Gabrielle Chanelová

Veľká aj keď postavou útla módna návrhárka, ktorej vďačíme za niektoré revolučné zmeny vo svete módy.


Poiret bol pôvodcom úboru, ktorý bol pohodlný a ženy ho boli schopné obliecť, bez pomoci komornej. A však Chanelová tento odev uviedla skutočne do praxe. Okrem toho bola veľkou propagátorkou krátkeho účesu, prisúdila úpletu a bižutérii privilegované miesto a vytvárala nový smer elegancie, ktorý bol svojbytný.

V medzivojnovom období vyhlásila Mademoiselle Chanelová: „Dámsky dekolt nie je trezor“, a zaviedla k svojim malým čiernym šatám ako prvá bižutériu v byzantskom štýle. Narodila sa koncom 19. storočia, v chudobnej rodine a včas pochopila, že len pracovitosť a vôľa ju môže zachrániť. Mala osobité kúzlo, cit pre krásno a tieto benfity zatlačili jej početný rad milencov.
Patrila spolu s Jeanne Lanvinovou, Madeleine Vionnetovou a Elsou Schiaparelliovou, medzi štvoricu najlepších parížskych návrhárok v medzivojnovom období. Svoje modely tvorila pre klientelu podľa ich potrieb. Jej módny salón bol otvorený v roku 1921 v ulici Cambon číslo 31, a v tom istom roku ju preslávil aj výnimočný parfum Chanel No 5.

Kariéra Coco Chanel sa delí na dve obdobia. Počas vojnových rokov Gabrielle Chanelová odchádza na juh Francúzska a zatvára svoje salóny do konca vojny. Otvorený zostáva len butik v ulici Cambon, kam pravidelne prichádzajú nemeckí vojaci kupovať Chanel No 5.
Po vojne Coco otvorila svoje salóny až v roku 1954 ako sedemdesiat jeden ročná. Prišla s novou kolekciou na starých základoch známeho kostýmu s ozdobami. Hodvábne blúzky zladené s podšívkou, peniažky namiesto gombíčkov, jemné tvídy, žiarivá bižutéria, čierne hodvábne viazanky či večerné a puzdrové šaty, ktoré uchvacujú svojou jednoduchosťou a eleganciou. Čierny kostým v štýle „malého Chanelu“ pôsobí veľmi žensky, napriek inšpirácii pánskym oblečením. V roku 1958 prišla s dvojfarebnými lodičkami, ktoré majú voľnú pätu, béžový vŕšok a tmavú špičku. Pôvodné modely boli v dvoch odtieňoch a zostali až do dnešných dní veľmi obľúbené.







1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.