Ako sa postarať o svoje šperky aj v lete?

S príchodom teplých jarných a letných dní začíname myslieť na svoju postavu a organizmus, ktorý v zime viac menej odpočíval. Ani v lete sa ale bez dôkladnej starostlivosti nezaobídeme, pretože horúce lúče slnka telo a pokožku dehydratujú a menia jej vlastnosti.

Ak sa k tomu pridá slané more, rôzne kozmetické prípravky, dezodoranty a opaľovacie krémy, je to ešte horšie. Rovnako ale trpia aj drahé kovy, ktoré na sebe pri opaľovaní a kúpaní v lete máme. Ako sa o ne postarať tak, aby si aj krásne strieborné šperky zachovali svoj pôvodný lesk a krásu?

Piesok, voda a chlór

Ľudia majú tendenciu sa počas teplého počasia osviežiť. Výsledkom je kúpanie v slanej morskej vode alebo tej chlórovej v bazéne. Na tomto relaxe by samozrejme nebolo nič zlé, pokiaľ by vo vode obsiahnuté látky neškodili aj šperkom, ktoré pri tejto činnosti neustále nosíme. 

Ide predsa o vzácne a odolné kovy, ktoré ale vplyvom silnej chémie chlóru korodujú a menia svoje vlastnosti a vzhľad.  Veľký pozor by ste si mali dávať aj na šperky s drahokamom a radšej ich predtým odložiť na bezpečné miesto alebo v hotelovom trezore. 

Cestovanie a skladovanie šperkov

Ísť na dovolenku s veľkým cestovným kufrom dnes nie je nič nezvyčajné. Ide o dokonalé vybavenie a povinnú súčasť, bez ktorej sa v exotickej dovolenkovej destinácii nezaobídete. Výhodou moderných kufrov je, že obsahujú rôzne priečinky, vrecká a miesta, v ktorých sa dajú prenášať rôzne veci. V nich môžu byť uchované aj vaše vzácne strieborné prívesky, aby sa pri preprave  nepoškodili. 

Každý jeden šperk si vyžaduje osobitný druh skladovania, čo by ste pri svojom hektickom živote  a cestovaní mali zvážiť, pretože ich vždy na sebe nosiť nemusíte. Je vhodné mať na tieto príležitosti špeciálnu taštičku a pevné puzdro, v ktorom sa nezdeformujú.

Pleťové vody, spreje a krémy

Ak považujete za dôležitú súčasť svojej krásy používanie pleťových krémov, sprejov a iných kozmetických prípravkov, pred ich aplikáciou si šperky dajte radšej dolu. V mnohých prípravkoch je obsiahnuté určité percento alkoholu, ktorý spolu s inou a ďalšou chémiou nemusí mať s retiazkou alebo prsteňom zľutovanie.  Platí to aj pri používaní čistiacich prostriedkov. 

Ak už šperk príde do kontaktu s takouto látkou, dôkladne ho opláchnite čistou vodou, poriadne vysušte a zaneste potom na prečistenie a prípadnú opravu k zlatníkovi. Ešte lepšie ale urobíte, ak budú vaše šperky mimo dosah takýchto látok, pretože len tak si zachovajú svoj nádherný lesk a krásu, ktorá vám bude robiť radosť celý život.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.