Pred dovolenkou

Skôr než svoje telo vystavíte slnečným lúčom, pripravte ho na to! Vyhnete sa nielen nebezpečnému spáleniu, ale aj celkovému opotrebovaniu organizmu.

1. Kalcium a antioxidanty.
Podľa odborníkov približne 20 % ľudí reaguje na slnko alergicky (vyrážkami, svrbiacimi "bodkami", pľuzgiermi) a ďalších 20 % reaguje precitlivene. Z uvedeného dôvodu sa odporúča pripraviť pokožku na dlhotrvajúci útok slnečných lúčov nielen zvonka, ale aj zvnútra. Ako? Niekoľko týždňov pred dovolenkou alebo výletom do prírody začnite pridávať k bežnej strave vyššie dávky kalcia a antioxidanty (osobitne alebo v trojkombinácii: beta-karotén, E vitamín, C vitamín) - pomáhajú likvidovať voľné radikály, zvyšujú odolnosť organizmu a chránia kožu pred predčasným opotrebovaním, ku ktorému slnko prispieva významnou mierou. Ďalšou alternatívou sú komplexné potravinové doplnky, ktoré bývajú šité na mieru vybranému účelu. V prípade, že uprednostňujete "prirodzenejší spôsob obrany", urobte si zásoby kvalitného zeleného čaju. Veda dokázala, že vysoko kvalitný zelený čaj chráni bunky pred slnečným žiarením - podmienkou uvedeného efektu je však primeraná spotreba: minimálne liter zeleného čaju denne.

2. Pomaly ďalej zájdeš...
Opaľovanie začínajte vždy zvoľna. Prvé tri dni používajte prípravok s vysokým ochranným faktorom (minimálne s číslom 20). Účinný ochranný prípravok musí byť zároveň širokospektrálny. Organizmus poškodzuje rovnako UVB žiarenie, ktoré má kratšiu vlnovú dĺžku a spôsobuje nepríjemné spáleniny, ako UVA žiarenie, ktoré preniká hlboko do pokožky a môže v nej vyvolať rôzne druhy rakoviny; UVA žiarenie tiež významne poškodzuje bunky, ktoré zabezpečujú pevnosť a pružnosť kože.

3. Čo je SPF?
Sun Protection Factor vymedzuje dobu ochrany pokožky pred spálením. Táto doba je však individuálna. Pokiaľ má vaša pokožka po 5-tich minútach pobytu na slnku príznaky spálenia, násobte SPF (napríklad s číslom 20) piatimi a nie dvadsiatimi ako ten, kto má príznaky spálenia až po 20-tich minútach. Výsledkom násobenia je počet minút, ktoré možno stráviť na slnku bez spálenia kože. Samozrejme, mimo kritických poludňajších hodín: od 11-tej do 16-tej. A pozor! Ochranné prípravky treba používať aj v tieni, kde slnko nedosiahne iba zdanlivo.

4. Ochranné filtre.
Ochranné prípravky, ktoré treba naniesť približne 30 minút pred slnením, obsahujú chemický filter. Tento typ prípravkov preniká do vrchnej vrstvy kože, kde pohlcuje nežiaduce slnečné žiarenie. Ochranné prípravky, ktoré si stačí naniesť tesne pred slnením, majú fyzikálny základ; pôsobia na povrchu kože a prostredníctvom jemných pigmentov odrážajú slnečné lúče. Ich nevýhodou je, že zanechávajú jemný biely povlak. Najnovšie prípravky kombinujú oba filtre a poskytujú okamžitú ochranu bez zanechania viditeľného povlaku. Akýkoľvek typ ochranných prípravkov však treba vždy po kúpaní na koži obnoviť.

5. "Letné akné".
Lipidy a emulgátory v ochranných prípravkoch proti UV žiareniu môžu v kombinácii s potom a slnečným žiarením vyvolať aknóznu reakciu kože. V takomto prípade nie je múdre na ochranné prípravky zanevrieť a riskovať poškodenie organizmu; treba sa preorientovať na používanie gélov, ktoré neobsahujú tuky alebo na používanie hypoalergénnych krémov, ktoré neobsahujú parfumy, farbivá a konzervačné látky.

6. Nezabúdajte na vlasy.
Slnečné žiarenie nemilosrdne atakuje aj naše vlasy, ktoré strácajú farbu, vlhkosť a pružnosť; najmä ak sú farbené. Vlasy môžete chrániť sprejmi s ochrannými UV filtrami, ktoré obalia vlasové pramienky a zabránia, aby k nim prenikli slnečné lúče a slaná či chlórovaná voda. Po celodennom kúpaní a slnení je však potrebné vlasy dobre opláchnuť sladkou vodou, umyť jemným šampónom a použiť regeneračný zábal.

7. After Sun.
Špeciálne ošetrujúce prípravky, ktoré treba aplikovať po slnení, nie sú "len biznis", ako by sa mohlo zdať. Výrazne zvlhčujú pokožku, zmierňujú začervenanie a podporujú celkovú regeneráciu kože. V prípade, že sa vám podarí spáliť, použite ako prvú pomoc prípravok z termálnej vody v spreji, ktorý nielen príjemne chladí, ale má aj schopnosť potlačiť zápalové reakcie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.