• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Anketa: Vianoce pred tridsiatimi rokmi a dnes, čo sa zmenilo?

Napísal Michaela Conzarová 03. december 2019

Tento rok je tomu už 30. rokov od Nežnej revolúcie a mnoho vecí sa pomenilo. Oslovili sme niekoľko ocenených Slovakia. Amazing – Slovensko. Úžasné a opýtali sa, už na nadchádzajúce Vianoce.

Vnímate nejaký rozdiel  medzi oslavou vianočných sviatkov za socializmu a dnes v našej slobodnej krajine? Oslavujete rovnako alebo pociťujete viditeľný rozdiel?

Katarína Brychtová, herečka a moderátorka: V súčasnosti si môžete kúpiť, čo len chcete. Výber je široký. Kedysi som musela vystáť rad  aj dve hodiny na ananás, mandarínky, či banány a to som ani všetko nedostala. Vianoce boli vždy nádherné kedysi aj dnes. Teraz oslávime spolu celá rodina aj s vnúčatkami, na čo sa veľmi teším.

Jaro Moravčík, choreograf a režisér: Vianoce boli a vždy budú sviatkom tradičným a ja si ctím tradície a tiež tie stráňavské, ktoré som si preniesol aj do Bratislavy. Manželka je Košičanka  s rusínskymi koreňmi a hoci oni oslavujú v iné dni, prispôsobila sa našim zvykom. Tradične nebude chýbať kapustnica a kapor. Dokonca tento rok si ho ulovíme s manželkou spolu, lebo rybárčenie nám učarovalo. Večer budeme doma v kruhu rodiny. Nechodievame vtedy nikde na žiadne dovolenky a výlety. Proste oddychujeme. Je to potrebné, lebo už po Vianociach ma čakajú dva projekty v SND – Rusalka a Aida.

Nora Beňačková,  moderátorka: Vždy sme dodržiavali slovenské a kresťanské sviatky, chodili sme aj na koncerty do kostola, rovnako pociťujeme vôňu vanilky škorice, ryby, bajglov vtedy aj dnes. Nechýba podkovička pre šťastie...  Predtým som trávila Vianoce aj v hlásateľni a snažili sme sa my hlásateľky naše reči vyšperkovať. Ľudia na to radi spomínajú. A teraz je to jeden obrovský zhon celé Vianoce. 

Miloš Bubán, lekár a moderátor: V socializme som mal vždy službu, lebo som bol slobodný a kolegovia, ktorí mali deti samozrejme chceli byť doma. Ale aj na Silvestra som slúžil zas ako lekár. Keď sa mi podarilo mať voľno, bol som s mamou a rodinou. Po revolúcii, keď mama zomrela, tak som začal chodiť do tepla a tam som oslávil Vianoce, raz na Srí Lanke, či v Indii alebo na Maledivách. Aj teraz sa chystám do tepla.

Marcela Laiferová, speváčka: Vianoce sú Vianoce. Rovnako vtedy i dnes. Oslavujem klasicky s rodinou, s kapustnicou, kaprom a všetkým čo k tomu patrí.

Jozef Golonka, hokejová legenda: Predtým to bolo viac sviatočne. Tesne pred Vianocami sa všetko rozsvietilo, predávali sa na ulici ryby, bol zabehnutý systém. Je za tým nostalgia. Dnes je všetko v strese, už dva mesiace vopred sú výzdoby po meste, všetci sa naháňajú, prevláda konzumná spoločnosť. Nakupujú sa drahé darčeky, je to dosť o peniazoch. U nás sa stretne celá rodina, nebude chýbať ani kapor. A 26. decembra pôjdeme na chalupu. Sú to sviatky, kedy treba urobiť deťom radosť.

Pavol Demeš, politický analytik, bývalý minister zahraničných vecí: Rovnako ako v socializme, tak aj dnes v kapitalizme s rodinou oslavujeme tradične s kaprom i lososom, zemiakovým šalátom a ďalšími dobrotami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.