• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Sviatočný stôl...

...by mal okrem estetického zážitku prinášať hojnosť - no nie v objeme, ale v pestrosti - aby po troche ponúkal zo všetkého, čo je dostupné. K štedrovečernému stolu patrí nielen dobré jedlo, ale aj sviatočná výzdoba.

vianoce_dekor_stol

Dôležitou súčasťou štedrovečerného stola sú sviečky. Okrem spoločného svietnika v strede stola by každý zo stolujúcich mal mať pred sebou (podľa tradície) malý svietnik so svojou sviečkou. Najdlhšie horiaca sviečka symbolizuje najväčší počet dožitých rokov... Mäkké teplo sviečky však má tiež vzácnu schopnosť vnášať do priestoru medidatívny pokoj a pohodu.
K tradičnej výzdobe vianočného stola patrí aj niekoľko živých vetvičiek s čerstvými výhonkami prípadne dve - tri vetvičky ihličnanov (možno na ne zavesiť zopár kusov sladkého či slaného ozdobného pečiva, dekoratívne sušené ovocie a pod.) Neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola sú pekne aranžované oblátky, med a cesnak.

Čo by nemalo chýbať pri stolovaní?

Pred každým stolovníkom musí byť plytký a hlboký tanier, dezertný tanierik a kompótová (šalátová) miska. K tomu, samozrejme, hlavný a dezertný príbor, obrúsok (látkový alebo papierový) a poháre (v strede a vľavo poháre na víno a nealkoholické nápoje). Pri podávaní rýb nesmú na stole chýbať ani spoločné tanieriky na kosti (ktoré musia byť pre každého ľahko dostupné).

Využite praktický prídavný stôl.

Keďže na hlavný stôl sa určite nezmestí všetko, čo potrebujete pri štedrovečernej večeri servírovať, využite prídavný stôl, ktorý vás zároveň zbaví nutnosti odbiehať počas večere z miestnosti. Aj prídavný stôl by mali zdobiť sviečky, vetvičky a, samozrejme, tradičné ovocie (najmä jablká) a orechy.
Na prídavný stôl možno odložiť všetko, čo na hlavnom stole prekáža: fľaše s nápojmi, pečivo, zákusky, rezervný riad a obrúsky, ako aj priebežne použitý riad.

Tip: Ak máte zmysel pre detaily, využite Štedrý deň na originálne zdobenie. Môžete napríklad do šupy (dôkladne umytých) pomarančov vyrezať rôzne ornamenty a umiestniť ich do samostatnej sklenenej misky alebo môžete vytvoriť reťaze z pekne vyzerajúceho sušeného ovocia a zavesiť ich medzi voľne umiestnené poličky a pod.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.