• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Varíme so šéfkuchárom

Napísal Nápady a Rady 17. november 2008

Čo si budeme navrávať, milé čitateľky, Vianoce nie sú práve najvhodnejším obdobím na redukčnú diétu. V záplave dobrôt, chutí, vôní a farieb sa predsa nemôžeme týrať odopieraním.

Popustíme radšej uzdu fantázii a doprajme sebe i všetkým okolo nás to najlepšie, čo nám časové a finančné možnosti dovolia. A popri všetkom tom hýrení zachovajme mieru, nemusíme sa predsa celkom fyzicky zruinovať a k sviatočnému stolu zasadnúť ako vyčerpaná troska, ktorá nevládze ani slova prehovoriť.

Vyberte si niečo tradičné, niečo nenáročné a niečo ako špeciálne prekvapenie, presne také, aké nám navrhol a pripravil Peter Dudáš šéfkuchár hotela RADISSON SAS CARLTON. Aj keď mnohé z nás skončia pri osvedčenej vianočnej trojkombinácii – kapusta + ryba + šalát, táto malá obmena môže potešiť aj zarytých klasikov.

 

RED.: Po prečítaní vašich receptov sme si najskôr v redakcii pomysleli, že došlo k omylu a ide o silvestrovské menu. Čo vás viedlo k tomu,že ste zvolili práve túto kombináciu?  

P.D.: Jednak som chcel ponúknuť niečo, čo má v našom hoteli značný úspech,a to nielen v období okolo Vianoc, a jednak som dúfal, že malá obmena a troška experimentovania by mohlo čitateľky zaujať.

RED.: Počas Vianoc sa pravdepodobne zúčastňujete príprav sviatočnej večere, čo najčastejšie u vás doma varíte?

P.D.: Nuž, priznám sa, mám rád tradičného kapra so šalátom, ale ocením aj originálne pochúťky, pokiaľ ma na návštevách ponúknu.

RED.: Prezraďte nám ešte, ktorá národná kuchyňa vám je najviac po chuti, prípadne aké jedlá najradšej pripravujete?

P.D.: Jednoznačne naša slovenská kuchyňa, na tej si pochutím najviac, ale rád varím talianske recepty, na ktorých oceňujem najmä rýchlu prípravu a skutočnosť, že z troch, štyroch jednoduchých ingrediencií vznikne chutný a ľahký pokrm. Vynikajúce sú tiež jedlá z ďalekého východu - Číny, Thajska, na ktorých je zaujímavá kombinácia korenín a štiav vytvárajúca charakteristickú sladkasto voňavú chuť.

VIANOČNÉ MENU PODĽA PETRA DUDÁŠA ŠÉFKUCHÁRA HOTELA RADISSON SAS CARLTON (rozpočet pre 4 osoby)

TRADIČNÁ VIANOČNÁ KAPUSTNICA

Potrebujeme:

500 g kyslej sudovej kapusty

100 g bravčového pliecka

100 g ľubovoľného údeného mäsa

100 g domácej klobásy

20 g sušených húb

20 g sušených sliviek

soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup: 

Príprava tejto tradičnej polievky je mimoriadne jednoduchá. Kapustu scedíme a pokrájame, mäso a klobásu pokrájame na malé kúsky a všetko vložíme do hrnca. Pridáme vopred namočené huby a sušené slivky, zalejeme studenou vodou a na malom plameni varíme do zmäknutia. Servírujeme s lyžicou kvalitnej kyslej smotany.

ÚDENÁ ŠUNKA GLAZOVANÁ MEDOM S HORČICOVO - MEDOVÝM DRESINGOM A RUKOLOU

Potrebujeme:

800 g údeného bravčového karé

150 g medu

50 g dijonskej horčice

100 ml olivového oleja

50 g rukolových listov

 

Postup:

Údené bravčové karé varíme približne 1 hodinu. Uvarené vyberieme, potrieme medom a dáme zapiecť do vyhriatej (220°C) rúry na 20 – 25 minút. Počas celej doby pečenia mäso potierame medom a zapekáme do zlatohneda. Dijonskú horčicu zmiešame v miske s medom a olivovým olejom na hladkú, kompaktnú zmes.

Hotové, mierne vychladnuté mäso pokrájame na tenšie plátky, prelejeme dresingom a dozdobíme rukolovými listami. Servírujeme s bielym chlebom. Alergici môžu med nahradiť sirupom z hnedého cukru. Pripravíme ho tak, že zvaríme niekoľko lyžíc hnedého cukru v malom množstve vody nahustejší sirup (po hranicu skaramelizovania), a týmto potom potierame mäso. Ďalšou obmenou je „nesladká“ verzia: z anglickej, respektíve hrubozrnnej horčice (nie kremžskej), trošky oleja a strúhanky, prípadne malého množstva dijonskej horčice zmiešame hustú pastu, ktorou pred pečením potrieme povrch mäsa. Pečením sa tak na povrchu mäsa utvorí chrumkavá krusta.

JABLKÁ V ČERVENOM VÍNE SO ZMRZLINOU CRÉME BRULLÉ

Potrebujeme:

4 ks menších jabĺk

0,5 l červeného vína

10 g kúsok celej škorice

150 g kryštálového cukru

150 g zmrzliny créme brullé (možno nahradiť iným druhom zmrzliny, napríkladvanilkovou)

Postup:

Na servírovanie potrebujeme tenký kúsok piškótového cesta, šľahačku a čerstvú mätu. Obielené jablká varíme 10 minút v červenom víne, ktorý sme ochutili cukrom a škoricou.Obvarené jablká odstavíme a necháme vo víne stáť ešte aspoň 30 minút. Potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Víno uvediem do varu a zaobčasného miešania zredukujeme na sirupovú konzistenciu. Jablko položíme na kúsok piškótového cesta, prelejeme vínom, dozdobíme zmrzlinou, šľahačkou a mätovými lístkami.

Dobrú chuť!



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.