Prečo vzniká pľuzgier

Napísal Hartmann-Rico 02. marec 2014

Pľuzgiere, ktoré sa mnohokrát  vytvoria po prvom obutí topánok, dokážu pekne potrápiť. Prečo vznikajú a ako ich správne ošetriť sa dozviete v nasledujúcom texte.


Tlakové pľuzgiere vznikajú, ako už napovedá názov, nadmerným tlakom, alebo trením na určitom mieste na koži. Často stačí aj veľmi krátka doba a pľuzgier je na svete. Najčastejšie sa tento typ pľuzgierov objavuje na rukách a nohách. Ruky sú postihnuté pľuzgiermi po manuálnej činnosti a nohy nosením zlých alebo nových topánok.


Nová topánka ešte nie je prispôsobená nohe majiteľa, a tak spravidla začne tlačiť na pätu. Vplyvom zvýšeného tlaku sa pokožka dostane do ťažkostí. Tesne dolieha na stenu topánky a pri chôdzi prudko stúpa pozdĺžny tlak na všetky vrstvy kože, až sa pokožka na hranici zamše odtrhne a priestor sa okamžite plní tkanivovou tekutinou. Pokiaľ pľuzgier neošetríte včas, dôjde k jeho pretrhnutiu a tým aj k nebezpečenstvu vzniku infekcie.


Pľuzgier ošetrite, ale neprepichujte

Ak sa vám urobí pľuzgier, nikdy sa nesnažte ho strhávať. Mohli by ste tak zapríčiniť vznik infekcie a tá by mohla viesť k dlhšej a ťažšej liečbe.

Prepichovanie pľuzgiera je dovolené iba v prípade, ak je naozaj veľký, veľmi naplnený tekutinou a hrozí, že by sa pretrhol sám. Keď sa ale pre tento krok rozhodnete, ihla musí byť prevarená alebo sterilná. Vpich sa vykonáva opatrne pri okraji pľuzgiera a všetka tekutina sa opatrne vytlačí pomocou sterilného štvorčeka tak, aby sa pľuzgier prilepil ku spodine.

Pľuzgier je potom dobré sterilne chrániť náplasťou na pľuzgiere. Najrýchlejšie sa pľuzgiere hoja pomocou tzv vlhkého krytia. Preto sú (náplasti Cosmos) vybavené špeciálnym hydrokoloidným vankúšikom.

Foto: Hartmann-Rico


Ako náplasť správne použiť ?

• náplasť sa aplikuje len na suchú, čistú a nemastnú pokožku

• na rane vydrží niekoľko dní, odstraňuje sa až vtedy, keď sa sama začne uvoľňovať

• ak je nutné náplasť odstrániť skôr, musí sa krátko navlhčiť teplou vodou

náplasť sa nesmie použiť v prípade zapálenej, krvácajúcej alebo mokvajúcej rany

• pacienti trpiaci cukrovkou by mali ošetrenie a krytie rany vždy konzultovať s lekárom



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.