Prečo nejazdiť v zime na letných pneumatikách

Dni sa skracujú a nočné teploty začínajú pomaly klesať pod nulu. Prší čoraz častejšie a rána sú pravidelne hmlisté. A vaše auto stále jazdí na letných pneumatikách. Neskorá jeseň nás niekedy prekvapí prvým snehom.

zima_auto_les21

Aj keď sa rýchlo roztopí, vytvorí na vozovke čľapkanicu, v ktorej sa letné pneumatiky nekontrolovateľne šmýkajú. S výmenou pneumatík sa neoplatí čakať na prvý sneh. Nepodceňujte to a vymeňte si ich čím skôr.

Pretože to káže zákon

zima_pneumatika_0121

Od 15. novembra do 31. marca sú zimné pneumatiky povinné. Pokutu s letnými pneumatikami môžete dostať vtedy, keď je vozovka pokrytá snehom alebo námrazou. Ak teda bývate v horských oblastiach, alebo sa tam chystáte na víkend, zamrznutá cesta vás môže prekvapiť ešte skôr.

Podobne to so zákonmi majú aj susedné krajiny. V Českej republike napríklad musíte mať prezuté na cestách, označených značkou “zimná výbava”. V Rakúsku je zákon ešte prísnejší. Medzi 1. novembrom a 15. aprílom sa na zasnežených cestách rozdávajú pokuty až 5000 € za jazdu na letných pneumatikách, alebo aj takých, ktoré nemajú dostatočne hlboký dezén - aspoň 4 mm.

O dezéne zimných pneumatík si povieme viac.

Ako vyzerá zimná pneumatika

stopa_pneumatika_zima21

Výroba zimných pneumatík sa prispôsobuje mrazivým teplotám aj šmykľavému povrchu ciest. Dezén, teda ich povrchová úprava, je tvorený hlbšími ryhami, ktoré v sebe udržiavajú sneh a tak zvyšujú svoju priľnavosť k zasneženej vozovke. Ryhy na letných pneumatikách dobre odvádzajú dážď, zo snehom si však neporadia, pretože ho len stláčajú a stávajú sa tak veľmi klzkými.

Brzdná dráha zimných pneumatík je v porovnaní s letnými omnoho kratšia. To znamená, že pri prudkom brzdení v rýchlosti 50 km za hodinu bude vaše auto pokračovať v zotrvačnosti ešte 31 m, zatiaľ čo na letných by to bolo až 62 m. Menšia brzdná dráha znamená menšiu pravdepodobnosť nehody.

Okrem toho sa zimné pneumatiky od letných odlišujú materiálom, z ktorého sú vyrobené. Obsahujú viac prírodného kaučuku a preto sú mäkšie. Tvrdosť letných pneumatík sa s klesajúcimi teplotami zvyšuje a tým rastie aj riziko, že prasknú.

TIP: Prevážate často ťažký náklad? Prečítajte si viac o prečo používať zosilnené pneumatiky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.