Čo ste o zdravom jedálničku v lete možno nevedeli

Vyhýbať sa príliš sladkému ovociu a nejesť po šiestej. To sú len niektoré z mýtov, ktoré sa ešte stále spájajú so zdravou stravou, a to predovšetkým tou letnou. S výživovým poradcom Tomášom Hadžegom sme sa pozreli na to, aké sú najčastejšie mylné predstavy ľudí o zdravom jedálničku v lete.

woman_salat19

Mýtus č. 1: Stačí jesť zeleninu a ovocie

Je pravda, že v lete je k dispozícii oveľa viac čerstvej zeleniny a ovocia. Určite by sme to mali využiť a zvýšiť ich konzumáciu. Navyše, v horúčavách sú to práve zelenina a ovocie, ktoré idú väčšine ľudí na chuť. Ako však upozorňuje výživový poradca, netreba zabúdať ani na ďalšie zložky, ktoré telo potrebuje.

To, že v lete skonzumujeme viac ovocia a zeleniny je super, ale na vyváženosť jedálnička by sme nemali zabúdať ani v horúcich mesiacoch. To znamená, sústrediť sa na to, aby sme v ňom mali zastúpenú aj určitú formu bielkovín, sacharidov i zdravých tukov,“ pripomína Tomáš Hadžega.

Zeleninu je dobré kombinovať najmä s rybami, mäsom, syrmi či tofu. Teda bielkovinovými potravinami. V opačnom prípade sa môže dostaviť väčší pocit hladu a ten zvyčajne vedie k väčšej chuti na nezdravé potraviny.

Ovocie zasa môžete kombinovať s orechmi, semienkami či bielkovinovým jogurtom alebo tvarohom. Obľúbené sú v lete taktiež smoothie drinky, kde to môžete mať všetko spolu v jednom nápoji.

Mýtus č. 2: V lete mi nehrozí nedostatok vitamínov či minerálov

Hoci v letných mesiacoch väčšinou jeme viac zeleniny a ovocia (dokonca sú zväčša vo vyššej kvalite ako v zime), neznamená to, že máme automaticky dostatok všetkých vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Ako sme už písali vyššie, dôležitá je vyváženosť stravy.

„Moja skúsenosť ukazuje, že u ľudí sa v stravovaní celoročne vyskytuje najviac deficitu vitamínu A, ktorý sa nachádza v potravinách ako sú napríklad mrkva, špenát či brokolica, a tiež vitamínu E, ktorý sa nachádza v mandliach, lieskových orechoch či spomínanej brokolici,“ uvádza na margo nedostatku vitamínov výživový poradca Tomáš Hadžega.

Ľuďom, ktorí v lete zo svojho jedálnička vynechajú červené mäso, mliečne výrobky či vajíčka, môže chýbať zinok. To isté v prípade vynechania mliečnych výrobkov platí aj pre vápnik. A ak by ste do jedálnička nezaradili dostatočné množstvo mäsa a vajíčok, môžete telo ochudobniť o selén, ktorého nedostatok sa potom prejavuje napríklad svalovou slabosťou, únavou, ale aj oslabeným imunitným systémom. Vegetariánom a vegánom zasa môže chýbať vitamín B12, ktorý sa prirodzene vyskytuje v živočíšnych produktoch.

Zdraví ľudia, ktorí sa stravujú pestro, sa nemusia obávať nedostatku vitamínov či minerálov. Pre tých, ktorí majú zdravotné problémy – napríklad potravinové intolerancie – a nevedia prijať dostatok rôznorodých zdravých potravín, si môžu dopomôcť výživovými doplnkami.

„Ideálne je, ak sa pri ich výbere poradia s lekárnikom, pri každom výživovom doplnku je totiž dôležité sledovať niečo iné. Napríklad pri železe je to znášanlivosť, aby sa predišlo tráviacim ťažkostiam a pri vitamíne C je to napríklad postupné uvoľňovanie, “ radí marketingová riaditeľka spoločnosti Zentiva Katarína Cvopová.

Mýtus č. 3: Keď sa nenajem cez deň, večer je už neskoro

Je bežné, že ľuďom počas denných horúčav nechutí príliš jesť, no hlad ich „dobehne“ večer a telo si začne pýtať zameškaný príjem kalórií. Ak aj vy patríte medzi „večerných dojedačov“, nezúfajte, nie je to žiadna katastrofa. Samozrejme v prípade, ak sa dojedáte zdravými potravinami.

Dobrou voľbou sú v tomto prípade napríklad spomínané ovocie a zelenina, celozrnné pečivo so šunkou či syrom, bielkovinový jogurt, prípadne nejaké orechy v naturálnej podobe. Problém nie je ani normálna večera v podobe mäsa alebo ryby - ideálne však aspoň 3 hodiny pred spaním. Mäso sa v našom tráviacom systéme trávi niekoľko hodín a mohlo by tak ovplyvniť kvalitu spánku.

Mýtus č. 4: Sladkého ovocia radšej menej

Pre mnohých ľudí zrejme pozitívna správa – ani pri veľmi sladkom ovocí, ako je napríklad melón či hrozno sa nemusíte prehnane obmedzovať. Ak ste zdravý, neublíži vám ani viac fruktózy.

Vedci zistili, že je veľmi ťažké prijať také nadmerné množstvo fruktózy z ovocia, aby to poškodilo ľudské zdravie. Z tohto dôvodu je pre väčšinu ľudí množstvo cukru v ovocí bezpečné,“ vysvetľuje Tomáš Hadžega. Vláknina v ovocí je súčasne zodpovedná za pocit sýtosti, a tak prirodzene zabraňuje tomu, aby ľudia ovocia zjedli priveľa.

Samozrejme, výnimkou sú ľudia s cukrovkou. Pre nich sa všeobecne odporúča zjesť maximálne 2 kusy ovocia denne. Inak u nich môže dôjsť k výraznejším zmenám v hladine krvného cukru.

Mýtus č. 5: Zmrzlina v žiadnom prípade!

Áno, čítate správne, aj toto je mýtus. Samozrejme, že zmrzlina nie je zdravá, ale ak bude vaše stravovanie z 80 percent zdravé a z 20 percent nezdravé, nič zlé sa nestane. Pokojne si teda v lete sem-tam vychutnajte aj zmrzlinu. Horšie je, ak budete niektoré potraviny démonizovať.

Austrálska štúdia totiž dokázala, že ľudia, ktorí často držia diéty, majú tendenciu hodnotiť jednotlivé potraviny ako dobré alebo zlé. Keď sa potom ocitnú niekde, kde majú k dispozícii tieto „zlé“ potraviny, napríklad zmrzlinu či koláče, majú vyššiu tendenciu sa ich prejesť. Dôvodom je pritom práve to, že si ich bežne odopierajú.

Ak si teda v lete doprajete zmrzlinu v rozumnom množstve, nič zlé sa nestane a možno sa vďaka tomu vyhnete prejedaniu sladkosťami na najbližšej svadbe.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.