Správna teplota vína...

... nám zaručí vychutnať dokonalú vôňu a chuť tohto božského moku, preto ju nemožno podceňovať.
 
Veľmi dobre vieme, že štandardná teplota pri ochutnávaní vín nie je rovnaká. Biele vína sa pijú chladnejšie ako ostatné druhy. U červených vín sa teploty odlišujú  v závislosti od ľahkosti a zrelosti vína. 

Nie každý má tu možnosť vlastniť malú vinotéku či pivničku, ktorá by spĺňala všetky predpoklady na dobré uskladnenie fliaš. Ideálna  teplota sa pohybuje v rozpätí od 12 do 15°C, musí byť zabezpečená pravidelná ventilácia a svetlo nesmie dopadať na fľaše, ktoré sú uložené na policiach. Východiskom je špeciálna chladnička na víno tzv. barová chladnička, ktorá spĺňa ideálne podmienky. 

Biele vína sa podávajú vychladené na teplotu 8° až 12°C, poznáme však aj druhy, ktoré sa pijú chladnejšie pri teplote 6°C. Ďalším kritériom býva ročné obdobie, keď sa chladnejšie vína podávajú v teplejšom období; a s vyššou teplotou počas zimného obdobia. Doma si víno vychladíte a na udržanie jeho teploty, vložte fľašu do vedierka s ľadom a vodou naplnenú do troch štvrtín. Takto vám správna teplota vydrží dlhšiu dobu. 

Šumivé vína si žiadajú nižšiu teplotu, pri servírovaní sa pohybuje od 6°do 8°C. Pri mrazených a veľmi chladných dezertoch môže byť teplota aj 4°C .

Ružové vína sa servírujú o niečo teplejšie ako biele, teplota sa pohybuje od 12°do 14°C. Správne dodržanie teploty pri tomto druhu  zohráva dôležitú úlohu pri jeho aróme, nakoľko býva slabšia ako pri bielych druhoch.   

Ľahké červené vína sa pijú pri teplotách od 15°do 18°C, pri podávaní platí rovnaké pravidlo s ročným obdobím, ako pri bielom víne.       
 
Archívne a plné červené vína. K jedlu ich podávate pri teplotách od 18°do 20°C. Niektoré vína ako sú Chianti Classico  či Brunello di Montalcino z Toskánska sa podávajú aj pri teplote 22°C.                              

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.