• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianočné recepty...

Kapustová polievka, pstruh na červenom víne, srnčie rezne na madeirskom víne, parížske tortičky. Dobrú chuť a príjemné prežitie vianočných sviatkov!

>> Móda >> Aktuálne >> Sviatočné menu2004

Kapustová polievka
P o t r e b u j e t e : 150g kyslej sudovej kapusty, 2 väčšie zemiaky, lyžicu kyslej lahôdkovej smotany, 1 žĺtok, 30g masla, 20g hladkej múky, červenú mletú papriku, soľ, rascu, ocot.
P o s t u p : Nakrájanú kapustu opláchnite, vložte do hrnca a zalejte vodou do výšky 2 cm nad povrch kapusty. Pridajte rascu, soľ, na kocky nakrájané zemiaky a varte do mäkka. Kyslú smotanu zmiešajte s múkou, žĺtkom, rozpusteným a vychladnutým maslom, paprikou a celú zmes vmiešajte do polievky. Chvíľu povarte a dochuťte octom.

Pstruh na červenom víne
P o t r e b u j e t e : 1 kg pstruhov, soľ, kúsok citrónovej kôry, liter červeného burgundského vína, 30g cibule, 1 bobkový list, 3 žemle, 50g masla.
P o s t u p : Pripravené pstruhy osoľte a nechajte ležať v chlade cca 1 hodinu. Do pekáča nalejte červené víno, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, citrónovú kôru, bobkový list a zmes priveďte do varu. Potom do pekáča vložte pstruhy a na slabom ohni (prikryté) ich povarte 15 minút. Žemle nakrájané na kolieska a opečte na masle do zlata. Pstruhy servírujte zaliate precedeným vínovým výpekom s opečenou žemľou.

Srnčie rezne na madeirskom víne
P o t r e b u j e t e : 500g srnčieho mäsa zo stehna, 60g slaniny, soľ, 20g hladkej múky, 50g masla, 6 lyžíc madeirského vína.
P o s t u p : Päť tenších rezňov prešpikujte slaninkou, osoľte, poprášte múkou a sprudka opečte na rozpálenom masle. Potom nastavte slabý oheň a za stáleho podlievania zeleninovým vývarom a madeirským vínom rezne pomaly dopečte. Servírujte s precedenou vínovou omáčkou.

Parížske tortičky
P o t r e b u j e t e : 70g masla, 70g cukru, 4 žĺtky, trochu citrónovej kôry, 1vanilkový struk (vanilkový cukor, vanilkovú esenciu), 100g hladkej múky, 100g polohrubej múky, 10g masla, 50g múky na plech.
P o s t u p : Zmiešajte maslo s cukrom, žĺtkami, citrónovou kôrou a vanilkou; potom začnite postupne pridávať múku a dobre vypracované cesto uložte do chladničky. Vychladnuté cesto vyvaľkajte do hrúbky 1cm a povykrajujte z neho malé tortičky ľubovoľných tvarov. Dajte piecť. Vychladnuté tortičky pospájajte s 1cm hrubou vrstvou mandľovej plnky a zalejte ružovou polevou. Ozdobte v cukre máčanými šípkami a na drobno nasekanými neslanými pistáciami.
(Na mandľovú plnku potrebujete 200g cukru uvareného v 1/8 litra vody na sirup, do ktorého za horúca vmiešate 100g opražených nastrúhaných orieškov a 100g nastrúhaných mandlí. Do vychladnutej zmesi treba primiešať 2 bielky, citrónovú kôru a lyžicu rumu. Ružovú polevu pripravíte z 200g práškového cukru, 2 lyžíc horúcej vody, šťavy zo štvrtiny citróna a dvoch kvapiek červeného potravinárskeho farbiva. Zmes treba trpezlivo miešať, až vznikne hustá lesklá poleva.)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.