• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Čaká vás predsviatočné upratovanie? 10 upratovacích tipov a trikov

Je toľko vecí, ktoré nevyhnutne musíte stihnúť do Vianoc. Veľké upratovanie patrí k tým menej obľúbeným sviatočným záležitostiam. Niekedy sa to množstvo práce a povinností nafúkne v obrovskú bublinu, plnú starostí a stresu.

freepik_izba20

Nenechajte ju rásť a naplánujte si upratovanie tak, aby ste to zvládli a užili si predvianočný čas vo všetkej jeho kráse. Máme pre vás pár tipov, ktoré vám prinesú čistý a voňavý domov.

1. Pripravte si plán

Možno čakáte veľa hostí, možno upratujete len pre svoju pohodu počas sviatkov. Každopádne, veľké upratovanie si treba naplánovať. Nezaťažujte sa tým, že si budete všetky svoje plány neustále premietať v mysli a napíšte si ich na papier. Potrebujete stihnúť upratať skrine? Umyť okná? Napíšte to na zoznam.

2. Začnite miestnosťou, kde sa zdržiavate najčastejšie

freepik_kuchyna20

Zvyčajne najviac vyťažená miestnosť počas sviatkov je kuchyňa. Ak je to tak aj u vás, napíšte si ju na prvé miesto vášho upratovacieho zoznamu.

3. Upracte kuchynskú linku do hĺbky

Sviatočné varenie a pečenie v kuchyni, kde má každá ingrediencia svoje miesto - to je radosť. Poďme do detailov:

-       Roztrieďte suroviny v skrinkách.

-       Zbavte sa starých potravín.

-       Poutierajte vnútro skriniek.

-       Vyčistite mikrovlnku, sporák a rúru.

-       Poumývajte chladničku a mrazničku.

-       Nakoniec poutierajte pracovnú dosku a dvierka skriniek. Keď budú čisté, celá kuchyňa bude pôsobiť dokonale čisto.

Obývačka a čistenie čalúneného nábytku

freepik_byvanie20

Obývačka je miestnosť, kde vaša rodina zrejme strávi najviac času. Pri stromčeku, pri sledovaní vianočných rozprávok a pri spoločných hrách. Dobre ju na to pripravte. Špeciálnu pozornosť treba venovať čalúnenému nábytku - aj na ten máme tipy.

4. Ako vyčistiť čalúnený nábytok?

Začnite tým, že odstránite z gauča všetky deky. Šup s nimi do práčky!

5. Povysávajte celý gauč

Vrátane vankúšov. Roztoče môžu byť všade. Aj pod gaučom. 

6. Staré škvrny na čalúnenom nábytku očistite domácim prípravkom

Skúste kombináciu: 1 šálka teplej vody, štvrť šálky octu (môže byť jablčný, pre lepšiu vôňu), pol lyžice saponátu na riad. Zmiešajte v rozprašovači.

Postriekajte škvrny. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom vyčistite kefou.

Túto kombináciu treba najskôr odskúšať na malom kúsku čalúnenia, aby ste mali istotu, že neublíži farbe.

Po čistení osušte savou utierkou alebo papierovým obrúskom.

7. Osviežte a vydezinfikujte gauč

Čalúnený nábytok je ako špongia na rôzne pachy a nečistoty. Z času na čas je dobré ho osviežiť. Skvelým pohlcovačom zápachu aj baktérií je jedlá sóda. Poprášte gauč jedlou sódou a nechajte pôsobiť aspoň 20 - 30 minút. Potom ju povysávajte.

8. Dôkladne vyčistite matrace

freepik_postel20

Postele bývajú plné roztočov, podobne ako gauč. Vyzlečte matrace z poťahov a vyperte v horúcej vode. Ak to nie je možné, dôkladne ich povysávajte a čistite podobne, ako gauč. Tieto postupy môžete použiť tiež na matrace a koberce v detských izbách.

Upratovacie tipy pre skvelý prvý dojem

Obývačka, kuchyňa a izby hotové? Výborne! Teraz je čas sa pozrieť na váš domov očami hosťa. Čo by ste si všimli ako prvé?

9. Urobte poriadok pred vchodovými dverami

Odložte všetky topánky, uvoľnite preplnené vešiaky. Utrite prach a umyte podlahu. pripravte voľné vešiaky a miesto na odloženie topánok pre každého, kto príde.

10. Voňavá bodka a upratovanie je hotové

freepik_pecenie20

Je veľa spôsobov, ako prevoňať celý byt Vianocami. Napríklad sviečky zo včelieho vosku majú schopnosť ionizovať vzduch, teda vyčistiť ho od prachu a iných čiastočiek. A krásne voňajú.

Prípadne použite arómalampu s voňavým olejom. Alebo jednoducho postavte na sporák hrniec s vodou, do ktorej pridáte škoricu, klinčeky, plátky pomaranča, jablka, citróna, sušené bylinky, alebo pár vetvičiek z jedličky... a nechajte odparovať.

Umelé vône nie sú nutné. Tá najlepšia vôňa sa aj tak šíri z rúry, kde sa pečú medovníčky, vanilkové rožky a medvedie labky. A tie robia skutočnú atmosféru Vianoc.

Zdroje obrázkov: freepik.com


Ďalšie zdroje:

https://aprettylifeinthesuburbs.com/holiday-house-cleaning-tips/

https://www.mollymaid.com/practically-spotless/2018/march/how-to-deep-clean-a-couch/

https://www.cheatsheet.com/culture/15-simple-ways-to-make-your-home-smell-amazing.html/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.