Jahodové recepty

Jahoda - ako sladko to znie... Čas jahôd je tu a s ním možnosť pripraviť jahodové hody, ktorým nikto neodolá. Inšpirujte sa...

Koláč s jahodami a rebarborou


P o t r e b u j e t e : lístkové (bratislavské) cesto, 450g jahôd, 450g rebarbory, 175g práškového cukru, 45g hladkej múky, 15g masla.
P o s t u p :
1. Jahody a rebarboru očistite; jahody rozpoľte a rebarboru pokrájajte na asi centimetrové kúsky; oboje zľahka premiešajte s múkou a práškovým cukrom.
2. Nechajte vyhriať rúru na 220 stupňov Celzia.
3. Cesto rozvaľkajte a uložte na plytkú okrúhlu misu z ohňovzdorného materiálu; potom cesto pritlačte a prečnievajúce časti odstrihnite tak, aby cez okraj misy prevísali cca 4 cm cesta.
4. Cesto naplňte jahodami a rebarborou; na vrch poukladajte malé kúsky masla. Zvyšok cesta naaranžujeme na ovocie do tvaru mriežky alebo iným ozdobným spôsobom. Vrch cesta potrite mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom (podľa cesta).
5. Pečte cca 45 minút (do chvíle, kým ovocná náplň nezačne bublať a cesto nezíska zlatistú farbu). Približne po 30 minútach prikryte koláč alobalom. Po upečení nechajte koláč asi hodinu stáť, aby ovocná šťava mierne "sadla".


Jahodový Janko

P o t r e b u j e t e : 230g jahôd, 60-80g práškového cukru (podľa chuti), 300 ml šľahačky, niekoľko kvapiek mandľovej esencie (môžete vynechať), malé jahody, mätové lístky (na zdobenie).
P o s t u p :
1. Jahody rozpoľte, posypte cukrom a nechajte stáť, aby pustili šťavu. Potom ich cez sitko prepasírujte a odstráňte zrnká.
2. Šľahačku vyšľahajte do tuha a pridáme zopár kvapiek mandľovej esencie.
3. Ovocné pyré a šľahačku zľahka zmiešajte. Servírujte v nižších pohároch so stopkou a na zdobenie použite malé jahôdky a lístky mäty.


Jahody v rume

P o t r e b u j e t e : 250g zrelých jahôd, 1/2 litra rumu, 1 struk vanilky, 250g kryštálového cukru, kôru zo 1/4 citróna.
P o s t u p :
1. Jahody očistite, rozdeľte na menšie časti, vložte do fľašky a zalejte 1/2 litrom rumu.
2. Prisypte cukor a vložte citrónovú kôru a struk vanilky. Fľašu dobre uzavrite a nechajte 2 mesiace stáť na teplom a slnečnom mieste.
3. Jahody zlejte a vzniknutý likér používajte ako prílohu k zmrzline alebo pudingu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.