• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianočné varenie s femme

Väčšina slovenských rodín je zvyknutá na tradičné zloženie štedrej večere, ale vydarený experiment určite privíta každý... Inšpirujte sa s femme...

Polievka: Hubový vývar
P o t r e b u j e t e : 200g miešaných sušených húb, 75 ml suchého sherry, 800 ml hubového alebo zeleninového bujónu, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 20g masla, soľ, mleté čierne korenie, zväzok kučeravého petržlenu.
P o s t u p : Huby namočte (približne na hodinu) do malého množstva vody zmiešanej so sherry. Potom zohrejte 150 ml hubového základu a huby (aj so sherry) v ňom 30 minút povarte. Zeleninu nakrájajte na tenké pásiky, opečte na masle a pridajte k zmesi. Prilejte zvyšok hubového základu a nechajte polievku krátko povariť; nakoniec pridajte soľ a korenie. Vývar podávajte v predhriatých tanieroch, husto obsypaný na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Predjedlo: Zeleninový šalát
P o t r e b u j e t e : 1 veľkú šalátovú uhorku, 1 veľkú červenú cibuľu, 4 paradajky; na zálievku 250 ml kyslej smotany, 1 biely jogurt, 2 lyžice čerstvého (alebo nakladaného) chrenu, 2 lyžičky kôpru v slanom náleve, trochu mletého čierneho korenia.
P o s t u p : Zeleninu nakrájajte na kolieska, zmiešajte a rozdeľte do šalátových misiek. Potom zmiešajte jogurt, chren a kôpor a touto zmesou zalejte zeleninu. K hotovému šalátu môžete pridať štipku čerstvého mletého čierneho korenia.

Prvé hlavné hlavné jedlo: Pstruh v slaninovom kabáte
P o t r e b u j e t e : 4 pstruhy, šťavu z veľkého citróna, soľ, strúčik cesnaku, 4 lyžičky nakrájaných kôprových lístkov, 4 lyžičky nakrájanej petržlenovej vňate, 60g syru Lučina, 2 lyžice mlieka, 100g anglickej slaniny, 1 cibuľu, 1 lyžicu masla, 250 ml zeleninového vývaru, 4 vetvičky rozmarínu.
P o s t u p : Rúru predhrejte na 220 stupňov Celzia a osušené pstruhy natrite osolenou citrónovou šťavou. Potom pretrite syr s mliekom a do zmesi pridajte roztlačený cesnak, kôpor a petržlen. Touto zmesou pstruhy naplňte a obaľte ich slaninou. Dajte piecť na cca 25 minút. Následne speňte na masle nakrájanú cibuľu a zalejte ju zeleninovým vývarom (vareným cca 5 minút s rozmarínom); chvíľu varte. Približne 10 minút pred koncom pečenia pstruhov podlejte vývarom. Podávajte s bielym pečivom a hlávkovým šalátom.

Druhé hlavné jedlo: Teľacie medailóniky s pomarančom
P o t r e b u j e t e : 8 teľacích medailónikov (1 ks 100g), 2 pomaranče, 3 lyžice masla, soľ, čerstvé mleté biele korenie, mletý koriander, strúhaný muškátový oriešok, 125g šľahačkovej smotany, 1 lyžicu vodky, 1 lyžicu nakrájaného čerstvého anízu (alebo žeruchy).
P o s t u p : Z jedného pomaranča vytlačte šťavu, druhý olúpajte, rozdeľte a odložte. Osušené teľacie medailóniky opečte na horúcom masle z každej strany 2 minúty a ochuťte soľou, korením, muškátom a koriandrom. Potom dajte medailóniky do rúry vyhriatej na 50 stupňov Celzia. Do výpeku pridajte pomarančovú šťavu, vodku a šľahačkovú smotanu; dobre premiešajte a varte 10 minút na miernom ohni; nakoniec ochuťte korením. Opečené medailóniky aj so šťavou vložte do pripravenej omáčky. Servírujte s pomarančovými dielikmi; posypte anízom; ako prílohu podávajte ryžu alebo zemiakové pyré.

Dezert: Čokoládový krém
P o t r e b u j e t e : 250g šľahačkovej smotany, 200g horkej čokolády, 3 žĺtka, 2 lyžice brandy, 20g masla, soľ, kôru zo 1/4 pomaranča.
P o s t u p : Zohrejte šľahačkovú smotanu a vložte do nej na kúsky nalámanú čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, pridajte rozšľahané žĺtka a trošku nastrúhanej pomarančovej kôry. Zmes odložte mimo plameň a vmiešajte maslo, štipku soli a brandy. Hotový čokoládový krém nalejte do malých šálok, nechajte vychladnúť a uložte cca na 40 minút do chladničky. (Horkú čokoládu môžete zjemniť väčším množstvom šľahačkovej smotany).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.