• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Silvestrovská párty na zdravej vlne

Napísal Patris a Stanley z blogu „We lift together“, Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“ 31. december 2018

Posledný deň v roku sprevádzajú oslavy vo veľkom štýle, pričom sa nešetrí najmä na chutných pokrmoch. Preferencie zdravého stravovania idú stranou, s cieľom vychutnať  si posledné chvíľky v roku plnými dúškami a so všetkým, čo k tomu patrí. 

Prinášame vám ponuku chutných receptov, vďaka ktorým bude dodržiavanie novoročných predsavzatí hneď v nasledujúci deň o niečo menej bolestivé. Užite si Silvestrovskú párty chutne a najmä bez výčitiek so zdravým občerstvením.  

fit jednohubky guacamole

Fit jednohubky s guacamole

Suroviny:
150 g gréckeho jogurtu
3 paradajky
2 zrelé avokáda (380 g)
2-3 cesnaky
1 červená cibuľka
hrsť petržlenovej vňate
citrónová/limetková štava z 1 ks
soľ/ korenie na dochutenie

Postup:
Avokádo, jogurt, cesnak, citrónovú šťavu, soľ a korenie vymixujeme do jemnej hmoty. Do hladkej vymixovanej hmoty vmiešame na mini kocky nakrájanú cibuľku, paradajky a nasekanú petržlenovú vňať a už len vareškou všetko premiešame.
Zo šalátovej uhorky nakrájame kolieska, na ktoré podávame zdravú guacamole omáčku, na vrch môžeme posypať chia semienka a ozdobiť čerstvou figou.

Recept pripravili Patris a Stanley z blogu „We lift together“. Viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz. 

Jednohubky s červenou repou

Suroviny:
chlieb alebo rožky
sojakrém
varená červená repa
olivový olej
soľ, korenie
tekvicové semienka

Postup:
Uvarenú červenú repu nastrúhajte najemno. Pridajte olivový olej a dochuťte soľou a korením. Z chleba si vykrojíme kolieska alebo rozkrájame na kolieska rožky. Potrieme nátierkou a na vrch dáme ochutenú nastrúhanú červenú repu. Dozdobíme tekvicovými semienkami.

Jednohubky s mrkvou na spôsob údeného lososa

Suroviny:
3 stredne veľké mrkvy
2 kg soli
4 PL oleja
3 PL sójovej omáčky
3 PL balzamikového octu

Postup:
Na plech nasypeme vrstvu soli, na ktorú položíme mrkvu. Následne opäť zasypeme soľou tak, aby úplne zakryla mrkvu. Pekáč dáme do trúby na 190 stupňov a pečieme približne hodinu až hodinu a pol. Záleží od veľkosti mrkvy. Hotovú mrkvu vyberieme zo soľnej krusty, ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. Tie následne naložíme do nálevu z olivového oleja, balzamikového octu a sójovej omáčky. Nesolíme, lebo mrkva do seba vsiakla slanú chuť pri pečení. Necháme marinovať ideálne cez noc, ale pokojne aj pár dní.
Podávame na nakrájanom chlebíku so sojakrémom, horčicou s medom a kôprom. Jednohubky dozdobíme citrónom a kôprom.

Karobovo ovsené keksíky

Suroviny:
1 banán
1 hrnček hnedého cukru
1/3 hrnčeka oleja
1 a ½ ČL vanilkového extraktu
1 a ½ hrnčeka hladkej/celozrnnej múky
4 PL karobového prášku
1 ČL jedlej sódy
½ ČL soli
2 hrnčeky jemne mletých ovsených vločiek
3 PL vody

Postup:
V jednej mise zmiešajte olej s cukrom, vanilkovým extraktom, vodou a banánom. V druhej zmiešajte múku, jedlú sódu, soľ, karobový prášok a vločky. Následne obe zmesy premiešajte a podľa potreby pridajte vodu. Výsledné cesto by malo byť tuhšie. Plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie, lyžicou naberajte a ukladajte na plech kúsky cesta. Jeden keks by mal vyjsť približne na pol lyžice. Vidličkou ich popučte na placky. Nechajte medzi keksami cca 3 cm medzeru. Môžete ich taktiež vlhkými rukami spracovať na guľky a tie potom sploštiť na plechu do tvaru placky. Použite taký spôsob prípravy, ktorý vám je príjemnejší. Pečte približne 15 minút.

Ratatouille v košíčkoch

Suroviny:
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 stonky repíkového zeleru
4 šampiňóny
4 šalotky
2 červené cibule
1 menšia cuketa
3 paradajky
maslo
biele víno
soľ, korenie

Postup:
Na masle poduste cibuľky a šalotky. Kým sa dusia, pripravte si zeleninu. Nakrájajte ju na malé kocky. Pridajte ju na podusenú cibuľku okrem paradajok. Tie pridajte až keď je zelenina takmer hotová, aby sa nerozvarili. Podlievajte vínom. Zmes je hotová, až keď tam nie je už skoro žiadna tekutina. Hotovým ratatouille naplňte košíčky. Tie si môžete pripraviť dopredu alebo ich spraviť z lístkového cesta, čo vám ušetrí čas.

Ricottové guľky

Suroviny:
250 g ricotty
100 g kokosiek
50 g strúhaného kokosu
50 g holandského kakaa
100 g masla (izbovej teploty)
100 g hnedého cukru
100 g kokosu na obaľovanie

Postup:
Kokosky rozdrvte na prášok, maslo vymiešajte s cukrom a postupne pridajte všetky ingrediencie. Zmiešajte ich rukami, aby ste dosiahli hladké cesto. Cesto preložte do misy, prikryte potravinovou fóliou a minimálne hodinu nechajte ležať v chlade, aby stuhlo. Následne pomocou lyžice alebo rukami tvarujte guľky a obaľujte ich v kokose.

Recepty pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“. Ďalšie recepty nájdete na blog.kitchenaid.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.