• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianočné croissanty

Napísal Biele Plus 18. december 2016

Sviatočné croissanty, (nielen) na vianočnú príležitosť s lahodnými mliečnymi náplňami (sladká i slané verzia) a s horúcou aztéckou čokoládou. Croissant je chutné chrumkavé pečivo z lístkového cesta v tvare rožku, ktoré bolo pôvodne bez plnky.

Z roku 1839 pochádza prvý oficiálny recept na croissant. Podľa neho pripravoval August Zang croissanty, vo viedenskej pekárni pri rue de Richelieu v Paríži. Podľa iných zdrojov je recept na pečivo oveľa starší. Croissant bol vynájdený vraj krátko po obliehaní Viedne v roku 1686. Majiteľ kaviarne Zur blauben Flasche Franciszek Kulczycki, vraj presvedčil majiteľa neďalekej pekárne, Petra Wendela, aby začal vyrábať torty v tvate polmesiaca na počesť víťazstva nad tureckými vojskami.

Domáce Croissanty

P O T R E B U J E T E :
Maslová časť
250 g masla

Kysnuté cesto
500 g hladká múka
50 g cukor krupica
Štipka soli
20 g droždia
5 žĺtkov
250 ml mlieka

P O S T U P:
Mlieko s cukrom, droždím a žĺtkami dobre rozmiešame. Pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré potom uložíme na 30 min do chladničky. Cesto po vytiahnutí z chladu upravíme do obdĺžnika 2x väčšieho ako maslová kocka, do stredu položíme odbalenú kocku masla (250 g) a zabalíme ju do kysnutého cesta.
Vyvaľkáme na plát 30x40 cm a zložíme na tretiny. Necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Postup opakujeme 1x, povytiahnutí z chladničky plát opäť rozvaľkáme a zložíme na štvrtiny. Potom necháme cez noc v chladničke nakysnúť.
Cesto rozdelíme na polovice, každú rozvaľkáme na plát 5 mm hrubý a cca 15x20 cm široký. Nakrájame na trojuholníky, naplníme čokoládou, syrom, potrieme žĺtkom a necháme znova cca hodinu kysnúť. Takto pripravené croissanty pokvapkáme medom alebo javorovým sirupom a pečieme cca 10 - 12 min v rúre na 180°C.

Sladké náplne

Grilážovo-čokoládová

P O T R E B U J E T E :
100 g syru Lučina
50 g griláže (karamelizované lieskové oriešky – nahrubo namleté)
2 lyžice kandizovaného pomaranča
100 g čokolády (60%)

P O S T U P: všetko spolu vymiešať (čokoládu posekať na kúsky)

Višňová

P O T R E B U J E T E :
200 g višní (mrazených)
2 lyžičky škrobu
1 lyžička perníkového korenia
100 g hrudkového tvarohu
Cukor a rum podľa chuti

P O S T U P:
Mrazené višne zmiešame so škrobom a v kastróliku pozvoľna zahrejeme, až sa višne rozpustia a tekutina sa zahustí. Necháme vychladnúť. Primiešame tvaroh, korenie a dochutíme cukrom a rumom.

Slané náplne

1. Gorgonzola (alebo niva) so salámou Mortadela - na vyvaľkané cesto položíme plátok mortadely, kúsok gorgonzoly a zavinieme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompót, vlašské oRechy - na vyvaľkané cesto položíme plátok ementálu, kúsok hrušky, orechy a zavinieme.

Pravá Peruánska (aztécka) vianočná horúca čokoláda
150 ml mlieka
80 ml sladkej smotany 30%
20 g kvalitnej horkej čokolády (min. obsah kakaa 70%)
2 klinčeky
2 tobolky kardamónu
Polovica hviezdičky badiánu
Cukor podľa chuti

Mlieko so smotanou a korením vložíme do hrnca, zohrejeme na bod varu a varíme na miernom ohni cca 5 min. Potom stiahneme z plameňa, odstránime korenia, pridáme na kúsky polámanú horkú čokoládu a za občasného miešania ju necháme rozpustiť. Potom už nevaríme, čokoláda by sa mohla spáliť a zhrudkovatieť. Pred podávaním dochutíme cukrom a nápoj vyšľaháme ponorným mixérom.

Viac zaujímavých informácií nájdete na www.bieleplus.eu. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.