Čo je viskóza? Vlastnosti a využitie v móde

Látka, s ktorou bežne prichádzate do kontaktu sa nazýva viskóza. Čo je to vlastne za materiál? Veľa ľudí si ju bežne mýli s bavlnou. Je medzi nimi nejaké prepojenie? V dnešnom článku vám prezradíme všetko, čo potrebujete vedieť o viskóze.

adobestock_viskoza

Nezáleží na tom, či ste laik, ktorý má rád prehľad o materiáli oblečenia, ktoré má na sebe alebo krajčír, ktorý sa chystá prvýkrát šiť z viskózy.

Čo je to viskóza?

Viskóza je polosyntetická tkaniva, ktorá sa začala vyrábať z drevnej celulózy ako náhrada hodvábu. Dôvod bol jednoduchý. Viskóza je hodvábu v mnohom veľmi podobná, a zároveň je značne lacnejšie. Pod týmto pojmom teda rozumieme aj umelý hodváb.

Je viskóza dobrým materiálom?

Látka viskóza je ľahká, priedušná a mäkká. Rovnako ako hodváb má lesklý povrch. V súčasnosti patrí medzi najobľúbenejšie materiály na výrobu každodenného oblečenia. Je lacnejšia než skutočný hodváb, a preto je dostupnejšia širšej verejnosti.

Aké sú výhody viskózy?

●      absorpcia – viskózové vlákno je schopné absorbovať vodu a pot, preto sa hodí na zimné obdobie pod hrubé svetre

●      priedušnosť – ide o ľahkú tkaninu, ktorá sa nezvykne lepiť na telo, preto je veľmi príjemná na nosenie

●      mäkkosť – viskóza je síce podobná hodvábu, no v niečom sa podobá aj bavlne, je totiž na dotyk rovnako príjemná ako bavlna, čo je dôvod, prečo si ich niektorí ľudia mýlia

●      udržuje si svoju farbu – aj po niekoľkých praniach môžete pozorovať, že si viskóza zachováva svoju pôvodnú farbu a nebledne

●      nie je elastická – pre niekoho by to mohlo predstavovať nevýhodu, na druhej strane viskóza vďaka svojej neelastickosti drží svoj tvar

Aké má viskóza využitie v móde?

Z viskózy sa šijú predovšetkým základné kúsky oblečenia, ako sú tričká, šaty alebo sukne. V zimnom období ju nájdete aj v kabátoch, šáloch alebo rukaviciach. Ak si z nej niečo chcete ušiť sami, odporúčame vám navštíviť e-shop Bubulakovo.sk, kde nájdete široký výber materiálov a látok.

Zdroj obrázku: triocean / stock.adobe.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.