Bazalka a...

Pripomeňte si dovolenkovú atmosféru a pripravte si ľahké, chutné a zdravé jedlo "po stredozemsky" - s bazalkou.

>> Móda >> Aktuálne >> Bazalka a...

Jednoduchý šalát
P o t r e b u j e t e : 1 guľku mozzarely, 1/2 pomaranča, 1 zrelú paradajku, bazalku, olivový olej, strúhaný parmezán, lístky hlávkového šalátu.
P r í p r a v a : Mozzarelu a paradajku pokrájajte na asi 5 mm hrubé plátky, pomaranč dobre umyte, osušte a pokrájajte na asi 3 mm plátky. Na tanier servírujte nasledovne: plátok mozzarely, plátok paradajky, plátok pomaranča; do stredu položte lístky hlávkového šalátu. Potom nadrobno posekajte bazalku a posypte ňou celý šalát. Nakoniec pokvapkajte šalát olivovým olejom a strúhaným parmezánom.

Špagety a`la menton
P o t r e b u j e t e : špagety, 100g salámy (klobásy, šunky), červenú a žltú papriku, 4 strúčiky cesnaku, čierne olivy, provensálske korenie, strúhaný parmezán, olivový olej, soľ.
P r í p r a v a : Kúsky salámy, papriky a plátky cesnaku opražte na oleji; keď paprika zmäkne, pridajte posekané olivy, provensálske korenie a soľ. Vzniknutú zmes premiešajte s uvarenými cestovinami a posypte strúhaným parmezánom.

Pesto
...je metóda konzervovania čerstvej bazalky: Potrebujete zväzok (asi dve hrste) čerstvej bazalky, 1 dcl pražených píniových orieškov, 2 strúčiky cesnaku, 1,5 dcl jemne strúhaného parmezánu, 1,2 dcl olivového oleja.
Bazalkové listy, cesnak, píniové oriešky a syr rozmixujte; počas mixovania do zmesi pomaly prilievajte olivový olej. Zmes uložte do malých plastových nádob a nechajte zmraziť.

Bazalkový olej
K príprave bazalkového oleja potrebujete 1 liter jemného olivového oleja a 150g bazalky.
Zľahka rozdrvenú bazalku uložte do sterilizovaného pohára; olej zohrejte na 40 stupňov Celzia; nalejte olej do pohára a utesnite. Bazalkový olej môžete používať 3-4 týždne. (Pokiaľ chcete olej skladovať dlhšie, treba ho prefiltrovať, pretože bazalkové listy po viactýždňovom macerovaní zmazľavejú.)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.