• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianočné recepty...

Tento rok pre vás femme pripravila recepty "našich starých mám": kapustová polievka, šťuka na masle, zemiakové hniezda, citrónová omáčka, vianočný puding.

Kapustová polievka
P o t r e b u j e t e : 150g kyslej kapusty, 2 zemiaky, 1/4 litra kyslej smotany, žĺtok, 30g masla, 20g hladkej múky, červenú mletú papriku, soľ, ocot, rascu.
P o s t u p : Kapustu zalejte vodou, pridajte rascu, soľ, na kocky nakrájané (surové) zemiaky a varte do mäkka. Pridajte ocot, kyslú smotanu (s primiešanou hladkou múkou), žĺtok, roztopené maslo, červenú papriku a krátko povarte.

Šťuka na masle
P o t r e b u j e t e : šťuku, soľ, citrón, 150g masla, petržlenovú vňať.
P o s t u p : Osušenú šťuku osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a do niekoľkých zárezov na chrbte vložte plátky citrónu. Potom dajte šťuku do pekáča s rozohriatym maslom a (za stáleho potierania maslom) nechajte piecť. Pečenú rybu servírujte na misu, posypte nasekaným petržlenom a obložte zemiakovými hniezdami. Podávajte s roztopeným maslom alebo citrónovou omáčkou.

Zemiakové hniezda
P o t r e b u j e t e : 750g zemiakov, soľ, olej.
P o s t u p : Ošúpané zemiaky nakrájajte na širšie rezance, osušte, uložte krížovým spôsobom do sitka na smaženie a usmažte. Zemiaky osoľte a vzápätí servírujte.

Citrónová omáčka
P o t r e b u j e t e : 20g masla, 30g hladkej múky, 0,75 litra slanej vody (zeleninového vývaru), citrón, 10g cukru, soľ.
P o s t u p : Pripravte na masle svetlú zásmažku a zrieďte ju osolenou vodou alebo zeleninovým vývarom. Po niekoľkých minútach varu do nej pridajte na jemno nakrájanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Podávajte k šťuke (alternatíva roztopeného masla).

Vianočný puding
P o t r e b u j e t e : 90g suchého bieleho pečiva, 1/16 litra mlieka, 80g masla, 60g cukru, 4 žĺtka, vanilkový struk, citrónovú kôru, 40g pomarančovej kôry v cukrovom náleve, 40g datlí, 40g fíg, sneh zo 4 bielkov, 60g mandľových hoblín, maslo, strúhanku (na vymazanie formy), 1/8 litra malinovej šťavy.
P o s t u p : Postrúhané pečivo navlhčite mliekom. Dokonale vymiešajte maslo, cukor, žĺtky, obsah vanilkového struku a citrónovú kôru. Potom do zmesi pridajte navlhčené pečivo, pomarančovú kôru, hrozienka, datle, figy (všetko pokrájané na malé kúsky), tuhý sneh z bielkov a strúhané mandle. Zmes nalejte do (vymazanej a vysypanej) formy a približne hodinu nechajte piecť. Hotový puding zalejte ovocným sirupom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.