O špargli...

Latinský názov Asparagus officinalis môže vyvolávať predstavu voňavej kytice, je to však označenie labužníkmi vyhľadávanej zeleniny Špargľa je zeleninovou pochúťkou i výživnou potravinou. Jej pestovanie je náročné, a preto sa nazýva aj kráľovská zelenina.

getty_images_asparagus

Zdroj foto: GettyImages

Obsahuje veľa vody, bielkovín, vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, kyselinu listovú, draslík, fosfor, síru, vápnik, horčík, železo, mangán, meď a selén. Je ľahko stráviteľná, nedráždivá, vhodná na tzv. šetriacu diétu. Už v dávnej minulosti bola známa ako pochúťka a využívala sa aj v liečiteľstve, predovšetkým pre močopudné účinky a pri zmierňovaní bolestí chrbta. Zber špargle u nás prebieha od začiatku mája do polovice júna.

Špargľa môže byť biela, zelená a fialová. Zelená a fialová špargľa sú ešte krehkejšie ako biela, preto je nutné s nimi zaobchádzať opatrne. Špargľu vždy umývame pod tečúcou vodou a nechávame odkvapkať. Biely druh špargle treba ošúpať, zelený a fialový druh môžeme variť bez tejto úpravy. Špargľu šúpeme škrabkou na zemiaky, a to tak, že jednou rukou ju chytíme za hlavičku a výhonok položíme do dlane, pričom šúpať začneme asi 3 cm pod hlavičkou. Po ošúpaní špargľu opäť opláchneme.

Biela špargľa rastie v zemi, je lahodná a ľahko stráviteľná. Obsahuje veľa vody, vlákniny, bielkoviny a naopak má málo tukov a sacharidov.
Zelená špargľa rastie,na rozdiel od bielej špargle, nad zemmou. Zberá sa, keď má cca 20 centimetrov a jej výhonky bývajú tenšie ako u jej bielej príbuznej. Biela špargľa je trochu nasladlejšia než tá zelená,”hodnotí chute šparglí.
Menej známa fialová špargľa, ktorá obsahuje ešte väčšie množstvo cukru ako biela a je plná vitamínov.

Špargľu varíme vo zvislej polohe - v sitku či košíku špeciálneho hrnca - hlavičky pritom nesmú byť ponorené vo vode (dusia sa v pare). Bez uvedenej výbavy varíme špargľu tak, že z nej vytvoríme zväzky (po 8-10 kúskov) a vložíme ju do väčšieho hrnca s vriacou vodou s prídavkom soli a cukru. (Špargľa pripravovaná v pare je však chutnejšia a výživnejšia.) Bielu špargľu varíme cca 15-20 minút, zelenú cca 8-10 minút. Po uvarení špargľu opláchneme v horúcej slanej vode, čím sa zvýrazní jej typická vôňa. Až potom zväzky rozviažeme a necháme odkvapkať.

Pečený chlieb so špargľou
Čas prípravy: 20-30 minút, porcie: 2

kotanyi_aspargus_23

Zdroj foto: Kotányi

Ingrediencie:

• 4 plátky ražného chleba
• 4 stratené vajcia
• 1 zväzok bielej alebo fialovej špargle
• 4 polievkové lyžice crème fraîche
• 5 veľkých listov kelu
• 40 g masla
• Štipka morskej soli Kotányi mlynček
• Štipka farebného korenia Kotányi mlynček
• Štipka granulového cesnaku Kotányi
• Štipka chilli Kotányi mlynček

Prípravné kroky:

1. V prvom kroku špargľu umyjeme, ošúpeme a zbavíme končekov a uvaríme v osolenej vode so štipkou soli do mäkka.
2. Plátky chleba potrieme maslom a opečieme na panvici do chrumkava. Odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Teraz umyjeme listy kelu, osušíme kúskom kuchynskej rolky a otrháme alebo nakrájame na jemné kúsky. Na panvici rozpustíme maslo kým nezhnedne.
4. Vhodíme na panvicu listy kelu a dochutíme štipkou soli, korenia a cesnakového prášku.
5. Na každý chlieb natrieme lyžicu crème fraîche, navrch dáme kelový listy, položíme špargľu a stratené vajce na vrch a ochutíme malou štipkou čili vločiek.

 Dobrú chuť !

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.