Soľ nad zlato(?)

Aj vy patríte k tým, ktorí si vždy "pre istotu" posolia už raz osolené? Pozor, priveľa soli nepredĺži vašu trvanlivosť - naopak! Slaná chuť patrí k najobľúbenejším a chlorid sodný predstavuje najpoužívanejšiu prísadu. Priveľa soli v potravinách však ľudskému organizmu výrazne škodí.

zdravie_sol_23

Ľudia už dávno spozorovali, že anorganická soľ pridávaná do jedla očividne zhoršuje celkový stav organizmu. Napriek tomu (platiac tú najvyššiu daň - strácajúc zdravie) sa nedokázali tohoto nepríjemného zlozvyku vzdať; a množstvo spotrebovanej kuchynskej soli stále mnohonásobne prevyšuje jej skutočnú potrebu. Pritom množstvo soli, ktoré ľudský organizmus potrebuje, dokonale pokryje organická (netoxická) soľ, nachádzajúca sa v plodoch, listoch, stonkách a koreňoch konzumovaných rastlín.

Obľúbenosť chloridu sodného, teda anorganickej soli, je však okrem iného daná i tým, že soľ, ako stimulant, poskytuje krátkodobý pocit zdravia, aktivity a výkonnosti; z dlhodobejšieho hľadiska ale účinkuje presne naopak - ako korozívny činiteľ ničiaci telo. Dôkazom je množstvo ľudí so suchou pleťou, mdlým výrazom a šedivými vlasmi - to všetko sú milovníci slanej chuti a vlastníci tvrdnúcej pečene a nevýkonných obličiek, ktoré ničí kyselina močová ("prínos" kuchynskej soli). Inými slovami: anorganická soľ výrazne poškodzuje tzv. hlavné orgány - srdce, pečeň, obličky - pretože zvyšuje hladinu tukov v krvi a je zdrojom toxicity. Úspešne však prispieva i k nadváhe - zadržujúc vodu v tkanivách. No a striedavá konzumácia slaného a sladkého je priam recept na obezitu!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.