Nervy na prasknutie

Drží vás čosi "pod krkom"? Bez zjavnej príčiny vás sprevádza pocit nepohody a neurčitej únavy? Dajte si zemiaky s avokádom a harmančekový čaj. Hoci je "nervová odolnosť" individuálnou záležitosťou, nezdravý spôsob života má značne unifikované črty.

freepik_stress_emoticon

Priveľa stresu, nevhodná výživa, vírusové infekcie a "nenápadné otravy" (z konzervačných prostriedkov celého radu potravín, z chemických výparov rôzneho druhu na pracovisku aj v domácnosti, zo znečisteného ovzdušia...). Podčiarknuté a sčítané: organizmus jedného dňa podľahne...!

Čo môžete urobiť?

1. Neurobiológovia odporúčajú využívať jednoduché relaxačné a meditačné techniky na čerstvom vzduchu: napríklad hodinu denne pozorovať oblaky alebo kývajúce sa vrcholky stromov...

2. Zvýšiť prívod dôležitých živín: nervy "osviežia" predovšetkým komplexné cukry - v zemiakoch (varených v šupke), kapuste, zeleri, kalerábe, strukovinách, (vo veľkej miere) avokáde a sóji.

3. Popíjať večerný čaj: môže byť mätový (odporúča sa piť ho v malých dúškoch na čerstvom vzduchu), rozmarínový (vhodný aj pri depresiách) alebo harmančekový (zvlášť z nemeckého alebo belgického harmančeka).

Tip:

Varené zemiaky s avokádovým krémom

Potrebujete: 5 malých nových zemiakov, 1 avokádo, citrónovú šťavu, 3 lyžice šľahačky, 1 lyžicu jemnej horčice, soľ, mleté čierne korenie a lisovaný cesnak.
Postup: Zemiaky uvarte v šupke a očistenú avokádovú dužinu pokvapkajte citrónom a rozmixujte. Avokádovú penu zmiešajte s vyšľahanou šľahačkou a ochuťte soľou, korením a cesnakom. Servírujte podľa vlastnej fantázie.

Harmančekový nočný nápoj

Potrebujete: 150 ml prevarenej vody, lyžičku sušeného harmančeka, med (alebo hnedý cukor) a koliesko pomaranča.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.