Ako si vybrať správne rastlinné mlieko?

Mnoho ľudí prechádza vo svojej strave na rastlinné mlieka. Majú na to rôzne dôvody. Najčastejším motívom sú potravinové alergie, zlé trávenie mliečnych výrobkov, alebo vynechanie živočíšnych produktov zo stravy.

kuchyna_vegetal_milk1217

Názory na živočíšne a rastlinné mlieka sa rôzni. Pre jedných je skvelé piť rastlinné mlieko a druhý sú zas zásadne proti tomu. Nech už je váš dôvod akýkoľvek, určite má pitie rastlinných mliek množstvo výhod.

Kokosové mlieko

Množstvo ľudí si myslí, že voda, ktorá sa nachádza v kokosovom orechy je kokosové mlieko. Nie je to ale celkom tak. Vylisovaním kokosové dužiny vzniká kokosové mlieko.  Ak máte dostatok kokosových orechov, môžete si takéto mlieko vyrobiť aj doma.

Kokosové mlieko je krémové a ma sladkú, výrazne kokosovú chuť. Predáva sa väčšinou v kartónoch, alebo plechovkách. Kvalita môže byť rôzna záleží na výrobcovi. V kuchyni má kokosové mlieko využitie v studenej, ale aj teplej kuchyni. Používa sa najmä pri príprave raňajkových kaší, do koláčov, omáčok, alebo smoothies.

Priaznivo vplýva na imunitný systém, zlepšenie a tvorbu krvi v organizme a nervovú sústavu. Tiež pomáha zabraňovať infekciám a zápalom v tele. Obsahuje veľa zdravého tuku, ale kvôli vyššiemu podielu cukru, by si na kokosové mlieko mali dať pozor ľudia, ktorí chcú obmedziť cukor.

Ryžové mlieko

Najvhodnejšie pre alergikov je práve ryžové mlieko. Neobsahuje žiadny lepok, cholesterol, ani laktózu. Obsahuje rôzne antioxidanty a množstvo vitamínu D. Hodí sa do rôznych omáčok, polievok, ale aj na sladko do kaší, alebo kokteilov. Má menej výraznú chuť, preto je jeho použitie všestranné.

Taktiež sa dá ľahko vyrobiť doma. Stačí mlieko na 24 hodín namočiť do vody a nechať odstáť. Následne potom túto zmes treba rozmixovať a precediť cez gázu, alebo husté sitko. Takéto mlieko vydrží v chlade asi tri dni.

Ovsené mlieko

Najväčšou prednosťou ovseného mlieka je, že nemá takmer žiadny chuť. Preto je vhodné do všetkých pokrmov.

Obsahuje ale lepok, preto by si mali dávať pozor ľudia, ktorým lepok škodí. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vďaka čomu čistí črevá a tým pomáha tráveniu. Tiež pomáha odstraňovať zlý cholesterol. Ovsené mlieko sa dá vyrobiť doma rovnako, ako ryžové mlieko.

V prípade, že ste sa rozhodli vyskúšať nejaké rastlinné mlieko, dávajte si veľký pozor na zloženie. Množstvo mliek sa totižto uvádza, ako rastlinných, ale pri niektorých výrobcoch sú to iba ochutené a zafarbené vody, s malým percentom rastlinných zložiek.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.