• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianočné pečenie a zdobenie

Napísal Dr.Oetker 02. december 2012
Prinášame vám šesť chutných inšpirácií na vianočné koláčiky, ktoré sú o to zaujímavejšie, že si ich môžete nádherne vyzdobiť.


Adventný perníkový veniec

Doba prípravy: asi 35 minút + zdobenie
Doba pečenia: asi 10 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 480 g hladkej múky, 4 zarovnané polievkové  lyžice kakaa, 280 g práškového cukru, 2 balíčky Kypriaceho prášku do perníka Dr.Oetker, 50 g masla alebo margarínu, 4 polievkové  lyžice medu, 2 vajcia
Na ozdobenie: 1 balenie Tubičiek bielych Dr.Oetker, cukrové ozdoby Dr.Oetker (napr. Ozdoby 4 druhy biele Dr.Oetker, Snehové vločky Dr.Oetker)
Na potretie: 1 bielok
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, formičky na vykrajovanie (napr. hviezdičky, vločky), okraj tortovej formy (Ø 26 cm), štetec

P o s t u p: Na prípravu cesta na doske preosejeme múku, kakao, cukor a kypriaci prášok do perníka. Pridáme maslo alebo margarín, med, vajcia a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 1 cm a vykrojíme kruh podľa tortovej formy. V strede vykrojíme okrúhlou formičkou alebo miskou kruh s priemerom asi 13 cm. Zvyšok cesta vyvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary na ozdobenie (napr. hviezdičky), nezabudneme vykrojiť otvory na umiestnenie adventných sviečok. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a tesne pred pečením potrieme rozšľahaným bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra:  asi 180 °C
Teplovzdušná rúra: asi 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Jednotlivé časti venca necháme vychladnúť. Veniec ozdobíme podľa vlastnej fantázie pomocou bielych tubičiek a cukrových ozdôb (na ich lepenie použijeme aj biele tubičky). Nakoniec umiestnime 4 adventné sviečky.

TIP: Upečte si na prvú nedeľu adventnú vlastný perníkový veniec a celý váš domov bude počas celého adventu krásne voňať!
 

Foto: Dr. Oteker 

Adventné marcipániky  na 3. adventnú nedeľu
Doba prípravy: asi 40 minút

P o t r e b u j e t e:
Na marcipánovú hmotu: 300 g Marcipánu Dr.Oetker , 100 g preosiateho práškového cukru, 50 g brusníc, 50 g mletých pistácií, 50 g sekaných lieskových orieškov
Na ozdobenie: 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker, 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker, cukrové ozdoby Dr.Oetker (napr. Guľky zlaté/biele, Perličky strieborné Dr.Oetker, Srdiečka Dr.Oetker, Hviezdičky žlté Dr.Oetker, Guľôčky dúhové Dr.Oetker)
Ešte potrebujeme: valček, formičky na vykrajovanie (Ø asi 2 cm)

P o s t u p: Na prípravu marcipánovej hmoty prepracujeme marcipán s práškovým cukrom. Marcipánovú hmotu rozdelíme na tri diely, do jedného dielu zapracujeme brusnice, do druhého mleté pistácie a do tretieho lieskové oriešky.
Každý diel vyvaľkáme na pracovnej ploche jemne posypanej práškovým cukrom na štvorec s rozmermi asi 15 × 10 cm. Formičkami vykrajujeme rôzne tvary.

Na ozdobenie rozpustíme polevy návodu na obale a marcipániky polejeme. Ešte pred zaschnutím polevy ozdobíme cukrovými ozdobami podľa vlastnej fantázie. Marcipániky uložíme až do podávania do chladničky.
Ak chceme mať marcipániky vo vnútri farebné, môžeme marcipán zafarbiť prísadami, ktoré nájdeme doma. Na zafarbenie 100 g marcipánu na tmavo hnedo použijeme 1 zarovnanú kávovú lyžičku kakaa, na žlto štipku kurkumy. Na Zeleno použijeme 1-2 balíčky Cukrárenského želé zeleného Dr.Oetker a na ružovo 1-2 balíčky Cukrárenského želé červeného Dr.Oetker – použijeme priamo prášok, želé nepripravujeme s vodou podľa návodu. Postupujeme tak, že sypkú prísadu nasypeme na pracovnú dosku, marcipán v nej vyváľame a dobre premiesime. Pridanie týchto ingrediencií neovplyvní chuť marcipánikov.

TIP: Ak milujete oriešky, vyskúšajte na poliatie Adventných marcipánikov Polevu de Luxe orieškovú Dr.Oetker.

Vianočný rumový chlebíček
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 70 minút
Doba namočenia: niekoľko hodín (najlepšie cez noc)

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 300 g hrozienok, 100 g kandizovaného ovocia (najlepšie zmes), nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 100 ml rumu, 180 g hladkej múky, 2 zarovnané kávové lyžičky Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker , 100 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker, 100 g zmäknutého masla alebo margarínu, 3 vajcia, 75 g Marcipánu Dr.Oetker
Na pokvapkanie: 75 ml rumu
Na ozdobenie: 3 zarovnané polievkové lyžice marhuľového džemu, 1 polievkové lyžice vody, 75 g Marcipánu Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: formu na srnčí chrbát (30 × 11 cm), štetec, strúhadlo, valček, formičky na vykrajovanie

P o s t u p: Na prípravu cesta zmiešame hrozienka, kandizované ovocie a citrónovú kôru. Všetko zalejeme rumom a necháme niekoľko hodín, najlepšie cez noc, marinovať. V mise premiešame múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, maslo alebo margarín a vajcia. Všetko spracujeme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Do zmesi ručne vmiešame ovocie a nastrúhaný marcipán. Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C

Teplovzdušná rúra: 150 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Chlebíček pokvapkáme rumom a necháme asi 10 minút stáť vo forme. Potom vyklopíme z formy a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.
Na ozdobenie prevaríme v kastróliku džem s vodou a pomocou štetca potrieme povrch chlebíčka. Marcipán vyvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary, ktorými chlebíček ozdobíme.

TIP: Chlebíček bez marcipánových ozdôb môžeme uchovať zabalený v alobale asi 3 týždne. Pokiaľ máte radi výraznú chuť tmavej čokolády, ozdobte si miesto marcipánu chlebíček Polevou de Luxe 35% kakao Dr.Oetker.

Foto: Dr. Oteker

Zasnežená torta
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 50 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 400 g hladkej múky, 350 g cukru, 3 zarovnané polievkové lyžice kakaa, 1 ½ kávovej lyžičky Jedlej sódy Dr.Oetker, 2 vajcia, 150 ml oleja, 0,5 l kefírového mlieka
Na náplň: 5 zarovnaných polievkových lyžíc pomarančovej marmelády
Na ozdobenie: 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker, 150 ml mlieka, 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), cukrárske vrecko, papier na pečenie

P o s t u p: Na prípravu cesta v mise ručne zmiešame múku, cukor, preosiate kakao a jedlú sódu. Pridáme vajcia, olej, kefírové mlieko a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra:160 °C

Plynová rúra: stupeň 2 – 3

Korpus necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Vychladnutý korpus uvoľníme z formy a raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný plát položíme na tortový podnos. Potrieme pomarančovou marmeládou, navrch položíme druhý plát a zľahka pritlačíme.
Na ozdobenie pripravíme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Polovicu šľahačky naplníme do cukrárskeho vrecúška. Druhou polovinou potrieme povrch a okraje torty. Na povrchu torty vytvoríme vrecúškom veľké pusinky.
Polevu rozpustíme podľa návodu na obale. Vrecúško nastrihneme, polevu nalejeme na papier na pečenie a pomocou lyžice rozotrieme do štvorca veľkého 17 × 17 cm. Polevu necháme stuhnúť. Potom uvoľníme z papiera na pečenie a nalámeme na obdĺžniky. Kúsky čokolády umiestnime na okraj torty. Tortu až do podávania uložíme do chladničky.
 

Veselí panáčikovia
Doba prípravy: asi 25 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 550 g hladkej múky, 200 g cukru, ½ balíčka Jedlej sódy Dr.Oetker, 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker, 1 pohár jablkového kompótu alebo pyré (hmotnosť 360 g), 3 vajcia, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 kávová lyžička Mandľovej arómy Dr.Oetker, 100 g hrozienok, 50 g nasekaných mandlí, 100 g kandizovaného ovocia
Na ozdobenie: 2 balíčky Polevy svetlej Dr.Oetker, 1 balenie Tubičiek na zdobenie Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 × 40 cm), papier na pečenie

P o s t u p: Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, cukor, sódu, škoricový cukor, jablkový kompót, vajcia, maslo alebo margarín a arómu. Všetko spracujeme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Ručne vmiešame hrozienka, mandle a kandizované ovocie. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra:160 °C

Plynová rúra: stupeň: 3

Upečený korpus necháme vychladnúť na plechu na kuchynskej mriežke.
Na ozdobenie rozpustíme polevy podľa návodu na obale. Potrieme povrch múčnika a necháme stuhnúť.
Korpus nakrájame na 8 rovnako veľkých obdĺžnikov a tie potom priečne prekrojíme na polovicu. Pomocou tubičiek vytvoríme panáčikom vlásky a tvár.

TIP: V dobre uzavretej nádobe panáčikovia vydržia asi 2 týždne.
 

Chrumkavé orieškové sušienky k varenému vínu
Doba prípravy: asi 15 minút
Doba pečenia: asi 25 minút

P o t r e b u j e t e:
Na cesto: 2 vajcia, 80 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 130 g hladkej múky, ½ kávovej lyžičky Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 1 zarovnaná polievková lyžica kakaa , ½ kávovej lyžičky Rumovej arómy Dr.Oetker, 200 g celých lieskových orieškov
Ešte potrebujeme: plech na muffiny na 6 kusov, plech na pečenie, papier na pečenie

P o s t u p: Na prípravu cesta vyšľaháme v mise vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, arómu a krátko na najnižšom stupni vmiešame do vaječnej peny. Zľahka ručne vmiešame oriešky. Cesto rovnomerne rozdelíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na muffiny. Povrch vyhladíme mokrou lyžicou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra:160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Muffiny ihneď vyberieme z formy a necháme na kuchynskej mriežke celkom vychladnúť. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Muffiny opatrne nakrájame pílkovým nožom na tenké plátky (z každého muffinu vznikne asi 5 plátkov). Plátky naukladáme vedľa seba na plech a pečieme pri rovnakej teplote. Sušienky stiahneme aj s papierom na pečenie na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.

TIP: Sušienky vydržia v dobre uzatvárateľnej nádobe asi 2 týždne.

Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.