• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Zdravé sviatky II.

Viete, že najviac žlčníkových a iných náhlych zažívacích príhod sa končí na pohotovosti práve cez Vianoce? Ak sa chcete lekárom vyhnúť, pripravte si s nami tradičné pochúťky.

>> Móda >> Aktuálne >> Zdravé sviatky II.

NEKAZTE RYBY VYPRÁŽANÍM
Tradičným hlavným chodom štedrovečernej hostiny býva vyprážané rybie filé alebo kapor v klasickom trojobale. Lenže ryby možno pripraviť aj inak. So správnymi bylinkami, troškou olivového oleja, kúskom masla, s citrónom alebo pomarančom vyčaríme malý kulinársky zázrak.

Rybie filé s kaparami
Podlhovasté rybie filé necháme rozmraziť. Potrieme citrónovou šťavou, jemne posolíme, posypeme čerstvo zomletým čiernym korením a rozmrvenou sušenou petržlenovou alebo zelerovou vňaťou. Teflónovú panvicu pierkom alebo štetcom potrieme olivovým olejom, zohrejeme a pripravené filé opečieme z oboch strán dozlatista. Filé opatrne lopatkou vyberieme, uložíme na nahriatu servírovaciu misu a odložíme na teplé miesto. Do panvice pridáme asi dve lyžice masla, lyžicu citrónovej šťavy a krátko prehrejeme. Odtiahneme a primiešame dve lyžice scedených kapár. Horúcou zmesou polejeme filé na podnose a ozdobíme mesiačikmi citróna.

Rybie filé s pomarančmi
V mise vymiešame šťavu z veľkého pomaranča, jednu lyžicu olivového alebo slnečnicového oleja, zmes byliniek – koriander alebo petržlen, trošku rozmarínu. Plech vyložíme alobalom alebo papierom na pečenie a potrieme tenko maslom. Filé posolíme, okoreníme, namočíme z oboch strán do vymiešanej marinády a dáme na pripravený alobal tak, aby okraje zostali voľné. Pomedzi filé rozložíme pokrájaný pomaranč a prikryjeme druhým kusom alobalu alebo papiera na pečenie, ktorý potrieme tiež z vnútornej strany maslom. Okraje spojíme, vyhneme nahor, aby šťava nevytiekla a dáme do vyhriatej rúry piecť na pätnásť až dvadsať minút, až je ryba mäkká. Vrchnú časť odkryjeme a ešte trochu zapečieme.

CHUTNÉ PRÍLOHY
Pečené zemiaky nemusia plávať v masti. Ak ich chceme mať chrumkavé a zlatisté, najprv ich ošúpeme, umyjeme, pokrájame na polovičky alebo štvrtky a predvaríme v dobre osolenej vode – asi päť minút predtým, ako začnú vrieť. Scedíme ich, necháme dobre odkvapkať alebo osušíme, rozložíme na plech tenko potretý maslom alebo olejom, môžeme posypať rascou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Počas pečenia potrasieme plechom, aby sa zemiaky neprilepili, prípadne ich ľahko oddelíme lopatkou a pečieme ďalej, až sú krásne zlatisté.

MAJONÉZOVÁ BOMBA NEHROZÍ
Zemiakové šaláty bývajú neraz ťažkou majonézovou bombou pre žalúdok. Ak si bez nich štedrú večeru nevieme ani vo sne predstaviť, v mixéri vymiešame čerstvú majonézu z dvoch žĺtkov z vajec uvarených natvrdo – posekané bielky pridáme do šalátu – z trošky mlieka, lyžičky horčice a postupne pridávame jeden deciliter kvalitného slnečnicového oleja, kým majonéza zhustne. Ľubovoľne ju ochutíme aj citrónovou šťavou alebo vínnym octom a cukrom, ako i bylinkami. Ak ju chceme použiť ako tatársku omáčku, vmiešame do nej najemno posekanú cibuľku a postrúhanú sladkokyslú uhorku. Dobrou náhradou sú aj zdravé, husté jogurty a v obchodoch už bežne dostať aj sójovú tatársku omáčku. Inak chutnú zálievku nielen na zemiakové, ale aj čerstvé zeleninové šaláty najlepšie pripravíme z vínneho octu, olivového oleja, zo soli, z čerstvo zomletého čierneho korenia a podľa chuti aj z horčice a zo štipky cukru.

PEČENÁ ZELENINA
Príjemná obmena zemiakov, či ju už pečieme spolu s hydinou, alebo mäsovými roládami, prípadne osobitne v nákypovej keramickej alebo kameninovej forme, v ktorej ju aj podávame. Očistíme mrkvu a paštrnák a pokrájame po dĺžke na väčšie kusy. Ak máme zabudnutú, ale veľmi chutnú kvaku, pridáme aj tú. Červenú cibuľu pokrájame na mesiačiky, malé cibuľky – šalotky ošúpeme a necháme celé. Cesnak necháme v šupke a rozložíme pomedzi ostatnú zeleninu spolu s ružičkovým kelom a pórom. Jemne posolíme, posypeme čerstvo zomletým čiernym korením, tymianom, petržlenom alebo rozmarínom, pokvapkáme olivovým olejom a upečieme.

PRÁŠOK NA KÝCHANIE
K nevyhnutným pomôckam dobre vybavenej kuchyne patrí mlynček na korenie. Slávni kuchári tvrdia, že hotové mleté korenie, aké bežne kúpime v obchode, je oproti čerstvo zomletému iba práškom na kýchanie. Pomeľte si sami aj klinčeky a ostatné prísady do medovníkov a prevoňajú vám celý byt.

ZELENINA NA PARE
Najlepšia príloha, akú si okrem čerstvých šalátov vieme predstaviť pre zdravie. Do špeciálneho hrnca dáme potrebné množstvo vody a na dierkovanú vložku poukladáme kolieska mrkvy, ružičky karfiolu, brokolice, kelu, čo máme k dispozícii. Parená zelenina si uchováva pôvodnú farbu, chuť a čo je podstatné, väčšinu vitamínov a minerálov. Na tanieri ju môžeme polievať rôznymi jogurtovými dresingmi alebo omáčkami. Ak špeciálny hrniec nemáme, skúsime vložku na parené knedle a hrniec prikryjeme. Hlúbiky na ružičkovom keli ale i brokolici nakrojíme krížom, zmäknú takmer súčasne s hlavičkami.

Irena ĎURIŠOVÁ


Zdroj: www.casopiszdravie.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.