• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Chcete mať tie najlepšie predvianočné večery? Takto si ich užije celá rodina!

Napísal Kristína Chudá 14. december 2020

Treba poupratovať, poumývať okná, kúpiť vianočný stromček. Živý či umelý? Napiecť medovníčky, samozrejme darčeky, … Poznáte tieto myšlienkové pochody? Od začiatku decembra sa to všetko akosi zrýchľuje a ... Už len pár dní do Vianoc.

vianoce_071220

Áno, po úmornom predvianočnom čase, plnom chaosu, meškajúcich vlakov a preplnených obchodov sa tešíte na ten rodinný čas plný pohody a radosti. Premýšľate ako môžete práve tieto predvianočné večery spraviť výnimočnými? Ako? Takto!

1. List Ježiškovi

Že je neskoro na písanie listu Ježiškovi? Nikdy nie je neskoro! Či už ste rodičom alebo máte synovcov a netere, napíšte spolu list Ježiškovi. Vaši najmenší to ocenia, dozviete sa viac o ich túžbach a strávite spolu krásny predvianočný večer. A ráno? Cestou zo škôlky ho vezmite na poštu. Veď listy treba posielať, no nie?

2. Pohľadnice

Tradícia odosielania vianočných pohľadníc sa pomaly ale iste stráca, čo je nesmierna škoda. Čaro pohľadníc nahradili sms-ky a e-maily. Vezmite vášho drobca do papiernictva a máte dve možnosti. Buď si vyberiete tie najkrajšie pohľadnice v obchode, alebo si ti najkrajšie pohľadnice vyrobíte doma. A čo k tomu potrebujete? Veľa fantázie, času a potom také drobnosti ako sú nožnice, tvrdý papier, vianočné obrázky, farbičky a lepidlo.

3. Darčeky online

Aj keď sú v tomto vianočnom čase nákupné centrá plné noblesy, lesku a blikajúcich vianočných svetielok, nakupovanie môže byť trošku „stiesnené“. Ak vám chýba ešte pár darčekov pre vašich drobcov, sadnite za počítač, stačí pár kliknutí a na druhý deň máte darček doma. Ale čo keď chýba drobcom par darčekov pre vás? Spravte si kreatívnu hodinku a dajte priestor drobcovi na realizáciu. 

4. Šialené vianočné ozdoby

Začínajú vianočné prázdniny a neviete ako zabaviť vašich drobcov? Ako je na tom váš dom či byt? Vyzdobený? Ak nie, zamestnajte svoje ratolesti výzdobou. Precvičia si fantáziu, vybijú nadbytočnú energiu a ešte sa aj zabavia.

5. Poznáte vianočné zvyky?

Ste pripravený na Vianoce? A čo všetky tie zvyky a tradície, poznáte? Skúste si o niektorých s drobcami prečítať a ak sa bude čo i len trocha dať, skúste ich aj dodržať. Ale pozor, celá rodina! Verí sa, že 24. decembra sa až do večera drží pôst aby ste videli zlaté prasiatko. Tiež sa verilo, že kto sa ako v tento deň správa, bude sa tak správať po celý budúci rok alebo kto v tento deň ráno, ešte pred raňajkami kýchne, bude dlho žiť. Črepy v tento deň predpovedali nešťastie v rodine rovnako sa v tento deň nesmela zavesiť opraná bielizeň, pretože sa verilo, že ten, komu patrí, nedopadne dobre. Pod štedrovečerným stolom býval položený železný predmet, spravidla sekera. Verilo sa, že ten, kto naň počas večere položí nohu, bude v budúcom roku šťastný. Všetky nohy stola bývali obopnuté hrubou reťazou, aby sa zabezpečila súdržnosť rodiny v budúcom roku. Hneď po večeri bývalo zvykom rozkrojiť jablko, ak mal jadrovník rozkrojeného jablka tvar hviezdy, očakávalo sa v rodine šťastie a majetok, ak mal tvar kríža, dala sa očakávať choroba. Takže čo z toho plynie? Teda čo všetko potrebujete na Štedrý deň? Vôľu nejesť, usmievať sa, nekýchať, nič nerozbiť, neprať, dať pod stôl železný predmet, a keď vyjde prvá hviezda, pustite sa s chuťou do štedrovečernej večere.

6. Predvianočná filmová noc

Čo je lepšie ako sledovať vianočné filmy? Či už sú to filmy, ktoré ste videli ako deti alebo sú to úplne nové vianočné trháky, vždy vás naladia na tú správnu vianočnú nôtu. Vytiahnite teplú deku, vezmite si medovníky, pohodlne si sadnite na gauč a zábava môže začať! Je to ďalší skvelý spôsob, ako si užiť rodinnú pohodu.

7. Čaro Vianoc

Nezabúdajte, že okrem toho vianočného pozlátka, darčekov, ktoré dostaneme a úžasného jedla, do ktorého sa s chuťou pustíte, jeden z ozaj najväčších a najkrajších darčekov, ktoré môžete na Vianoce dať a dostať je láska. Buďte vďační za každé krásne huncútstvo vašich drobcov. Vaše zlatíčka sú vašim celoživotným darčekom. 


Zdroj:

https://slovenske-zvyky.webnode.sk/kalendar-akcii/zima/stedry-den/

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-6329809/Have-best-Christmas-brilliant-ideas.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.