• Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Záhadná guvernantka, päť sirôt a strýko, ktorému zmenia život.

    Nová historická romanca. Guvernantka z Penwythe Hallu je 1.diel trilógie Romány z Cornwallu od Sarah E. Laddovej. Tá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey. Čítať viac
  • Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Cena FIJET SLOVAKIA 2023

    Dňa 15. mája 2024, počas podujatia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR „Dimenzie cestovného ruchu ̋, FIJET SLOVAKIA odovzdá vybraným oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu CENU FIJET SLOVAKIA 2023 ... Čítať viac
  • Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Leto plné zábavy v Českom Krumlove

    Do Českého Krumlova sa aj tento rok môžete vydať za historickými slávnosťami, hudobnými festivalmi, novými výstavami alebo športovými zážitkami. Kalendár akcií tohto malebného juhočeského mesta je doslova nabitý. Čítať viac
  • Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Preventívne prehliadky zachraňujú životy

    Aj keď stúpajú počty pacientov, ktorí každé dva roky podstúpia preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, odborníci sa zhodnú na tom, že to stále nestačí.V rámci preventívnych prehliadok sa realizujú rôzne fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie metodiky, ktoré môžu doslova zachrániť život.  Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vianočné pečenie pre diabetikov

Napísal Štefáková Mária 09. december 2018

Vianoce  už klopú na dvere a nás čaká každoročné pečenie. Koláče nechýbajú ani na stoloch diabetikov, nechajte sa inšpirovať niektorými z nich, ktoré pre vás pripravila pani Mária Štefáková.Vianočné sviatky sú pre diabetika nielen o jedení, ale hlavne o pohode a dobrej glykémii.

dia 1 1218

Medvedie labky (Celá dávka zodpovedá 20 SJ)

Na medvedie labky potrebujeme: 

250 g celozrnnej hladkej múky, 50 g steve v prášku, 180 g masla, 1 PL kakaa, 100 g mletých orechov, 1 kypriaci prášok do pečenia, rumová aróma, 1 lyžička škorice, 1 vajce. 

POSTUP: Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať asi 30 min. Formičky na labky omočíme do múky a naplníme cestom. Nie po okraj, lebo pri pečení napuchnú. Dáme na plech a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C cca 20 minút. Po upečení vyklopíme z formičky. Môžeme, ale aj nemusíme posypať steviou. 

Spočítame počet kusova vypočítame, koľko kúskov pripadá na 1 SJ (počet ks : 20 SJ). 

dia 2 1218

Tvarohová DIA bublanina

Na bublaninu potrebujeme: 

100 g špaldovej alebo polohrubej múky, 100 g kukuričnej krupice, 4 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžička vanilkového extraktu, 500 g tvarohu, 140 g masla, 2 vajcia, 150 ml (12 lyžíc) agávového sirupu, 4 lyžice citrónovej šťavy, drobné ovocie asi 500 g (čučoriedky, ...) 

POSTUP:  Rúru predhrejeme na 180°C. Tvaroh s maslom vymiešame ručným šľahačom dohladka. Všetky suroviny, okrem ovocia, pridáme k tvarohu a spracujeme hladké cesto.

Do menšej formy dáme papier na pečenie, potrieme trochu maslom a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a poukladáme navrch ovocie. Pečieme asi 30 minút. Koláč po upečení a vychladení rozkrájame na 10 rovnakých časti po 3 SJ. 

Keď pokrájame na 16 menších porcii, 1 porcia bude zodpovedať 2 SJ, 7,8 g bielkovín, 9,1 g tukov a 190 kcal.

dia 3 1218

Bábovka (Celá dávka zodpovedá 24 SJ)

Na bábovku potrebujeme: 6 vajec, 50 g fruktózy, 100 g oleja, 100 ml horúcej vody, 250 g polohrubej múky, 1 puding – zlatý klas, 1 PL kakaa, 2 PL rumu, pol prášku do pečiva, citrónovú kôru. 

POSTUP: Žĺtka vymiešame so sladidlom, pridáme po častiach olej a horúcu vodu. Zmes šľaháme do zhustnutia. Múku preosejeme, zmiešame s pudingom, práškom do pečiva a zľahka zmiešame s vyšľahanou zmesou. Vaječné bielka vyšľaháme na hustý sneh so štipkou soli, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach pridávame do pripravenej zmesi. Zľahka zamiešame. Z kakaa a rumu vymiešame kašičku, ktorú spojíme s časťou cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto (kakaové). Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ihlicou vyskúšame, či je cesto prepečené. Keď sa na ihlicu cesto nalepí, vrch prikryjeme alobalom a dopečieme. Po vychladení rozdelíme bábovku na 16 rovnakých kúskov po 1,5 SJ.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá:  158 kcal, 3,9 g bielkovín, 8,5 g tukov

Šťastné a veselé Vianoce. 

Štefáková Mária 

NEDÚ, n.o. Ľubochňa

2018

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.