Pravidlo sezónnosti v stravovaní

Napísal femme, Zdenka Havettová 03. september 2023

Podobne, ako po lete obmieňate svoj šatník, by ste sa mali obmeniť aj obsah svojej chladničky. Pravidlo sezónnosti platí v obliekaní i stravovaní rovnako. Zatiaľ čo pre leto sú typické osviežujúce ovocné a zeleninové šaláty...

zelenina_1200X800_08

..., v chladnejšie dni treba do jedálnička zaradiť kaše, polievky a koreňovú zeleninu, ktoré váš organizmus zohrejú zvnútra.

Jedzte pravidelne

Pravidelné stravovanie je prospešné nielen pre váš žalúdok, ale aj pre vaše trávenie. Mali by ste si ale dať pozor aj na zloženie vášho jedálnička.

Jedzte viac miestnej zeleniny a ovocia

Do svojho jedálnička by ste jednoznačne mali zaradiť ovocie a zeleninu, ktoré sú stále dostupné vo vašom regióne. „Skvelou potravinou je v tomto období tekvica hokkaido, ktorú viete ju pripraviť na viacero spôsobov. Dá sa z nej pripraviť polievka, či prívarok, ale veľmi dobre chutí aj pečená,“ uvádza príklad odborníčka. Čoskoro tiež príde čas kvasenej zeleniny, pohánky, zemiakov, jabĺk, sušeného i zaváraného ovocia.

Choďte spať skôr

Počas letných večerov bývame hore dlhšie, veď vonku je zvyčajne dlho svetlo a aj teplo. S príchodom jesene sa však začne skoro stmievať, dni sa skracujú. „Ak chceme byť zdraví, fit a mať dostatok energie, mali by sme žiť v súlade s prírodou a ročnými obdobiami. V tomto prípade to znamená ísť skôr spať. Najmä ak bývate často unavení a vyčerpaní, odporúčam ísť spať najneskôr pred polnocou,“ pripomína Zdenka Havettová, zakladateľka projektu Ide o tvoje zdravie.

Sezónne stravovanie Slovákov od Zdenky Havettovej do konca roka

SEPTEMBER

Zelenina: baklažán, brokolica, cesnak, cibuľa, cuketa, čakanka, červená repa, feferónky, hlávkový šalát, kaleráb, kapusta, karfiol, kel, kukurica, kvaka, ľadový šalát, mangold, mrkva, orechy, paprika, paradajky, paštrnák, patizón, pažítka, čínska kapusta, petržlen, pór, reďkev, reďkovka, ružičkový kel, špenát, tekvica Hokaido, tekvica špagetová, uhorky, valeriána, zelené fazuľky, zeler, zemiaky, žerucha

Ovocie: broskyne, brusnice, černice, hrozno, hrušky, jablká, maliny, mirabelky, nektarinky, ringloty, slivky

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.