôležitejších jazdných tipov

Milióny rodín, kamarátov i jednotlivcov už odišlo, alebo sa pripravuje na dovolenku. Tisícky vozidiel sa tak počas prázdnin ocitnú na európskych cestách.

Na dlhšiu cestu musia byť vozidlá vždy pripravené. Mnohí vodiči to však často podceňujú. Goodyear zostavil 10 dôležitých tipov, na ktoré treba pred každou dlhšou jazdou pamätať.

1.
Buďte pripravení: Znie to dosť prosto, ale nedostatočná príprava môže často zmeniť drobné problémy na veľké starosti. Vždy prekontrolujte, či ste všetko zabalili, či ste dom alebo byt nechali v poriadku a ubezpečte sa, že vaši priatelia či príbuzní vám budú pravidelne vyberať poštovú schránku a kŕmiť domáce zvieratká, ktoré zostali doma. Vyhnete sa tak stresujúcim telefonátom.

2.
Buďte odpočinutí: Vzťahuje sa to nielen na vodičov, ale aj na spolujazdcov. Nikdy nepodceňujte skutočnosť, že dlhá jazda je fyzicky vyčerpávajúca, hlavne na neznámych cestách, alebo v hustej premávke. Vodiči by mali byť odpočinutí a počas jazdy vnímať svoje okolie. Dobre odpočinutí spolujazdci tak isto napomáhajú k znižovaniu stresu v aute.

3.
Poriadne naložte: Je to klasická hra do auta. Cestou na dovolenku nájdete autá, ktoré majú naloženú batožinu až po strechu. Vyvarujte sa preplneniu vozidla a rozmyslite si, čo si so sebou vezmete. Veľký slnečník sa môže zdať dôležitý, ale ak vyčnieva do priestoru pre cestujúcich, je vhodnejšie prenajať si ho na mieste, ako stráviť veľa nepohodlných a potenciálne nebezpečných hodín v aute. Riešením môže byť aj strešný box a náklad si tak lepšie rozložiť.

4.
Preštudujte si trasu: GPS je skvelý pomocník, ale naštudovanie dĺžky jazdy, stavu a typu ciest, po ktorých treba ísť, ako aj potenciálnych zastávok ešte pred cestou značne zmierni prípadný stres.

5.
Šoférujte po menších úsekoch: Všetky organizácie zaoberajúce sa bezpečnosťou cestnej premávky odporúčajú, aby sa jazdy na dlhé vzdialenosti rozdelili na “malé sústa”. Zastávky po pár hodinách s krátkou prechádzkou pomáhajú zvyšovať koncentráciu vodiča. Jedzte ľahké jedlo a pite dostatok vody, aby ste sa vyhli pocitu nasýtenia (únavy), ktorý sa dostaví po konzumácii ťažkých či mastných potravín. To isté platí aj pre vašich spolucestujúcich.

6.
Striedajte sa pri volante: Nájdete si partnera, s ktorým sa budete môcť striedať pri riadení vozidla. Umožní to každému vodičovi odpočinúť si a zvýšiť koncentráciu. Ak čelíte potenciálne nebezpečnej situácii, druhý vodič môže slovne asistovať zo sedadla spolucestujúceho.

7.
Nechajte si skontrolovať vozidlo: Súčasné automobily sú mimoriadne spoľahlivé. Porucha i kvôli drobnému problému uprostred dlhej cesty sa však môže rýchlo zmeniť na stresujúce okamihy. Pred odjazdom si nezabudnite skontrolovať pneumatiky. Pokiaľ si neprezujete/ nevymeníte pneumatiky včas, môže to viesť k nebezpečným situáciám.

Používajte odstavný pruh len v nevyhnutných prípadoch:
Tieto pruhy sú určené pre núdzové situácie a nezaručujú vám bezpečnosť. Kamióny a osobné automobily prechádzajú len pár metrov od vás. Tam, kde je to možné a bezpečné, si nasaďte reflexnú vestu, zapnete výstražné svetlá a odveďte každého do bezpečia za zvodidlá. Ak máte choré alebo nespokojné dieťa, najlepšie je pokúsiť sa dôjsť k najbližšej čerpacej stanici, kde môžete bezpečne zaparkovať.

9.
Skontrolujte si pneumatiky: Pre bezpečnú a pohodlnú jazdu je dôležité ubezpečiť sa, či sú pneumatiky v riadnom prevádzkovom stave. Nekontrolujte len behúň z hľadiska opotrebovania, ale presvedčte sa, či sú pneumatiky optimálne nahustené, aby vyhovovali potrebám (naloženého) vozidla. Ak potiahnete karavan, príves, či príves s člnom, budete sa musieť uistiť, že pneumatiky prípojného vozidla sú tak isto v správnom prevádzkovom stave. Netreba sa zmieňovať o prekontrolovaní zapojenia ťažného zariadenia a elektrických obvodov, aby ste sa ubezpečili, že všetky koncové svetlá a ďalšie požadované vybavenie funguje ako má.

10. Stiahnite si bezpečnostnú aplikáciu: Goodyear ponúka bezpečnostnú aplikáciu, ktorá je skoncipovaná tak, aby pomohla pri prázdninovom cestovaní po európskych cestách. Zahŕňa napríklad užitočné typy týkajúce sa miestnych dopravných zákonov a pravidiel. Je k dispozícii na stiahnutie pre platformy iOS tak aj pre Android.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.