JO-JO efekt

Úspešne ste absolvovali prvú tohtoročnú diétu? Rýchlo ste schudli, ale kilá sú späť? V tom prípade aj vás dobehol jo-jo efekt.


Odborníci na výživu ale vedia, že jo-jo efekt nie je nutnosťou, a majú pre vás niekoľko tipov a vysvetlení. Všetci tí, ktorí sa chystajú držať diétu po prvýkrát, ale aj tí, ktorí už spoznali jo-jo efekt na vlastnej koži by mali vedieť, ako sa mu v budúcnosti vyhnúť. Podľa Kataríny Skybovej z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment môže tento nepríjemný jav nesprávne vedenej diéty nielen zmariť túžbu po štíhlosti, ale aj budúcu snahu o redukciu nadbytočných kilogramov.

Prečo vzniká jo-jo efekt?
V zásade je jo-jo efekt akousi obranou tela, ktoré je vyčerpané rýchlou alebo jednostrannou diétou. Klasickým scenárom je, že v snahe rýchlo schudnúť jeme menej ako telo potrebuje, jeme nepravidelne a vynechávame veľké spektrum potravín.

Pre zdravé chudnutie je najdôležitejšia pravidelná a kvalitná strava.
,,Na základe týchto impulzov sa telo ,,prepne do šetrného režimu“, obmedzí spaľovanie živín, spomalí metabolizmus a tým zároveň aj chudnutie. Ak sa telu dlhodobo nedostáva dostatok živín, začne energiu čerpať z vlastných zásob. A to nielen z tukových zásob, ale aj zo svalov. Odbúranie svalovej hmoty následne spôsobuje zníženie kľudového metabolizmu. Dá sa teda povedať, že ubúdanie svalovej hmoty metabolizmus spomaľuje. Pre ďalšie chudnutie je preto nevyhnutná ešte striktnejšia diéta a prísnejší redukčný režim.“ doplňuje Katarína Skybová.

Prísny stravovací režim je väčšinou dlhodobo neudržateľný. A ak po ňom len o málo zvýšite príjem, kilá naberáte okamžite späť. Bez cvičenia sa ale stáva to, že nepriberáte svalovú hmotu, ale tuk, čo je diametrálne odlišná vec. Kilo tuku sa na náraste telových objemov prejaví až 1,5 krát výraznejšie ako nabratie kilogramu svaloviny.

,,Ďalšou nepríjemnosťou je, že telo si podobné redukčné experimenty veľmi dobre pamätá. A práve to je dôvod, prečo pri ďalších diétnych pokusoch idú kilogramy dolu pomalšie ako predtým. Zároveň zo skúseností vieme, že váha po agresívnej diéte má tendenciu nie len vrátiť sa rýchlo späť, ale často telo za odmenu pridá i nejaké kilo navyše.“ upozorňuje špecialistka z Inštitútu kompliment.

Ako teda predísť jo-jo efektu?
Základom správnej diéty je kontrolovať denný príjem energie, najmä množstvo a kvalitu prijatých cukrov a tukov. Odborníci radia zachovať v strave čo najväčšiu pestrosť a vyváženosť chutí a zloženia živín, minerálnych látok, vlákniny a vitamínov a enzýmov. Dôležité je, aby bol príjem stravy pravidelný, čo znamená tri hlavné a dve menšie jedlá denne.

Základom jedálnička by mali byť samozrejme potraviny s nízkou energetickou denzitou (hustotou), s obsahom kvalitných bielkovín a tukov. Sacharidové potraviny by mali obsahovať hlavne polysacharidy ( až 95% ), dostatok vlákniny a ich glykemický index by mal byť nízky alebo stredný.

Zostaviť diétu priamo ,,na mieru“, tak aby ste nielen schudli, ale aj zabránili jo-jo efektu, vám radi pomôžu odborníci z Inštitútu kompliment a pridajú i mnoho ďalších cenných rád.

Viac informácií o mýtoch o chudnutí sa môžete dozvedieť na www.kompliment.sk.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.