Slovník materiálov (II.)

Batist, bengalín, brokát, buret, fulár, gaufré, indické plátno, japonský hodváb, kotelé, krepdešín, kreš, lamé, mako, marokén, organtín.

>> Móda >> Aktuálne >> Slovník materiálov (II.)

Batist pôvodne označoval ľanovú tkaninu, ktorej prvým výrobcom bol Francúz Jean Batist. Dnes sa ním označujú jemné a ľahké bavlnené alebo hodvábne látky s lesklým povrchom. Batist býva väčšinou jednofarebný (nie je to však pravidlo). Šije sa z neho luxusná dámska bielizeň, blúzky a šaty.
Bengalín je ťažká hodvábna tkanina s priečnym rebrovaním. (Názov je odvodený od indickej provincie Bengálsko, kde vyrábali hodvábne tkaniny rypsového vzhľadu.) Bengalín sa používa ako šatovka a podšívkovina luxusných kabeliek a batožiny. Často sa spája s takzvanou moaré úpravou (jemným zrnitým povrchom). Z bengalínu sa tiež šijú letné pánske obleky, dámske šaty a kostýmy.
Brokát je hustá lesklá tkanina značnej hmotnosti, ktorú charakterizuje nápadný žakárový vzor doplnený striebornými alebo zlatými niťami. Šijú sa z neho dámske róby, dobové divadelné kostýmy a luxusné prikrývky.
Buret je hodvábna látka s hrubým zrnitým povrchom, bez lesku, jednofarebná, najčastejšie v prírodných odtieňoch. Táto látka je módnou stálicou (objavuje sa vo väčšine letných kolekcií). Šijú sa z nej pánske obleky, dámske kostýmy, štýlové kravaty a používa sa tiež ako nábytková a dekoračná metráž.
Fulár označuje drobný vzor orientálneho charakteru a zároveň ľahkú hodvábnu tkaninu s hladkým povrchom. Šijú sa z neho dámske šaty, blúzky, šály a šatky.
Gaufré je všeobecné označenie hodvábnych látok spracovaných špeciálnou úpravou, pomocou ktorej získavajú jemný plastický vzor. Takéto látky sa používajú na dekoratívne účely alebo na výrobu luxusných podšívok a dámskych šiat.
Indické plátno je vzdušná, splývavá, mäkká a mierne priesvitná textília s jemným štrukturálnym povrchom. Objavuje sa v kolekciách vždy, keď príde do módy etno look. Z indického plátna sa šijú dámske šaty a košele pre dámy i pánov.
Japonský hodváb je jemný druh priehľadnej, ľahkej tkaniny zo surového hodvábu. Z jednofarebných a vzorovaných kusov sa šijú hlavne dámske šaty a blúzky.
Kotelé je tuhá, drsná bavlnená textília s charakteristickým pozdĺžnym rebrovaním (cotelé - rebrový). Z kotelé sa šijú dámske plášte a kostýmy.
Krepdešín je mimoriadne jemná, priesvitná, jednofarebná alebo vzorovaná hodvábna tkanina s charakteristickým jemne krepovým povrchom.
Kreš (crassus - hrubý, obyčajný) je hrubšia ľanová látka s typickým vzorom pásikov a kár. Šijú sa z nej obrusy, utierky, prestierania.
Lamé označuje kovovo lesklé efektné nite. Ide o tkaniny s lesklým zrnitým povrchom vytvoreným takýmito niťami (ktoré nevytvárajú vzor ale prechádzajú celou látkou). Lamé však môže označovať aj lacnú tkaninu používanú na technické účely.
Mako je všeobecný názov pre akostnú (hornoegyptskú) bavlnu. Dané označenie informuje o špičkovej kvalite textílie.
Marokén je hustá tkanina používaná na výrobu podšívok, dámskych šiat, plášťov a kostýmov. Povrch týchto tkanín charakterizuje priečne vlnitý rebrový vzhľad.
Organtín je riedka, priesvitná bavlnená látka vyrobená z jemných priadzí; dokáže prijať značné množstvo škrobu, ktorým sa vystužuje. Z organtínu sa šijú dámske odevy, divadelné kostýmy a pokrývky hlavy.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.