• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianoce v Portugalsku - Bom Natal!

Portugalské vianočné tradície majú podobný priebeh ako ich poznáme v našom regióne. Nezaobídu sa bez vianočného stromčeka, Betlehema a rodinných stretnutí.

vianoce_braga12

Dvadsiateho štvrtého decembra sa stretá celá rodina pri sviatočnom stole a ozdobenom vianočnom stromčeku, celkom dvakrát.  Prvýkrát je to pri  štedrej večeri a druhýkrát sa vidia po polnočnej omši. Jedným z tradičných zvykov v portugalských kostoloch, ale aj v domácnostiach s krbom,  je horiace dubové polienko, ktoré nesmie chýbať.

Štedrý večer je v znamení stretnutí širokého príbuzenstva pri štedrovečernej večeri (consoada), ktorá sa podáva v neskorších hodinách.

Tradičná consoada je pripravená  z varenej tresky so zemiakmi a kapustou, či zeleninou s olivovým olejom. Zaujímavosťou je, že ryba sa kupuje sušená a spracováva sa namáčaním vo vode, a až potom sa pripravuje podľa tradičného receptu. Počas večere sa pije červené víno, po nej je ponúkané silnejšie portské. Sviatočná tabula je plná rôznych koláčov, dezertov, koláčikov so sirupom a medom tzv. Broas de Mel a najdôležitejší, kráľovský koláč Bolo Rei. Typický vianočný recept Bolo Rei, pochádza pôvodne z Francúzska. V Portugalsku sa ujal až v roku 1829 vďaka pekárni, ktorá dodávala pekárenské výrobky kráľovskej rodine -  Confeitaria Nacional.

bolo_rei19

Pri pečení kráľovského koláča rodiny dodržiavajú sviatočný zvyk, schovať do cesta malý darček, alebo doň zapracovať fazuľu. Ten z hostí, ktorý ju nájde, bude nasledujúci rok piecť Bolo Rei. Kráľovský koláč je podobný nášmu veľkonočnému koláču  - mazancu. Je to ovocný koláč v tvare venca s kandizovaným ovocím a orechami.

Po návrate z kostola,  rodina obvykle vystaví v miestnosti Betlehem (Presépio) s Máriou, Jozefom, volom, oslíkom a Troma kráľmi, a zároveň si rozdajú prinesené darčeky.  Deťom podobne ako v iných krajinách, nosí darčeky Menino Jesus (Ježiško), ktorý pomáha Pai Natal – Otec Vianoc (Santa Claus).

Dvadsiateho piateho decembra chodia od domu k domu spievajúci vianoční koledníci s obrázkom Ježiška. Na 1. sviatok vianočný sa opäť rodiny stretajú, ale pre zmenu na obede. Hlavný chod tvorí pečené mäso - kuracie, morčacie alebo baranie. V niektorých oblastiach, zase podávajú jedlo pripravené zo zbytkov štedrej večere - tzv. roupa velha. Portugalci 2. sviatok vianočný už väčšinou neoslavujú a vracajú sa do zamestnania. Napriek tomu,  sa mnohí stretávajú, zabávajú a hodujú až do 6. januára.

Zdroj foto: Wikipedia, dekorácie Braga 2012

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.