Kuchyňa v podkroví ako výzva

Napísal ASKO NÁBYTOK 10. júl 2023

Podkrovné byty v sebe ukrývajú veľké kúzlo. Obyvatelia podkrovia platia za romantiku daň v podobe menšieho množstva úložných priestorov a zložitého manévrovania pri výbere nábytku. Riešením je samozrejme výroba na zákazku. 

asko_100723

Návrh (c)Andrea Čučka

Hotovú kuchyňu by ste pre takúto dispozíciu hľadali len veľmi ťažko. Pri jej plánovaní sa interiérová návrhárka Andrea Čučka spojila so špecialistami z ASKO - NÁBYTOK.

Kuchyňa je vo väčšine bytov svojbytným priestorom, ktorý ale musí doslova organicky „vrásť“ do okolitého prostredia. Podobne ako pri kúpeľni alebo vstavaných skriniach je nesmierne dôležité starostlivé plánovanie a meranie. Tomu, kto vám kuchyňu navrhuje, poskytnite na začiatku čo najpresnejší plánik alebo projekt. Počítajte určite aj s profesionálnym zameraním.

„Vždy, keď sa rieši kuchyňa v atypickom priestore, ktorým podkrovie obvykle je, platí zlaté pravidlo „menej je viac“ dokonca dvojnásobne. Nekomplikujte priestor, naopak využite maximálne jeho možnosti – do vysokej časti sa žiada umiestniť vysoké skrine s maximom úložného priestoru, ktorý vám bude chýbať kvôli absencii nástenných skriniek tam, kde sú šikminy,“ hovorí interiérová dizajnérka Andrea Čučka. Zvyšok ponechajte jednoduchý a minimalistický. V prípade, že vaša kuchyňa nemá dostatok prirodzeného denného svetla, pracujte s materiálmi, ktoré svetlo odrážajú – ideálnou voľbou pre dizajn skriniek je biela lesklá alebo matná farba. „Z bohatej ponuky kuchynského štúdia ASKO – NÁBYTOK ma pre riešenie podkrovného priestoru zaujali tri modely najvyššej rady Top Line: Flash, Lux a Pura. Či si už zvolíme akýkoľvek variant, spodné skrinky sú vždy v bielom lesku bez úchytiek, vysoké skrine potom v prevedení prírodný dub. Minimalisti by pravdepodobne zvolili jednotný vzhľad skriniek a ani toto riešenie nebude chybou,“ vysvetľuje svoj pohľad interiérová dizajnérka.

Veľkú pozornosť venuje Andrea Čučka aj pracovnej ploche: „Jednou z najdôležitejších súčastí kuchyne je kvalitná pracovná doska a vždy na to klientov upozorňujem. V návrhu som zvolila pracovnú dosku z imitácie mramoru, pokiaľ vám to rozpočet dovolí, nešetrite a vyberte si buď umelý kameň, keramiku alebo prírodný kameň. Ale pozor na prírodné svetlé odtiene – väčšina prírodných kameňov je nasiakavá a vyliate červené víno alebo repa s vami budú dlho alebo dokonca navždy.“ Skvelým materiálom je podľa nej kompaktná zlisovaná doska, ktorá v hrúbke 12 mm pôsobí veľmi odľahčene a nechá vyniknúť dvierka. Oproti laminátovej doske majú tieto materiály tú výhodu, že je možné umiestniť drez pod pracovnú dosku, tým pádom je jej údržba rýchlejšia a praktickejšia. Zadná stena obložená rovnakým materiálom, z ktorého je vyrobená pracovná doska, zjednotí priestor a ten tak pôsobí kompaktne. Nerezový drez v kefovanej úprave a elegantné batérie vyzerajú nadčasovo a sú praktické aj elegantné. Pokiaľ nie je možné kvôli skosenému stropu umiestniť odsávač pár nad varnú dosku, ako je obvykle zvykom, voľte z digestorov, ktoré sú už súčasťou varnej dosky. Ich údržba je aj pri vysokom nasadení a nárokoch kuchára či kuchárky dokonale premyslená. Predstavujú tiež elegantný a z hľadiska priestoru úsporný variant aj tam, kde so šikminami bojovať nemusíte.

Zariaďovanie novej kuchyne našťastie nekončí zapojením spotrebičov. S ich inštaláciou a revíziou vám môžu pomôcť odborníci z ASKO – NÁBYTOK. „Osobne mám túto časť najradšej, pretože až správne doplnky a dekorácie vrátane živých kvetín alebo byliniek urobia z kuchyne domov,“ dodáva na záver interiérová dizajnérka Andrea Čučka.

Návrh podkrovnej kuchyne

1_asko_100723

V atypických priestoroch treba využiť maximum dostupného miesta. Do vysokej časti umiestnite skrine, vďaka ktorým získate úložné priestory. V zošikmených častiach nie je ich umiestnenie možné, a tak je dobré využiť každý centimeter. V prípade, že nemáte dostatok prirodzeného svetla, siahnete po minimalistických dekoroch, ktoré celý priestor prevzdušnia. Ideálna je lesklá alebo matná biela. „Pre návrh podkrovnej kuchyne ma zaujal rad Top Line, konkrétne kuchyne Pura,“ dodáva Andrea Beranová, návrhárka tohto kuchynského interiéru.

Kuchyňa Pura

2_asko_100723

Kuchyňa Pura s bezúchytkovým systémom v bielom vysokom lesku je navrhnutá pre tých, ktorí uprednostňujú minimalizmus. Vďaka svojej univerzálnosti je biela stále jednou z najobľúbenejších farieb. Môžete s ňou vytvárať žiarivé kontrasty a kombinovať ju s kovovými aj prírodnými tónmi. Svetlé odtiene sú oveľa menej náchylné na „zašpinenie“ ako tie tmavé. Navyše lesklé povrchy sú potiahnuté fóliou, vďaka ktorej nečistoty nezostanú v póroch a biele povrchy viete ľahko kombinovať s rôznymi farbami a dekormi.

Varná doska s digestorom

3_asko_100723

Kvôli skosenému stropu nie je možné umiestniť odsávač pár nad varnú dosku, ako je zvyčajne zvykom. Našťastie dnes existuje fantastický výber digestorov, ktoré sú súčasťou varnej dosky. Ich údržba je aj pri vysokom nasadení a nárokoch kuchára či kuchárky dokonale premyslená a predstavujú elegantný a z hľadiska priestoru úsporný variant aj tam, kde so šikminami bojovať nemusíte.

Nerezový drez a batéria

4_asko_100723

Kompaktná pracovná zlisovaná doska v hrúbke 12 mm pôsobí veľmi odľahče-ne a necháva vyniknúť kuchynské dvierka. Oproti laminátovej doske majú ti-eto materiály tú výhodu, že je možné umiestniť drez pod pracovnú dosku, tým pádom je jej údržba rýchlejšia a praktickejšia. Nerezový drez a batéria dodávajú kuchyni šmrnc a moderný vzhľad.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.